Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 9. 2017,
20.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Pariz 2024 Los Angeles 2028 olimpijske igre

Sreda, 13. 9. 2017, 20.20

6 let, 6 mesecev

Pariz gostitelj olimpijskih iger leta 2024, Los Angeles štiri leta pozneje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Pariz 2024 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je na kongresu v Limi potrdil, da bo poletne olimpijske igre leta 2024 gostil Pariz, štiri leta pozneje pa bo gostitelj Los Angeles.

Člani Moka so na 131. kongresu soglasno potrdili tripartitni dogovor o naslednjih dveh gostiteljih iger. Pred tem so o gostiteljih tajno glasovali.

Pariz in Los Angeles sta oba najprej kandidirala za igre 2024, po odpovedi Bostona, Budimpešte, Hamburga in Rima pa se je Mok odločil, da bo podprl dva najmočnejša kandidata za naslednje OI. Los Angeles se je strinjal, da gosti OI 2028, kar bi po "normalni" poti pomenilo, da bi bilo odločeno šele leta 2021.

Pariz je pred tem gostil igre leta 1900 in 1924, Los Angeles pa 1932 in 1984.

V Limi so z glasnim aplavzom potrdili izbor kandidatov. Za oba so sicer pripravili pogodbi julija letos. Vodjam organizacijskih odborov se je po glasovanju na odru pridružil predsednik Moka Thomas Bach, pri Moku pa dogovor oziroma odločitev ocenjujejo kot zmagovalno kombinacijo za vse vpletene.

Tako predstavniki Pariza kot Los Angelesa so pred glasovanjem znova predstavili svoji kandidaturi. "Ne morete si predstavljati, kaj to pomeni za nas. Neverjetno!" je še pred glasovanjem povedal sopredsednik pariškega organizacijskega odbora Tony Estanguet, nekdanji vrhunski tekmovalec v slalomu na divjih vodah.

Pariški organizatorji so se po glasovanju objemali in tako praznovali uspešno kandidaturo po neuspešnih za OI 1992, 2008 in 2012. OI 2024 bodo zaznamovale točno stoletnico od zadnjih pariških iger. "To je zmaga za Francijo," je komentiral francoski predsednik Emmanuel Macron.

Predsednik Moka Bach je o dvojnem glasovanju prvič namignil decembra lani. | Foto: Reuters Predsednik Moka Bach je o dvojnem glasovanju prvič namignil decembra lani. Foto: Reuters

Prav tako so se veselili predstavniki Los Angelesa. OI 2028 bodo prve olimpijske igre na ameriških tleh po letu 1996, ko jih je gostila Atlanta. Prav tako bodo to že tretje igre, ki jih bo gostil Los Angeles.

"Los Angeles predstavlja prihodnost Amerike in njene vrednote vključenosti, dobrosrčnosti in enotnosti," je dejal župan Los Angelesa Eric Garcetti.

Pariz in Los Angeles sta kot glavna kandidata za igre prišla po tem, ko so se številna mesta odpovedala kandidaturi zaradi skrbi glede stroškov, prav tako pa je bila zaskrbljena javnost.

Hamburg, Rim in Boston so se vsi odpovedali gostiteljstvu zaradi političnih težav in glasovalcev, ki so jih skrbeli milijardni proračuni.

Predsednik Moka Bach je o dvojnem glasovanju prvič namignil decembra lani. Ko se je boj za igre 2024 razplamtel, sta v kandidacijskem postopku ostala le Los Angeles in Pariz. Julija je Mok obelodanil, da bodo v Limi izbrali tako gostitelja OI 2024 kot 2028, kar je vodilo do dogovora med obema preostalima kandidatoma in Mokom.

Ta "nedramatični" postopek je tako izločil tveganje o spornih glasovanjih, kar je v zadnjih dneh in tednih zaznamovalo izbor OI 2016 v Rio de Janeiru. Pri tem se zdaj Mok ukvarja prav z obtožbami o nepravilnostih. Šef brazilskega olimpijskega komiteja Carlos Guzman je namreč v osrčju preiskav, ki ga obtožujejo podkupovanja na glasovanju o igrah leta 2009 v Koebenhavnu.

Obtožbe so prav tako obudile spomine na izbor prireditelja zimskih OI 2022 v Salt Lake Cityju, ko je bilo takrat 20 članov Moka izgnanih iz Moka oziroma so priznali vpletenost v podkupovanje za glasovanje o igrah.

