Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
14. 6. 2015,
10.39

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Baku Zlatko Zahović evropske igre nogomet

Nedelja, 14. 6. 2015, 10.39

5 let

Na Angleže je največji vtis napravil Zahović

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na evropskih igrah v Bakuju mrgoli Angležev, ki jih zanima, kako se bodo danes trije levi odrezali v Ljubljani. Poznajo Samirja Handanovića in Jana Oblaka, najbolj pa izpostavljajo Zlatka Zahovića.

Angleži so preplavili Ljubljano, kjer si bo kvalifikacijsko tekmo v Stožicah ogledalo več tisoč Otočanov, "nekaj" pa jih je tudi v Bakuju. Veliko športno odpravo spremlja ogromno novinarjev, tu je tudi številčna produkcijska ekipa, ki skrbi za televizijske prenose in Azerbajdžancem prenaša izkušnje z olimpijskih iger v Londonu, tako da je bakujska stavba, namenjena predstavnikom sedme sile, polna Angležev.

V Južni Koreji je posnel odhod Zlatka Zahovića

Za rokav smo potegnili štiri Angleže in jim zastavili nekaj nogometnih vprašanj. Nekateri so se jih zelo razveselili in nam začeli strastno pripovedovati z otroškim navdušenjem, naleteli pa smo tudi novinarje, ki o nogometu niso imeli veliko za povedati. Čeprav prihajajo iz Anglije, je potrebno dodati, da se nahajajo na posebni nalogi v Bakuju, kjer na evropskih igrah prevladujejo povsem drugačni športi, zato je tudi razumljivo, da nekaterim med njimi ne poskakuje srce, če nekdo omeni Wayna Rooneyja in njegove soigralce.

Najprej smo se ustavili pri Johnu McKeownu, snemalcu ISB (International Sports Broadcasting), zadolženem za prenose z Olimpijskega štadiona v Bakuju. Med pripravami za otvoritveno slovesnost se je nagaral, zdaj pa čaka začetek atletskih tekmovanj, ki bodo v Bakuju močno osiromašena.

Danes si bo zagotovo ogledal nogometni dvoboj med Slovenijo in Anglijo. "Nisem ravno ponorel angleški nogometni navijač, a si rad ogledam kakšno tekmo. Se pa spominjam, kako sem leta 2002 snemal svetovno prvenstvo v Južni Koreji. Kdo je že bil tisti Slovenec, ki je jezno zapustil hotel? Zahović? Je bil? Verjetno, da. Zlatko Zahović, on je bil res znan, spominjam se, kako sem snemal njegov odhod, ko se je poslavljal od soigralcev. Vaših današnjih igralcev ne poznam najbolje, zasledil sem le, da se Manchester United zanima za vašega vratarja. A to so le govorice. Če bi rdeči vragi podpisali pogodbo z vsemi igralci, ki jih novinarji selijo na Old Trafford, bi lahko sestavili deset ekip," je dejal Anglež, ki si je ogledal prijateljsko tekmo z Irsko in z njo ni bil zadovoljen.

Raje si ogleda posnetke angleških tekem s SP 1990 (četrto mesto, op. p.) in EP 1996 (drugo mesto, polfinale), ko so trije levi igrali bolje in v svetu predstavljali nogometno velesilo.

"V teh kvalifikacijah ne bomo imeli težav, tako da bomo brez težav nastopili v Franciji. V Ljubljani bi nam zadoščal tudi remi. Ne verjamem, da bo veliko zadetkov," je napovedal bolj "zaspan" dvoboj Anglije, podoben tistemu, ki ga je pred nekaj dnevi uprizorila proti Irski ter za konec pozdravil še Slovenca Alena, njegovega snemalnega sodelavca.

Napovedal je, da bo Anglija v Stožicah zmagala s 3:1

"Taekwondo, plavanje in atletika," je naštel športe, s katerimi se bo najbolj srečeval na evropskih igrah v Bakuju. Barney Corkhill, novinar Sports Mole, je kot mladi Anglež povezan tudi z nogometom, reprezentanca pa ga kljub petim zaporednim zmagam v kvalifikacijah ni navdušila.

"Trije levi niso v najboljši formi. Pričakovali smo, da bodo mlajši igralci bolj napredovali. Lani smo bili veliki optimisti, a to še ni to. Najbolj pogrešam Johna Terryja. Pomenil bi najboljšo rešitev za našo obrambo, a ga žal ne bo nazaj. Škoda," bi si želel vrnitve obrambnega stebra in kapetana Chelseaja v državno vrsto.

Kar se tiče Slovenije, je najprej pomislil na Mariborčana, ki si še vedno lasti rekord najboljšega strelca v državnem dresu. "Poznam nekaj vaših vratarjev, predvsem Handanovića in Oblaka, najbolj pa se spomnim Zahovića," je hitel pojasnjevati, kako si je SP 2002 ohranil v spominu tudi zaradi nenadnih odhodov, ki so vneli nemirnost v slovenski in irski tabor (spor Roya Keana s selektorjem, op. p.).

