Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
23. 5. 2019,
9.32

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

olimpijske igre

Četrtek, 23. 5. 2019, 9.32

4 leta, 11 mesecev

Olimpijske igre treh dežel? Zakaj pa ne?!

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
olimpijsjki krogi | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Čeprav so se slovenske sanje o delni organizaciji olimpijskih iger pred leti razblinile in večinoma na realnih temeljih tudi zamrle, pa Mednarodni olimpijski komite pripravlja reformo, po kateri bo lahko največji športni dogodek gostilo več držav.

Nogometno svetovno prvenstvo je že gostilo več držav. Tudi košarkarsko, hokejsko, odbojkarsko … Ker je zaradi enormnih stroškov, skrajnih meja obvladljivosti in večnega vprašanja funkcionalnosti objektov po koncu tekmovanj zanimanje za organizacijo olimpijskih iger, bodisi zimskih bodisi poletnih, vse manjše, pri Mednarodnem olimpijske komiteju pripravljajo reformo. Predsednik Thomas Bach obljublja bolj fleksibilen način izbire gostiteljev, pri čemer se ne omejuje le na že udejanjeni koncept, po katerem so, kot v primeru Pariza in Los Angelesa, s kandidatoma dosegli dogovor o tem, da en kraj igre gosti v prvem mogočen terminu, drugi pa čez štiri leta.

Več mest, več regij, več držav

Poleg oblikovanja novih delovnih komisij in postavljanja novih strategij Mednarodni olimpijski komite odpira vrata širšim kandidaturam. Izvršni odbor skupščini predlaga, da bi Mednarodni olimpijski komite že v izhodišču dovolil možnost, po kateri bi igre gostilo več mest, lahko več regij ali celo več držav. Poleg tega se vrhovi olimpijske družine na čelu z Bachom ogrevajo tudi za daljše časovno pripravljalno obdobje, ki bi ga imeli na voljo gostitelji od izbire do same organizacije. Obenem želijo k nadaljnji olimpijski aktivnosti spodbuditi tudi poražence v boju za vlogo organizatorja.

Spomin na idejo iger treh dežel

V kontekstu iger več držav se je v zadnjih letih omenjal predvsem korejski scenarij, po katerem bi se za organizacijo največjega športnega dogodka potegovala južni in severni sosed vselej nemirnega Korejskega polotoka. V koncept iger brez meja pa je bila pred leti vključena tudi Slovenija. Poskus Trbiža, da bi s Furlanijo - Julijsko krajino, Koroško in Gorenjsko gostil igre, je klavrno propadel. Bolj čvrst je bil poskus Celovca za ZOI 2006, ki je prav tako vključeval sodelovanje obeh sosed, a ideja ni padla na dovolj plodna olimpijska tla. Zamisel je pozneje zamrla.

Tokio, Peking …

Prihodnje leto bo olimpijske igre gostil Tokio. Leta 2022 se bo zimska športna druščina pod olimpijskimi krogi zbrala v Pekingu. Že lep čas je znano tudi, da bo poletne olimpijske igre leta 2024 gostil Pariz, štiri leta pozneje pa Los Angeles. Letošnjega 11. septembra bo v Milanu padla še odločitev o tem, kje bo leta 2026 gorel ogenj zimskih olimpijskih iger. Kandidata sta Stockholm z Aarejem in Milano s Cortino d'Ampezzo. Nato pa …

Ne spreglejte