Francoski preiskovalci pa so medtem objavili, da preiskujejo glasovanje iz leta 2013 v Buenos Airesu glede OI 2020 v Tokiu. Te preiskave so se začele po poročilih o skrivnostnih plačilih na račun ene izmed singapurskih bank, povezanih z nekdanjim šefom mednarodne atletske zveze Laminom Diackom.

PARIZ (Francija):

Pariz 20124 | Foto: Reuters Foto: Reuters Število prebivalcev: 2,2 milijona, širše območje 10 milijonov.

Gostitelj iger: 1900, 1924.

Načrtovani proračun: 6,2 milijarde evrov, saj je 70 odstotkov športne infrastrukture že zgrajene, večina ostalega bodo začasni objekti. Večina prizorišč je v mestu, le stadion St. Denis je oddaljen 10 km od centra.

Pozitivni vidiki: igre se bodo odvijale v središču mesta. Kolesarji se bodo predstavili na Elizejskih poljanah, odbojkarji na mivki pod Eifflovim stolpom, veliko prizorišč in bivališč pa bo neposredno ob reki Seni. Poslastica bo tudi teniški turnir na Rolandu Garrosu.

Razdalje: kar 80 odstotkov vseh tekmovališč je od olimpijske vasi oddaljenih 10 kilometrov in manj, zato bo 85 odstotkov športnikov na prizoriščih v manj kot pol ure. Manjkali bodo jadralci, ki bodo tekmovali na obali pred Marseillom na jugu Francije.

Največje skrbi: varnostna situacija, ki se je po terorističnih napadih v mestu še zaostrila. Država je sicer sprejela ostre ukrepe v boju pred terorizmom, a vseeno je prav to največja grožnja prireditvi.

Olimpijski stadion: že obstoječi Stade de France s kapaciteto 80.000 gledalcev. Francozi so ga zgradili za nogometno SP 1998. Stari olimpijski stadion iz leta 1924, Stade Yves-du-Manoir, bo gostil turnirja v hokeju na travi.

Olimpijska vas: Cite du Cinema v predmestju Saint-Denis se razprostira na 50 hektarjih in lahko sprejme 17.000 športnikov in spremljevalcev. Od olimpijskega stadiona je oddaljena le tri kilometre, od plavalnega centra 2,5 km.

LOS ANGELES (ZDA):

Število prebivalcev: 4 milijone, širše območje 13 milijonov.

Gostitelj iger: 1932, 1984.

Načrtovani proračun: 4,4 milijarde evrov, ki naj bi jih organizatorji v celoti pokrili s sponzorskimi sredstvi in prodajo vstopnic. Mok bo igre podprl z 1,5 milijarde evrov, ker so se bili prireditelji pripravljeni odpovedati izvedbi 2024 v korist Pariza.

Pozitivni vidiki: v ospredju je vprašanje "kaj imamo in ne kaj moramo še zgraditi". V mestu naj bi uporabili obstoječo infrastrukturo, pri gradnji in obnovi pa bo v ospredju trajnostni vidik in ne arhitekturna mojstrovina. Jahalni in kolesarski stadion bosta začasna, mesto bo dobilo tudi umetno progo za kajak in kanu na divjih vodah. Že zdaj, ne glede na igre, mesto dobiva nov stadion za 70.000 ljudi, ki bo kasneje namenjen nogometu.

Los Angeles 2028 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Razdalje: prireditelji obljubljajo, da bodo prizorišča za športnike dosegljiva po največ 40 minutah vožnje. V večjem delu bodo tekmovalci nastopali v štirih športnih centrih.

Največje skrbi: kar 11 let je dolga doba, v kateri se lahko spremeni gospodarski in politični položaj v mestu.

Olimpijski stadion: stadion Los Angeles Memorial Coliseum sprejme 90.000 gledalcev. Isti stadion, seveda z ustreznimi infrastrukturnimi spremembami, je gostil že igre 1932 in 1984. Tukaj so načrtovani odprtje in sklepna slovesnost ter atletska tekmovanja.

Olimpijska vas: to bo gostil na novo zgrajen del univerzitetnega kampusa University of California. Tukaj so bili športniki že leta 1984, prizorišče pa je primerno predvsem za treninge športnikov, ki bodo imeli tukaj na voljo športne dvorane, teniška igrišča, stadion in plavalni bazen. 
Ne spreglejte