Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 12. 2020,
18.58

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Thomas Bach Aleksander Lukašenko Belorusija MOK

Ponedeljek, 7. 12. 2020, 18.58

3 leta, 4 mesece

mok

Lukašenkova Belorusija težava tudi za Mok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
mednarodni olimpijski komite | Foto Reuters

Foto: Reuters

Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja (Moka) je na današnji seji začasno iz vseh svojih dogodkov, tudi olimpijskih iger, izključil vodstvo Olimpijskega komiteja Belorusije na čelu z njegovim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, tudi predsednikom tamkajšnje države. Športniki te države bodo sicer lahko sodelovali na OI.

"Športniki Belorusije in njihova olimpijska reprezentanca ni deležna ukrepov, ki smo jih danes sprejeli ... Zaprosili smo mednarodne panožne zveze, da naj imajo vsi športniki Belorusije možnost nastopa v kvalifikacijah ne glede na njihove politične poglede," je beloruski primer pojasnil predsednik Moka Thomas Bach.

Val protivladnih protestov, kakršnih v Belorusiji še ni bilo

Dolgoletni predsednik Belorusije Lukašenko je na volitvah 9. avgusta po uradnih izidih slavil s kar 80 odstotki podpore, izvolitev pa je sprožila val protivladnih protestov, kakršnih v Belorusiji po razpadu Sovjetske zveze še ni bilo. Ker so bili v ostre vladne ukrepe proti protestnikom vključeni tudi športniki, nekateri so bili tudi zaprti, je Mok ukrepal, kar je najavil že na prejšnji seji IO.

Lukašenko, ki 23 let vodi tudi nacionalno olimpijsko gibanje, je bil tako začasno izključen iz aktivnosti Moka, kot ob članih IO tudi prvi podpredsednik in njegov sin Viktor, ni pa bila izključena predstavnica športnikov, ki je tudi članica IO v Belorusiji.

"IO Moka je po 25. novembru začel postopke, ker je prišel po dokumentiranih primerih do zaključka, da trenutno vodstvo nacionalnega komiteja Belorusije ni zaščitil športnikov proti političnemu preganjanju, kar je v nasprotju z osnovnimi načelu listine Moka. IO Moka se je zato odločil za začasne ukrepe, razmere pa bomo pozorno spremljali še naprej," je dejal Bach.

Mok zaustavil izplačila

Mok je poleg tega začasno zaustavil vsa izplačila razen za priprave športnikov za priprave za njihovo udeležbe na OI v Tokiu 2021 in Pekingu 2022. Vse štipendije Moka bodo plačane neposredno športnikom in ne več tamkajšnjemu komiteju, ki tako ne bo več prejemal prihodkov iz blagajne olimpijskega gibanja.

Bach je pozval vse mednarodne panožne zveze in nacionalne olimpijske komiteje, da naj spoštujejo današnje odločitve IO Moka, obenem pa pomagajo beloruskim športnikom in "tudi zaščitijo integriteto olimpijskega gibanja".

Ogroženo tudi hokejsko SP?

Predsednika Moka se je dotaknil tudi predvidenega prvega naslednjega velikega mednarodnega športnega dogodka v Belorusiji, ki naj bi prihodnje leto med 21. majem in 6. junijem skupaj z Latvijo gostila svetovno prvenstvo v hokeju na ledu. Predsednik latvijske vlade Krisjanis Karins je že večkrat izrazil dvom o tej možnosti.

Bach je dejal, da o tem določa Mednarodna hokejska zveza IIHF, a da pričakuje, da bodo sodelovali o tem vprašanju tudi z Mokom in v naslednjih dnevih in tednih pričakujejo nadaljnje odločitve.

Preberite še:

Tokio OI 2021
Sportal V Tokiu kazni športnikom ob neupoštevanju higienskih pravil
Thomas Bach
Sportal Bach edini kandidat na volitvah za predsednika Moka
Ne spreglejte