Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 7. 2024,
4.00

Osveženo pred

7 ur, 18 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Kenan Bajrić Slovan Bratislava Albert Riera NK Celje Mihael Mikić Damir Krznar UEFA liga prvakov

Natisni članek

Torek, 30. 7. 2024, 4.00

7 ur, 18 minut

Kvalifikacije za ligo prvakov, 2. krog (povratne tekme)

Celjani v Bratislavo po zgodovinski uspeh in silne milijone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
trenerji prve lige Albert Riera | Ko je Albert Riera v sezoni 2022/23 popeljal Olimpijo do državnega naslova, je nato zapustil Ljubljano in ni mogel voditi zmajev v kvalifikacijah za ligo prvakov. Draž tovrstnega tekmovanja bo kot trener okusil s Celjani. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Ko je Albert Riera v sezoni 2022/23 popeljal Olimpijo do državnega naslova, je nato zapustil Ljubljano in ni mogel voditi zmajev v kvalifikacijah za ligo prvakov. Draž tovrstnega tekmovanja bo kot trener okusil s Celjani.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Nogometaši Celja danes v Bratislavi naskakujejo največji evropski uspeh v zgodovini kluba. Če bi na povratni tekmi 2. kroga kvalifikacij za ligo prvakov prekrižali načrte serijskemu slovaškemu prvaku Slovanu, bi si kot četrti slovenski klub, do zdaj je to uspelo Mariboru (šestkrat), Muri in Olimpiji, že zagotovili dolgo evropsko jesen. V knežjem mestu je bilo v zadnjih dneh vse prej kot mirno. Damirja Krznarja je na položaju trenerja zamenjal povratnik Albert Riera. Hrvata je nenaden odhod zelo začudil, o tem je spregovoril njegov pomočnik Mihael Mikić.

Riera
Sportal Uradno: Albert Riera se je vrnil v Celje

Kvalifikacije za ligo prvakov, 2. krog (povratne tekme):

Torek, 30. julij:

Pred slovenskimi prvaki je velik izziv. Nogometna liga prvakov v tej sezoni z novim tekmovalnim ustrojem prinaša še več blišča in milijonov evrov, Celjani pa bi se ji lahko s prebojem v 3. krog kvalifikacij približali le na dva koraka. V uvodnem krogu kvalifikacij so brez težav izločili estonsko Floro (5:0 in 2:1), v 2. krogu pa imajo opravka s precej močnejšim tekmecem, serijskim slovaškim prvakom Slovanom. Prva tekma v knežjem mestu, na katerem so gostje kar uro igrali z igralcem manj, domači pa zapravili kopico zrelih priložnosti, se je končala brez zmagovalca (1:1). Le nekaj dni po tem se je v Celju zgodila velika sprememba.

Mihael Mikić in Damir Krznar sta v nedeljo ostala brez službe pri celjskem klubu. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Mihael Mikić in Damir Krznar sta v nedeljo ostala brez službe pri celjskem klubu. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Damir Krznar, čeprav v tej sezoni s Celjem sploh še ni izgubil, je ostal brez službe v mestu ob Savinji, v ponedeljek pa je klub na izpraznjeno mesto uradno ustoličil povratnika Alberta Riero. Španec, ki je po finančnih težavah Bordeauxa ostal brez dela v Franciji, se tako po slabem letu vrača v Slovenijo. S Celjani ima še nedokončane načrte, tokrat pa se mu, čeprav je z nogometaši komaj dober dan, nasmiha zgodovinska priložnost. Če bi na Slovaškem premagal Slovan, to je denimo lani uspelo njegovim nekdanjim varovancem pri Olimpiji v konferenčni ligi, bi se Celjani uvrstili v 3. krog kvalifikacij za ligo prvakov. S tem bi si zagotovili najmanj nastop v ligaškem delu konferenčne lige, ostali pa v igri tako za ligaške evropske lige kot tudi najbolj razkošni pokal, kar ga premore nogomet, mikavno ligo prvakov.  

"Nič od tega ne drži, vse je odvisno od ..."

Celjani so prejšnji teden doma remizirali s Slovanom (1:1). | Foto: www.alesfevzer.com Celjani so prejšnji teden doma remizirali s Slovanom (1:1). Foto: www.alesfevzer.com Zadnji dnevi v Celju so tako postregli z odmevno menjavo trenerja. Damir Krznar o menjavi še ni javno spregovoril, je pa svoje mnenje povedal njegov dolgoletni pomočnik Mihael Mikić. Hrvata je začudil način, kako je prišlo prekinitve sodelovanja. "V nedeljo smo normalno opravili trening, nato pa se je zbralo klubsko vodstvo. Krznarju so rekli, da z nami prekinjajo sodelovanje. Brez veliko pojasnil," Mikić v pogovoru za Sportske novosti ni skrival začudenja in razočaranja. Ostaja namreč prepričan, da bi Celjani pod vodstvom Krznarja izločili Slovan.

