Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 7. 2024,
21.30

Osveženo pred

2 uri, 34 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,25
Nigerija olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024

Natisni članek

Sreda, 31. 7. 2024, 21.30

2 uri, 34 minut

Pariz 2024

Nigerijska sprinterka žrtev naravnost osupljive površnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,25
Favour Ofili | Favour Ofili v Parizu ne bo tekla na 100 m. | Foto Guliverimage

Favour Ofili v Parizu ne bo tekla na 100 m.

Foto: Guliverimage

"Štiri leta sem garala za to priložnost. Zaman!" je bila ogorčena nigerijska sprinterka Favour Ofili. Šele na prizorišču olimpijskih iger v Parizu je 21-letna tekmovalka izvedela, da se ne bo borila v kraljevski atletski disciplini, teku na 100 metrov, saj sta jo Nigerijski olimpijski komite in Nigerijska atletska zveza kratko malo pozabila prijaviti za to tekmovanje. Tudi pred tremi leti v Tokiu zaradi dejanj krovnih zvez svoje države ni smela nastopiti.

"Z velikim obžalovanjem sporočam, da so mi pravkar povedali, da na teh olimpijskih igrah ne bom mogla tekmovati na 100 metrov. Kvalificirala sem, a sta me AFN in NOC pozabila prijaviti. Štiri leta sem garala za to priložnost. Zaman!!" se je danes na družbenih omrežjih jezila nigerijska sprinterka Favour Ofili.

Nigerijska atletska zveza (AFN) in Nigerijski olimpijski komite (NOC) sta jo pozabila prijaviti za kraljevsko atletsko disciplino, bo pa Ofilijeva lahko tekmovala v teku na 200 metrov, v katerem si s časom 21,96, ki ga je tekla 15. aprila leta 2022 v Gainsvillu v ZDA, lasti nigerijski rekord.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ofili favour (@ofili.fa)

Lastnica afriških rekordov v tekih na 150 metrov, pa 200 in 300 metrov v dvorani, je pred tremi leti ostala povsem brez krstnega olimpijskega nastopa, saj se je tedaj znašla v skupini nigerijskih športnikov, ki zaradi pomanjkanja protidopinškega nadzora niso dobili dovoljenja za tekmovanje. Tudi tedaj sta bili za zaplet krivi krovni športni zvezi, ki bi morali poskrbeti za dopinške kontrole, a za te nista zagotovili denarja.

"Ne pozabite, da tudi na zadnjih olimpijskih igrah nisem mogla tekmovati, ker AFN in NOC nista sprostili sredstev za testiranje atletov," je še zapisala Ofilijeva in pozvala, da morajo odgovorne za to doleteti primerne posledice.

Nigerijka sicer trenira na univerzi v Louisiani v ZDA in je prva študentka te ustanove, ki se je na 100 metrov spustila pod 11 sekund (10,92) in na 200 metrov pod 22 (21,96). Letos ima na 100 metrov najboljši izid 11,06, kar je 45. dosežek sezone, na dvakrat daljši razdalji pa je z 22,33 20. na svetu.

Atletska tekmovanja na olimpijskih igrah v Parizu se začenjajo v četrtek s tekmama v hitri hoji, tekmovanja na osrednjem atletskem stadionu Stade de France pa v petek, 2. avgusta, ko se bodo v predtekih pomerile tudi že sprinterke na 100 metrov. Nigerijo bosta v teh tekih zastopali Rosemary Chukwuma in Tima Godbless, glavna favoritinja za zlato pa je ameriška zvezdnica Sha'carri Richardson.

Preberite še:

Shericka Jackson
Sportal Shericka Jackson odpovedala olimpijski nastop na 100 metrov
Zheng Haohao
Sportal Težko verjeti, a med njima je več kot 50 let razlike #video

 

   

Ne spreglejte