Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 8. 2024,
14.21

Osveženo pred

0 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,14
olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024 Toni Vodišek formula kite jadranje

Natisni članek

Petek, 9. 8. 2024, 14.21

0 minut

Pariz 2024, jadranje, formula kite, finale

V živo: Avstrijec ujel Vodiška, zmaga enemu ali drugemu prinaša zlato

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,14
Toni Vodišek | Toni Vodišek bo napadel zlato odličje, a tudi tokrat tekmovalcem nagaja pomanjkanje vetra. | Foto Reuters

Toni Vodišek bo napadel zlato odličje, a tudi tokrat tekmovalcem nagaja pomanjkanje vetra.

Foto: Reuters

Oči ljubiteljev slovenskega športa so zopet uprte v Marseille, kjer bodo poskušali izpeljati finale jadralnega razreda formula kite, ki bi ga morali že v četrtek, a jim ni uspelo. Vse skupaj bi se moralo začeti malo po 12. uri, a še čakajo na ugoden veter, tako da se bo vse skupaj znova začelo z zamudo. Toni Vodišek je po poročanju iz studia TV Slovenija 2 prejel dve kazni, prvo zaradi tega, ker je čelado pustil drugje, kot je za to določeno, drugo pa zaradi neprisotnosti na preverjanju opreme, tako da sedaj ena zmaga v plovu ne bo dovolj. Primorec je pred začetkom današnjega sporeda še vedno na prvem mestu in je tako na zadnji rezervni dan za nastop v dobrem položaju, da pride do druge zlate slovenske kolajne na letošnjih olimpijskih igrah. Ob 14.50 se je na spremenjeni trasi vse skupaj vendarle začelo.

Pariz 2024 kite Toni Vodišek
Sportal Veter ponagajal Vodišku, finale se bo nadaljeval v petek

Koprčan Toni Vodišek je finale jadralnega razreda formula kite začel s prvega mesta z dvema zmagama. Po eno imata pred današnjim nadaljevanjem Singapurec Maximilian Maeder in Avstrijec Valentin Bontus.  Zadnji si jo je priboril v četrtkovem edinem finalnem plovu.

Prvi petkov plov je pripadel Bontusu, Vodišek je bil drugi Maeder pa tretji. Po dve zmagi imata tako Avstrijec kot Vodišek, kazni pa sta se mu sedaj brisali. 

Novo čakanje in kazni za Vodiška

Prvi današnji plov je bil predviden malo po 12. uri, a pred jadralci je novo čakanje, saj še čakajo na ugodne vetrovne razmere. Čeprav so tekmovalci še na suhem, je Vodišek po poročanju VAL 202 danes prejel 0,6 točke kazni, saj njegove čelade ni bilo v prostoru, kjer sodniki pregledujejo opremo, pač pa je bila v sosednjem šotoru. Vodiška nato ni bilo niti na preverjanju opreme, tako da je bil kaznovan tudi za to z 0,5 točke, kar je skupaj 1,1 točke. Če bi Vodišek torej danes zmagal v prvi regati, še ne bi postal olimpijski prvak. Kazen se bo po prvem plovu zbrisala.

Nastopil bo z rezervno opremo. | Foto: Reuters Nastopil bo z rezervno opremo. Foto: Reuters

"Nastopal sem s svojo najljubšo opremo, ampak tudi rezervna je prav tako dobra"

"Zelo sem bil osredotočen na startno črto, kje je, da ne bom zgrešil kakšne sekunde kot pri prvem startu, ko sem preveč bezljal naokoli. Pred drugo regato sem res pogledal desetkrat, da točno vem, kje je. In vetra je kar naenkrat zmanjkalo, prišlo je na nič vozlov. Zastave so padle in so prekinili regato. Pri opremi je prišlo do raztrganin na kajtu, foil ima razpoko. Ko smo ga vlekli z barke, je zdrsnilo. Ampak imamo srečo, že na začetku smo imeli pripravljeno rezervo. Opravili smo vse postopke z merilci. Nastopal sem s svojo najljubšo opremo, ampak tudi rezervna je prav tako dobra," je za Radio Slovenija po četrtkovem delu dejal Primorec, ki bo nastopil z rezervno opremo.

Ta je prvo regato finala končal na zadnjem, četrtem mestu. Ob koncu predzadnje minute odštevanja pred začetkom druge regate se je Bontus znašel v vodi skupaj s padalom, kot tudi Vodišek. Regata je bila posledično prekinjena in prestavljena na danes, ko je zadnji rezervni dan za nastop. 

V ženski konkurenci so zatem uspeli izpeljati drugo finalno regato, v obeh finalnih regatah je zmagala Britanka Eleanor Aldridge in se veselila premiernega olimpijskega naslova v debitantski olimpijski disciplini.

PAriz 2024 golf Pia Babnik
Sportal Vodišek še brez kolajne, izvrstna Janja Garnbret, pa tudi Pia Babnik
OI Pariz 2024, Toni Vodišek
Sportal Toni Vodišek neposredno v finale: Kolajna je že skoraj naša, gremo po zlato

 

Ne spreglejte