Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 12. 2020,
10.49

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

Tokio Tokio 2020

Torek, 15. 12. 2020, 10.49

2 leti, 9 mesecev

Pot po Japonski

Olimpijska bakla odhaja na pot kljub pandemiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
Olimpijski ogenj Tokio 2020 | Olimpijska bakla bo obiskala 859 mestnih občin v vseh 47 prefakturah. | Foto Reuters

Olimpijska bakla bo obiskala 859 mestnih občin v vseh 47 prefakturah.

Foto: Reuters

Olimpijski ogenj bo 25. marca kljub pandemiji novega koronavirusa začel pot po Japonski, kjer bo Tokio med 23. julijem in 8. avgustom prihodnje leto gostil olimpijske igre, od 24. avgusta do 5. septembra pa še paraolimpijske igre, so potrdili organizatorji.

gimnastika Tokio priprave na OI
Sportal Japonci še naprej skeptični glede izvedbe olimpijskih iger

Štafeta olimpijske bakle se bo začela v prefekturi Fukushima, v spominu na žrtve jedrske katastrofe v elektrarni Fukushima- Daiichi. Ta se je zgodila leta 2011 kot posledica hudega potresa in posledičnega cunamija.

Plamenica, ki bo od novembra 2020 do marca 2021 na ogled v 14. različnih prefakturah, bo 25. marca krenila na pot iz nogometnega centra v Fukushimi, ki je bil v času po katastrofi preurejen v bazo za reševalne operacije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Štefeta plamenice bi morala sicer na pot kreniti 26. marca letos, a so morali organizatorji zaradi pandemije covida-19 vse dogodke povezane z OI in njihovo izvedbo prestaviti za eno leto.

Tokio bo najboljše športnike na svetu gostil prihodnje leto. | Foto: Reuters Tokio bo najboljše športnike na svetu gostil prihodnje leto. Foto: Reuters

Olimpijska bakla bo obiskala 859 mestnih občin v vseh 47 prefakturah, njena pot pa bo trajala 121 dni do otvoritvene slovesnosti 23. julija. Plamenica za paraolimpijske igre bo potovala po državi avgusta. Podrobnosti obeh poti bodo organizatorji oznanili sredi februarja, so še sporočili v izjavi za javnost.

Načrtovanje poti sicer otežuje pandemija novega koronavirusa, zaradi katere bodo uvedli stroge ukrepe za zagotovitev varnosti vseh sodelujočih.

Potrditev terminov organizacijskega komiteja prihaja v času, ko se japonska spopada s tretjim valom epidemije. V soboto so zabeležili rekordnih 3030 primerov novega koronavirusa, po podatkih japonskega ministrstva za zdravje, delo in socialno varnost.

Ne spreglejte