Žal mu je, da s Celjem ni mogel nadaljevati projekta, začudila ga je tudi odločitev vodstva: "Krznar je imel še pred nekaj meseci konkretne in bogate ponudbe iz Savdske Arabije in ZAE. O njih se je, saj je časten in pošten človek, korektno pogovoril z vodstvom Celja. Pogodba s Celjem nam traja do konca leta 2025, zato je vprašal vodstvo Celja, ali ima kakšne očitke o njegovem delu. Odgovorili so mu, da ne in da želijo, naj ostane v Celju. Da je vse krasno in da smo napravili vrhunski posel. No, nato pa se zgodi to. Praktično čez noč je prišlo do menjave, brez konkretnega razloga. In naj mi zdaj kdo trdi, kako so stvari v nogometu normalne. Da je najbolj pomembna poštenost ali pa da te pozitivni rezultati ohranjajo na položaju. Nič od tega ne drži, vse je odvisno od samovolje oseb, ki odločajo in se igrajo z usodami drugih ljudi," je še povedal Mihić. Le dan po odhodu Krznarja je vodstvo Celja za novega trenerja potrdilo povratnika Riero.

Nogometaše Celja čaka zahtevno gostovanje na Slovaškem. | Foto: www.alesfevzer.com Nogometaše Celja čaka zahtevno gostovanje na Slovaškem. Foto: www.alesfevzer.com

Dvoboj v Bratislavi se bo začel ob 20.30. Barve Slovana, pri katerem se je v zadnjih letih zvrstilo kar nekaj Slovencev, brani tudi občasni slovenski reprezentant Kenan Bajrić. 

Celjani proti Vidu Belcu ali denimo Ircem?

Vid Belec bo skušal z Apoelom izločiti Petrocub.  | Foto: Getty Images Vid Belec bo skušal z Apoelom izločiti Petrocub. Foto: Getty Images Če bi Celjani preskočili slovaško oviro, bi se v 3. krogu kvalifikacij najverjetneje pomerili s ciprskim prvakom Apoelom iz Nikozije, pri katerem brani in nosi kapetanski trak slovenski reprezentant Vid Belec. Apoel je na prvi tekmi premagal Petrocub iz Moldavije z 1:0.

Če pa bi Celjani, ki jih bo danes prvič v tej sezoni vodil trener Riera, izpadli proti Slovanu, bi se zadovoljili s tolažilno nagrado, nastopom v 3. krogu kvalifikacij za ligo Europa, kjer jih čaka poraženec obračuna med irskim in češkim prvakom. V veliko boljšem položaju je Sparta, tako da bi se slovenski prvaki v tem primeru najverjetneje pomerili s Shamrock Rovers. Če bi jih izločili, bi si že zagotovili dolgo evropsko jesen.

Jose Mourinho želi popeljati Fenerbahče v ligo prvakov. | Foto: Reuters Jose Mourinho želi popeljati Fenerbahče v ligo prvakov. Foto: Reuters

V 3. krog kvalifikacij se želijo prebiti še številni slovenski nogometni legionarji. Bodo/Glimt Nina Žuglja je po zmagi s 4:0 nad lavtijskim RFS, pri katerem nastopa Žiga Lipušček (na zadnji tekmi je bil kapetan), z eno nogo in pol že v naslednjem krogu, podobno velja tudi za poljsko Jagiellonio, ki je prejšnji teden nadigrala litovski Panevežys s 4:0, Dušan Stojinović pa ni dočakal priložnosti za nastop. Podvig bo lovil Borac. Prvak BiH, pri katerem se dokazuje tudi Aleks Pihler, bo v Banja Luki gostil solunski PAOK. Prejšnji teden so Grki doma zmagali "le" s 3:2.

Zvezdniški Fenerbahče, ki ga vodi Jose Mourinho, slovenski reprezentant Miha Zajc pa bi lahko zamenjal klubsko okolje, bo skušal v vročem Istanbulu potrditi prednost s prve tekme v švici, kjer je na krilih trikratnega strelca Edina Džeke s 4:3 ugnal Lugano. Za slednjega ne igra več Žan Celar, saj se je po koncu Eura 2024 pridružil angleškemu drugoligašu QPR.

Kvalifikacije za ligo prvakov, 2. krog (povratne tekme):

Torek, 30. julij:

Sreda, 31. julij:

Pari 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov:

Celje/Slovan Bratislava - APOEL/Petrocub
Lincoln Red Imps/Qarabag - Ludogorec/Dinamo Minsk
Shamrock Rovers/Sparta Praga - FCSB/Maccabi Tel Aviv
Malmö/KI Klaksvik - PAOK Solun/Borac Banja Luka
UE Santa Coloma/Midtjylland - Ferencvaroš/The New Saintz
Panevežys/Jagiellonia Bialystok - Bodo Glimt/RFS
Slavia Praga - Union St. Gilloise
Lille - Lugano/Fenerbahče
Dinamo Kijev/Partizan - Glasgow Rangers
Salzburg - Twente

Arsenal
Sportal Vrnitev Riere, odhod Elšnika in nova okrepitev Mure, Arsenal pripeljal Italijana

Znanih je že 29 od 36 udeležencev ligaškega dela LP:

Real Madrid (Špa – branilec naslova), Manchester City (Ang), Bayern München (Nem), PSG (Fra), Liverpool (Ang), Inter Milano (Ita), Borussia Dortmund (Nem), RB Leipzig (Nem), Barcelona (Špa), Bayer Leverkusen (Nem), Atletico Madrid (Špa), Atalanta (Ita), Juventus (Ita), Benfica (Por), Arsenal (Ang), Club Brugge (Bel), Šahtar Doneck (Ukr), Milan (Ita), Feyenoord (Niz), Sporting Lizbona (Por), PSV Eindhoven (Niz), Celtic (Ško), Monaco (Fra), Aston Villa (Ang), Bologna (Ita), Girona (Špa), Stuttgart (Nem), Sturm Gradec (Avt), Brest (Fra)

 

Ne spreglejte