Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 7. 2024,
19.34

Osveženo pred

2 uri, 46 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,39
košarka olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024

Natisni članek

Torek, 30. 7. 2024, 19.34

2 uri, 46 minut

Olimpijske igre, moški košarkarski turnir, 2. krog

Kakšna drama! Japoncem se je nasmihala senzacionalna zmaga nad Francijo, a ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,39
Francija Japonska | Matthew Strazer je rešil Francijo poraza proti Japonski s štirimi točkami v eni akciji! | Foto Reuters

Matthew Strazer je rešil Francijo poraza proti Japonski s štirimi točkami v eni akciji!

Foto: Reuters

Po zanimivih obračunih v prvem krogu košarkarskega olimpijskega turnirja je zelo pestro tudi v drugem. Japonci so se spogledovali z največjim presenečenjem letošnjega olimpijskega košarkarskega turnirja. Še 16 sekund pred koncem so vodili proti Franciji s 84:80, a nato izgubili po podaljšku. Španci so premagali Grke na čelu z Giannisom Antetokounmpom, Kanadčani so ohranili stoodstotni izkupiček in premagali Avstralce. Zvezdniki ameriške reprezentance bodo za konec drugega kroga igrali proti Južnem Sudanu.

Po porazu v prvem krogu sta Španija in Grčija na olimpijskih igrah v Parizu lovili prvo zmago. V izjemno razburljivem obračunu so se na koncu prvenca veselili Španci, ki so s 84:77 preskočili Giannisa Antetokounmpa in druščino. Santi Aldama je bil z 19 točkami in 12 skoki najboljši posameznik zmagovalnega moštva, pri katerih sta pomembno vlogo odigrala veterana Sergio Llull (13 točk, sedem asistenc) in Rudy Fernandez (10).

A slednji ni dočakal konca tekme, potem ko je grdo padel. "Rudy je sicer dobro. Bil je resnično močno prizadet, vendar ni nevarnosti, da bi bilo kaj hujšega. Vendar ga moramo spremljati v naslednjih nekaj urah, ker je vprašljiv za naslednjo tekmo," je za BasketNews povedal selektor Španije Sergio Scariolo.

V taboru poražencev je bil najboljši pričakovano Antetokounmpo s 27 točkami in 11 skoki.

R. J. Barrett je dosegel 24 točk za novo zmago Kanade. | Foto: Reuters R. J. Barrett je dosegel 24 točk za novo zmago Kanade. Foto: Reuters

Grški zvezdnik je moral s soigralci že drugič priznati premoč tekmecu, potem ko je Grčija v prvem krogu izgubila proti Kanadi. Če bodo želeli napredovati v izločilne boje, bo morala v zadnjem krogu skupinskega dela premagati Avstralijo in upati, da bodo ena izmed najboljših dveh tretjeuvrščenih ekip.

V drugem dvoboju dneva so Kanadčani s 93:83 premagali Avstralce in so na vrhu skupine. S 24 točkami je bil najboljši strelec R. J. Barrett. Shai Gilgeous-Alexander jih je prispeval 16, Dillon Brooks 13. Pri Avstralcih je največ točk dosegel Josh Giddey (19).

Dišalo je po veliki japonski senzaciji

Čeprav so Francozi kot gostitelji olimpijskega turnirja v košarki proti Japonski veljali za absolutnega favorita, svet pa je zabavala neverjetno viralna fotografija, na kateri vsaj za nekaj glav nižji Japonec Yuki Togashi pokriva mladega francoskega orjaka Victorja Wembanyamo, je nato obračun v Lillu postregel z izjemno dramo.

Azijcem se je nasmihala senzacionalna zmaga, saj so še 16 sekund pred koncem vodili s 84:80. Čeprav so sredi tretje četrtine ostali brez najboljšega igralca Ruija Hachimure, ki je bil po drugem nešportnem prekršku avtomatično izključen in ni smel nadaljevati srečanja, do takrat pa je dosegel 24 točk, so vseeno v zaključek srečanja s Francijo vstopili s prednostjo.

Rui Hachimura je moral sredi tretje četrtine predčasno v slačilnico. | Foto: Reuters Rui Hachimura je moral sredi tretje četrtine predčasno v slačilnico. Foto: Reuters

Ko so 16 sekund pred koncem rednega dela vodili za +4 (84:80), pa je najboljši japonski strelec Yuki Kawamura postal tragični junak, saj je storil prekršek nad Matthewom Strazerjem, ki je metal za tri točke. Francoz je zadel trojko, nato pa še dodatni prosti met in izenačil na 84:84, Japonci pa so v zadnjem napadu zapravil priložnost za zmago. Francozi so tako izsilili podaljšek, v katerem so bili na krilih Wembanyame veliko boljši in tako prišli do druge zmage na turnirju, za katero pa so se morali potruditi bistveno bolj kot je pričakovala košarkarska javnost (94:90).

Pravkar poteka zanimiv obračun med Brazilijo in Nemčijo, v katerem so aktualni svetovni prvaki v vlogi favorita.

Drugi krog se bo zaključil v sredo. Sprva bodo na parket stopili košarkarji Portorika in Srbije na čelu z Nikolo Jokićem, ki bodo prav tako iskali pot do prvenca na letošnjih igrah.

Povsem za konec bodo košarkarji iz lige NBA, ki sestavljajo zvezdniško zasedbo Amerike, igrali proti Južnemu Sudanu.

Olimpijske igre, Pariz 2024, 2. krog:

Torek, 30. julij:

Sreda, 31. julij:

Lestvice:

Pariz 2024 košarka ZDA Srbija
Sportal Američani v drugem polčasu zlomili odpor Srbije
Ne spreglejte