Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 9. 2024,
10.36

Osveženo pred

2 uri, 49 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Natisni članek

Pariz Eifflov stolp Pariz 2024 Pariz 2024

Petek, 27. 9. 2024, 10.36

2 uri, 49 minut

Načrt pariške županje Anne Hidalgo

Na Eifflovem stolpu odstranili olimpijske kroge, a ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Eifflov stolp Pariz | Načrt pariške županje Anne Hidalgo, da obdrži kroge na Eifflovem stolpu do leta 2028, je sprožil močne kritike med zagovorniki dediščine in potomci Gustava Eiffla. | Foto Reuters

Načrt pariške županje Anne Hidalgo, da obdrži kroge na Eifflovem stolpu do leta 2028, je sprožil močne kritike med zagovorniki dediščine in potomci Gustava Eiffla.

Foto: Reuters

Olimpijske kroge, ki so od junija viseli na Eifflovem stolpu, so po zahtevi pariške mestne hiše odstranili in naj bi jih v kratkem zamenjali z drugimi s trajnejšo strukturo. Ti bodo nato na stolpu viseli do leta 2028 in olimpijskih iger v Los Angelesu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Petbarvni, 29 metrov dolgi in 15 metrov visoki krogi so se nahajali med prvim in drugim nadstropjem stolpa, tridesettonska konstrukcija, ki jo je izdelala francoska jeklarna, pa ni bila zasnovana tako, da bi zdržala zimske vremenske razmere.

Mesto Pariz, lastnik Eifflovega stolpa, in Mednarodni olimpijski komite (Mok), lastnik olimpijskih simbolov, sta povedala, da delata na izgradnji novih, lažjih, trajnih krogov, medtem ko bodo stare pretopili. Med čakanjem na namestitev novih so manjše obroče obesili na most Iena, ravno nasproti stolpa.

Načrt pariške županje Anne Hidalgo, da obdrži kroge na Eifflovem stolpu do leta 2028, je sprožil močne kritike med zagovorniki dediščine in potomci Gustava Eiffla. V njihovih očeh stolp ni namenjen reklamnim napisom, za kar smatrajo olimpijske kroge.

Sicer je 330-metrski Eifflov stolp, ki so ga dokončali leta 1889 za pariško razstavo in je prvotno nameraval stati le 20 let, v lasti mesta.

Pariz 2024, antidoping, doping
Sportal V Parizu odvzeli 6130 vzorcev za 4150 testov, pet jih je bilo pozitivnih
olimpijska vas olimpijska soba Pariz 2024
Sportal Pohištvo iz olimpijske vasi bodo namenili ljudem v stiski
Ne spreglejte