Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 7. 2024,
22.22

Osveženo pred

1 ura, 6 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,46
plavanje olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024 Neža Klančar

Natisni članek

Torek, 30. 7. 2024, 22.22

1 ura, 6 minut

Pariz 2024, plavanje, 100 m prsno

Neža Klančar olimpijske igre končala na 14. mestu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,46
Neža Klančar | Neža Klančar je z uvrstitvijo v polfinale na 100 metrov prosto uresničila svoj olimpijski cilj. | Foto Filip Barbalić/www.alesfevzer.com

Neža Klančar je z uvrstitvijo v polfinale na 100 metrov prosto uresničila svoj olimpijski cilj.

Foto: Filip Barbalić/www.alesfevzer.com

Slovenska plavalka Neža Klančar je na olimpijskih igrah v Parizu v polfinalu discipline 100 metrov prosto dosegla šesti čas v svoji skupini ter se ni prebila v finale. S časom 53,96 sekunde je tekmovanje končala na 14. mestu. Najhitrejša je bila Siobhan Bernadette Haughey iz Hongkonga.

V polfinalu je nastopilo 16 najhitrejših plavalk iz dopoldanskih kvalifikacij, v katerih je bila najhitrejša Švedinja Sarah Sjoestroem s časom 52,99 sekunde. Siobhan Bernadette Haughey je v polfinalu plavala s časom 52,64 sekunde. V finale, ki bo v sredo, so se uvrstile še Avstralki Shayna Jack in Mollie O'Callaghan, Kitajka Junxuan Yang, Nizozemka Marrit Steenbergen, Švedinja Sarah Sjoestroem ter Američanki Torri Huske in Gretchen Walsh. Vse z izjemo zadnje so prišle do cilja hitreje kot v 53 sekundah.

Neža Klančar je bila v polfinalu nekaj hitrejša kot v kvalifikacijah, ki jih je opravila v 54,12 sekunde. S časom 53,96 sekunde je izenačila državni rekord, ki ga je odplavala letos v Avstraliji.

Po dopoldanskih kvalifikacijah je bila vseeno zadovoljna s plavanjem. "Prvi cilj sem izpolnila in seveda sem zadovoljna. Plavala sem tudi boljše kot v štafeti. Mislim, da popoldan lahko plavam še boljše, saj običajno s tem nimam težav. To je to, kar si želim zvečer."

Štiriindvajsetletna Ljubljančanka se je sicer pred prihodom v Pariz soočala s kopico zdravstvenih težav. Še vedno hodi na fizioterapijo zaradi poškodovane rame, prebolela je covid-19, poškodovala pa si je tudi prst na roki.

"Pozna se, da ji zaradi tega manjka kakšen trening in v zadnjih metrih kakšen atomček moči. Vse to je pustilo posledice. Vseeno pa mislim, da Neža zna tekmovati. Zjutraj je odlično odplavala prvih 50 metrov, nadaljevala tudi po obratu, na zadnjih 20 metrih pa je morda predolgo držala dolg in močan zavesljaj. Tekmovati zna in če bo v tem delu uspešno dvignila frekvenco, lahko pridobi še nekaj desetink," pa je jutranji del videl njen trener Tomaž Torkar v ljubljanski Olimpiji.

Velika Britanija osvojila prvo zlato medaljo v plavanju v Parizu

Britanska ekipa plavalcev je danes osvojila zlato medaljo v Parizu v štafetni disciplini 4 x 200 m prosto, kar je prvo zlato odličje za Veliko Britanijo v plavanju na letošnjih igrah, ter tako ubranila zlato iz Tokia. Združene države Amerike so si priborile srebrno kolajno, Avstralija pa si je priplavala bron.

James Guy,Tom Dean, Matthew Richards in Duncan Scott. | Foto: Reuters Foto: Reuters

Velika Britanija je bila prva že v popoldanskem predtekmovanju, v finalu pa je vodila skoraj celotno tekmovanje z izjemo prvih 50 metrov, a je bilo vseeno dokaj napeto do konca. Četverico je vodil dvakratni olimpijski šampion James Guy, del ekipe pa so bili še Tom Dean, Matthew Richards in Duncan Scott. V cilj so priplavali s časom 6:59,43.

Ekipo ZDA, ki je sledila dobro sekundo za njimi, so sestavljali Luke Hobson, Carson Foster, Drew Kibler in Kieran Smith, ekipo Avstralije pa Maximillian Giuliani, Flynn Southam, Elijah Winnington in Thomas Neill. Za Avstralijo je to drugi zaporeden bron v tej disciplini na olimpijskih igrah.

Pred tem je Velika Britanija v Parizu v plavanju osvojila že dve srebrni medalji. Richards je bil drugi na 200 metrov prosto, Adam Peaty pa na 100 metrov prsno.

Preberite še:

Francija Japonska
Sportal Francozi po nori drami le strli odpor Japoncev
Andreja Leški, zlato, Pariz 2024
Sportal Andreja Leški je olimpijska prvakinja!
Ana Gros
Sportal Ana Gros po veliki katastrofi brez dlake na jeziku
Pariz nevihte
Sportal Pariz naj bi proti večeru zajele hude nevihte
Deni Kožul
Sportal Deniju Kožulu v drugem krogu olimpijskih iger odlično kazalo, a bil na koncu prekratek
Andreja Leški, zlato, Pariz 2024
Sportal Andreja Leški olimpijska prvakinja, odbojkarji že v četrtfinalu, polom rokometašic
Nina Kostanjšek
Sportal Slovenska veslača v skifu obstala v četrtfinalu
Slovenija Nemčija
Sportal Katastrofa Slovenk in boleč poraz na olimpijskih igrah
Ne spreglejte