Kar se tiče EP 2016, je Barney prepričan, da je le še vprašanje časa, kdaj bo Anglija tudi uradno uvrščena na tekmovanje v Franciji. "Smo vodilni v skupini, z napredovanjem ne bo težav. Napovedujem zmago Anglije s 3:1, med strelci pa bo zagotovo Raheem Sterling. Vprašanje je le, kako bo selektor Hodgson postavil ekipo."

Pohvalil se je, da njegovo srce stiska za Liverpool in se nato spomnil, da se je v povezavi z "rdečimi" omenjalo tudi zanimanje za Handanovića.

Anglija še išče pravega naslednika Lamparda in Gerrarda

Da je angleška reprezentanca še vedno v središču zanimanja nogometne javnosti in da se na Otoku ne govori le o najmočnejših klubih premier lige, je prepričan Roger Tames. Producent ISB (International Sports Broadcasting) je bil razočaran nad angleško predstavo na SP 2014, a zaupa selektorju, ki je napovedal preporod mladega angleškega roda.

"Hodgson je dokaj konservativen selektor, a je vseeno dal priložnost nekaterim mlajšim. Veselijo me tudi uspehi mlade reprezentance na evropskem prvenstvu do 21 let. Mi je pa kar odleglo, da nimamo več tujega selektorja. Eriksson, Capello … To je bila katastrofa," ni bil zadovoljen s tujimi zvezdniškimi trenerji, ki na največjih tekmovanjih niso dosegali velikih uspehov.

"Na nekaterih mestih še nismo dovolj močni. Najbolj trpi zvezna vrsta, pogrešamo pravega naslednika Franka Lamparda in Stevena Gerrarda. Pričakujem, da bo selektor postavil v prvo postavo Thea Walcotta. Nekaj bo treba spremeniti, da ne bo tako kot proti Irski, ko bi se moral televizijski program opravičiti, da je lahko prenašal tako skrpucalo od tekme (smeh)," se je pošalil Roger in za veliko težavo angleške reprezentance označil tuje klubske lastnike, ki jim ni mar, da bi njihovo ekipo sestavljalo dovolj angleških nogometašev.

Ni se želel pretvarjati, ampak dejal, da večina angleških navijačev ne ve veliko o Sloveniji. "Vemo pa, da imajo mlade države, ker bo tekma prav v Ljubljani, velik nacionalni naboj in da se bo hotela Slovenija dokazati, da pomeni nekaj tudi v nogometu. To je lahko zelo nevarno za nas, ker vem, da vaši igralci ne igrajo v slabih ligah," se boji podcenjevanja.

Razveselil bi ga tudi remi. "Če bo Anglija končala kvalifikacije brez poraza, bo to nekaj, kar nismo doživeli že 25 let."

Slovenija bi lahko izkoristila Sterlingovo zmedenost v glavi

"Vem. Nogomet je šport, v katerem se obračajo milijarde, a bolj so mi všeč rokoborba, judo in sambo," je takoj priznal Mark Staniforth, novinar agencije PA (Press Association). Ko je na Otoku, si občasno ogleda kakšno tekmo angleškega prvenstva, kaj bolj pa mu srce za nogomet ne utripa.

Dodal pa je tudi, da so izjema velika tekmovanja, ko se med navijači in angleško reprezentanco splete posebna čustvena vez. "Če bomo zmagali tudi v Ljubljani, bomo ponovno neporaženi, kar se ni zgodilo že dolgo časa. To je velika priložnost za nadaljevanje ponosa. Sam napovedujem remi z 0:0, točka bi bila ravno pravšnja za nas. Kaj več bomo težko dosegli, saj je Sterling še malce zmeden zaradi vseh težav s podaljšanjem pogodbe," je nekaj besed namenil 20-letnemu zvezdniku, rojenemu na Jamajki, ki bi lahko poleti zapustil Anfield.

"Slovenci ste zelo talentirani športniki. V kajaku in kanuju sem zasledil več vaših odličnih tekmovalcev, dobri ste tudi v judu, kajne?" nas je vprašal novinar angleške nacionalne agencije, prejel pritrdilen odgovor in dodal, da je v Baku prispela najmočnejša angleška reprezentanca v judu.

Med boksarji, ki so prišli z Otoka, je tudi mladi as Muhammad Ali, ki se je preimenoval v slavno ikono boksarskega športa in želi iti po njegovih stopinjah. V Bakuju je deležne ogromne pozornosti. "Čaka ga še veliko dela, a se trudi. Zelo gara in obeta, bomo videli, kam ga bo to poneslo," je spregovoril Mark o boksarju.

Začeli smo pri nogometu, končali pri boksu. Tudi to je mogoče, če se v času nogometne norije v Stožicah nahajaš v oddaljenem Azerbajdžanu. Pa čeprav je vaš sogovornik Anglež.

Ne spreglejte