Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 5. 2022,
15.48

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Ukrajina Belorusija Rusija sankcije Thomas Bach MOK

Petek, 20. 5. 2022, 15.48

1 leto, 11 mesecev

Thomas Bach

Predsednik Moka zagrozil s sankcijami za tiste, ki podpirajo rusko vojno v Ukrajini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Thomas Bach | Predsednik Moka je zagovarjal ostro stališče proti Rusiji in Belorusiji takoj po začetku invazije 24. februarja. | Foto Reuters

Predsednik Moka je zagovarjal ostro stališče proti Rusiji in Belorusiji takoj po začetku invazije 24. februarja.

Foto: Reuters

Športniki in uradniki, ki izražajo podporo ruski invaziji na Ukrajino, bi se lahko soočili s sankcijami Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), je v petek dejal njegov predsednik Thomas Bach.

Bach je na 139. zasedanju Moka povedal, da se zavedajo, da bi po ruski zakonodaji nasprotovanje vojni lahko vodilo do 15 let zapora, vendar je vztrajal, da je "v takšnih okoliščinah molk sam po sebi lahko sporočilo."

Bach je izpostavil sankcije, ki so jih vodilni v plavalni in gimnastični zvezi že izdali proti Rusom Jevgeniju Rilovu in Ivanu Kuliaku zaradi sporočil v podporo ruski vojaški agresiji v Ukrajini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ivan Kuliak
Sportal Ruskemu telovadcu enoletni suspenz zaradi vojaškega simbola Z

Predsednik Moka je zagovarjal ostro stališče proti Rusiji in Belorusiji takoj po začetku invazije 24. februarja, saj so številne športne organizacije sledile priporočilu Moka, da športnikom in uradnikom iz obeh držav prepovejo udeležbo na mednarodnih tekmovanjih.

Bach je dejal, da mora Mok ukrepati hitro, ker "je bilo očitno, da se vlade želijo odločiti, kdo lahko sodeluje, na katerih mednarodnih tekmovanjih", kar bi po Bachovem mnenju pomenilo nevaren precedens.

"Danes sta to Rusija in Belorusija, a če ne bomo ukrepali, bo jutri vlada iz države A, ki ne želi, da sodelujejo športniki iz države B. Ali pa vlada C zahtevala od svojih športnikov, da ne tekmujejo s športniki iz države D in tako naprej in tako naprej," je dejal.

"Znašli bi se v položaju, ki bi bil v nasprotju z vsemi načeli, na katerih smo utemeljeni. Če je v rokah politikov, da odločajo, kdo se lahko udeleži katerega tekmovanja, potem ne obstaja več naš globalni športni sistem, ki temelji na načelu nediskriminatorne obravnave."

"To bi pomenilo popolno politizacijo športa. To bi pomenilo, da bi šport in športniki postali le orodje sistema političnih sankcij," je poudaril.

Bach je tudi dejal, da so bili potrebni, kot je poimenoval "zaščitni ukrepi" in ne "sankcije", ker varnosti ruskih in beloruskih športnikov "ni bilo mogoče zagotoviti zaradi globokih protiruskih in protibeloruskih občutkov" v mnogih drugih državah.

Večina olimpijskih prizorišč se uporablja tudi po koncu olimpijskih iger

Mednarodni olimpijski komite v najnovejšem poročilu, objavljenem na današnjem zasedanju, ki je potekalo na daljavo iz Lozane, v nasprotju s splošnim vtisom dokazuje, da se večina olimpijskih prizorišč uporablja tudi po koncu olimpijskih iger.

"Poročilo kaže, da je 92 odstotkov stalnih prizorišč, ki so se uporabljala za olimpijske igre v 21. stoletju, in 85 odstotkov vseh stalnih olimpijskih prizorišč od leta 1896 dalje, še vedno v uporabi, kar ustvarja obsežne ugodnosti za prebivalce mest in regij gostiteljic olimpijskih iger," so danes sporočili iz mednarodne olimpijske družine.

Poročilo z naslovom Več kot 125 let olimpijskih prizorišč: uporaba po igrah je prvi uradni popis uporabe stadionov in aren po vsakokratnih olimpijskih igrah. Poročilo kaže, da jih je od 817 stalnih prizorišč približno 85 odstotkov še vedno v uporabi, kar se poveča na 92 odstotkov za 206 stalnih prizorišč, ki se uporabljajo v 21. stoletju.

Gre za popis stanja od prvih olimpijskih iger moderne dobe v Atenah 1896 do zimskih olimpijskih igrah v Pyeongchangu leta 2018, za pregled 817 stalnih in 106 začasnih olimpijskih prizorišč v 51 izdajah iger.

"To poročilo je zelo impresivno pričevanje o dediščini, ki jo olimpijske igre ustvarjajo v mestih in regijah gostiteljicah," je dejal Christophe Dubi, izvršni direktor olimpijskih iger pri Moku.

Preberite še:

Plavanje - splošna
Sportal Znano je, kdo bo namesto Rusov gostil SP v plavanju
Kamila Valijeva
Sportal Saga z rusko najstnico poskrbela za predlog zvišanja starostne meje
Ne spreglejte