Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 2. 2023,
18.35

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Pariz 2024 OI 2024

Torek, 14. 2. 2023, 18.35

1 leto, 2 meseca

Olimpijske igre v Parizu bodo v znamenju kolesarskih prog

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Pariz 2024 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prireditelji olimpijskih iger v Parizu 2024 bodo vsa prizorišča v mestu in okolici povezali s kolesarsko progo. Pred začetkom iger bodo zgradili skoraj 60 kilometrov novih kolesarskih povezav, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Anne Hidalgo
Sportal Pariška županja in nordijske države proti nastopu ruskih športnikov na OI

Kolesarska mreža, ki bo povezovala prizorišča, bo deloma povsem nova. Za zdaj imajo namreč v francoski prestolnici dograjenih ali skoraj dokončanih približno 30 km olimpijske trase. Drugo polovico bodo morali zgraditi na novo. Olimpijska kolesarska steza bo potekala v bližini ali mimo olimpijskih prizorišč in bo dobila tudi posebne označbe oziroma piktograme, ti bodo seveda tudi povezani z olimpijskimi simboli.

Dodatnih 25 kilometrov kolesarskih stez pa bodo v Parizu zgradili tudi tam, kjer sicer ne bo olimpijskih tekmovanj, saj se prireditelji zavedajo, da bo takšna dediščina okolju prijaznega prometa mestu ostala tudi po končanih igrah. Obenem bodo tudi povečali število koles v sistemu za izposojo, teh bo po novem 15.000, pripravili pa bodo tudi 10.000 začasnih parkirnih prostorov za kolesa ob olimpijskih prizoriščih.

V Parizu se vsako leto konča tradicionalna francoska pentlja, največji kolesarski spektakel na svetu, na katerem imajo v zadnjih letih ogromne uspehe slovenski tekmovalci. | Foto: Reuters V Parizu se vsako leto konča tradicionalna francoska pentlja, največji kolesarski spektakel na svetu, na katerem imajo v zadnjih letih ogromne uspehe slovenski tekmovalci. Foto: Reuters

Lani so za te namene porabili 44,5 milijona evrov iz olimpijskega proračuna, letošnji za kolesarjenje predvideva še 65 milijonov evrov.

V Parizu imajo sicer trenutno 440 kilometrov kolesarskih stez.

Ne spreglejte