SiolNET. Sportal Olimpizem
0,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger
IO OKS pogojno potrdil predlog letošnjega proračuna za šport

"Skupni letni proračunski znesek za šport je smešno nizek v primerjavi z mnogimi evropskimi državami"

0,01

termometer

Bogdan Gabrovec
Na seji izvršnega odbora (IO) Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) v Ljubljani so pogojno potrdili letni program športa na državni ravni, ki opredeljuje sredstva iz državnega proračuna za šport. Foto: Vid Ponikvar

Na seji izvršnega odbora (IO) Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) v Ljubljani so pogojno potrdili letni program športa na državni ravni, ki opredeljuje sredstva iz državnega proračuna za šport; za letošnje leto je predvidenih slabih 20,6 milijona evrov, od tega 17,2 milijona evrov za programe in 3,3 milijona za infrastrukturo.

Enzo Smrekar Sportal "Cirkus" za 16 milijonov evrov in pogled proti Kocijančičevim čevljem

Za vrhunski šport je predvideno 6,5 milijona evrov, za šport otrok in mladine ter rekreacijo 6,2 milijona evrov, za strokovne in razvojne naloge 2,1 milijona, za programe učenja in izobraževanja 1,9 milijona, nekaj pa še za druge programe.

IO OKS je predlagani razrez in višino sredstev podprl z zadržkom in pristojno ministrstvo pozival k oblikovanju skupne delovne skupine s predstavniki športa, da bi dosegli stabilnejše sofinanciranje ter da bi sprejeli sistemske ukrepe za boljši položaj športa na zdravstvenem in drugih področjih.

Generalni sekretar OKS Blaž Perko je dejal, da je bila zaveza slovenske vlade iz leta 2017, da bi šport dobil 1,1 odstotka vseh sredstev, ki jih ima na voljo letno ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, in tudi to naj bi uskladila predlagana skupna komisija.

Generalni sekretar OKS Blaž Perko je dejal, da je bila zaveza slovenske vlade iz leta 2017, da bi šport dobil 1,1 odstotka vseh sredstev, ki jih ima na voljo letno ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, in tudi to naj bi uskladila predlagana skupna komisija. Generalni sekretar OKS Blaž Perko je dejal, da je bila zaveza slovenske vlade iz leta 2017, da bi šport dobil 1,1 odstotka vseh sredstev, ki jih ima na voljo letno ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, in tudi to naj bi uskladila predlagana skupna komisija. Foto: Vid Ponikvar

Nižji od lanske realizacije

Predsednik OKS Bogdan Gabrovec je dejal, da slovenski šport po obdobju gospodarske krize ostaja "podhranjen in daleč od pomena, ki ga ima sicer v družbi in mednarodnem merilu". V razpravi so člani IO zelo ostro ocenili višino predlaganega proračuna.

Perko je navedel, da so bila proračunska sredstva za lani višja, znašala so 23,4 milijona, letošnji pa je nižji tudi od lanske realizacije v višini 21 milijonov evrov.

"Skupni letni proračunski znesek za šport je smešno nizek v primerjavi s številnimi drugimi evropskimi državami," pravi Enzo Smrekar. "Skupni letni proračunski znesek za šport je smešno nizek v primerjavi s številnimi drugimi evropskimi državami," pravi Enzo Smrekar. Foto: Vid Ponikvar

Smešno nizek v primerjavi s številnimi drugimi evropskimi državami

Podpredsednik OKS Enzo Smrekar je dejal, da Smučarska zveza Slovenije, ki jo vodi, državi plača več sredstev za davke, kot dobi denarja od sponzorjev, kar velja tudi za številne druge zveze in "je to povsem nesprejemljivo, skupni letni proračunski znesek za šport pa je smešno nizek v primerjavi s številnimi drugimi evropskimi državami".

Predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec pa je dodal, da se v zadnjih letih kot sponzorji umikajo številna velika slovenska podjetja, ki so sedaj v tuji lasti. "Vse skupaj slovenski šport vodi v katastrofalno stanje že v naslednjem obdobju, če ne bo prišlo do pomembnih sprememb," je opozoril Erjavec.

Uporabili bodo lanski model za razvrstitev športnih panog

Novega modela za razvrstitev športnih panog v razrede niso potrdili in bodo uporabili lanskega za potrebe razpisa Fundacija za šport (FŠO). Ta bo ob dvajsetletnici svojega delovanja razdelila 7,7 milijona evrov, kar je 700.000 evrov več kot lani. Toda v zadnjih letih so bila sredstva FŠO vedno manjša, od največjega zneska leta 2011, ko je bilo na voljo 13 milijonov evrov, so se predlani zmanjšala za kar šest milijonov evrov.

"Slovenski šport je po obdobju gospodarske krize ostaja "podhranjen in daleč od pomena, ki ga ima sicer v družbi in mednarodnem merilu," pravi predsednik OKS Bogdan Gabrovec. "Slovenski šport je po obdobju gospodarske krize ostaja "podhranjen in daleč od pomena, ki ga ima sicer v družbi in mednarodnem merilu," pravi predsednik OKS Bogdan Gabrovec. Foto: Vid Ponikvar

Tudi v tem primeru je Gabrovec prst usmeril na državo, saj je FŠO pretežno zaradi davka na srečke, ki je bil sprva v času hude finančne in gospodarske krize sprejet kot interventni davek, a še vedno velja, povprečno izgubila okrog milijon in pol evrov na letni ravni. Tudi tu bodo vladi predlagali, da se omenjena sredstva prerazporedijo in bi bila na voljo za šport.

Govorili so tudi o zimskem olimpijskem festivalu za mlade (Ofem), ki je pet dni do sredine februarja potekal v Sarajevu. Na tekmovanju mladih športnikov med 15. in 18. letom starosti je nastopalo 32 slovenskih športnikov in športnic, ki so se v domovino vrnili s srebrnima kolajnama alpske smučarke Rebeke Oblak in biatlonca Lovra Planka.

Potrdili so novo sestavo Slovenske olimpijske akademije, ki jo vodi Miroslav Cerar, ter sestave drugih komisij in odborov. Uvodoma je na Planinski zvezi Slovenije, kjer je bila seja, OKS podpisal pogodbo z Društvom športnih novinarjev Slovenije, ki med drugim opredeljuje sodelovanje pri organizaciji prireditve športnik leta, razdelitvi medijskih kvot za olimpijske igre, muzejsko dejavnost in fair play.

Preberite še:

Blaž Perko Sportal Blaža Perka potrdili za generalnega sekretarja

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin