Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 7. 2017,
18.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

olimpijske igre Pariz Los Angeles MOK

Torek, 11. 7. 2017, 18.28

6 let, 6 mesecev

Dvojni izbor

Mok bo septembra določil prireditelja OI 2024 in 2028

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Thomas Bach | Foto Reuters

Foto: Reuters

Skupščina Mednarodnega olimpijskega komiteja bo na septembrskem zasedanju v Limi odločila tako o gostitelju olimpijskih iger leta 2024 kot tudi iger štiri leta kasneje. Na današnji skupščini v Lozani so delegati podprli takšen predlog, ki ga je oblikoval izvršni odbor Moka. Kandidata za igre ostajata Pariz in Los Angeles.

Obe mesti si želita prirediti igre leta 2024, a sta danes pred glasovanjem potrdili, da sta pripravljeni izvesti tudi igre 2028, saj bi v nasprotnem Mok moral še enkrat izvesti kandidacijski postopek.

Obe mesti sta danes na uradni predstavitvi sicer še enkrat skušali prepričati člane Moka, da sta prav oni primerni za igre 2024, francosko kandidaturo pa je osebno podprl celo predsednik Emanuel Macron, ameriški predsednik Donald Trump pa se je odzval po tvitterju. Vsekakor sta obe mesti predstavili igre z razumnimi stroški in veliko podporo prebivalcev.

Želijo opozoriti na olimpijske vrednote

"Tukaj sem zato, da vam prenesem sporočilo, da so Francozi pripravljeni sprejeti igre," je med drugim dejal Macron in poudaril, da projekt podpira cela država, pa tudi, da želi Francija v težkih časih opozoriti na olimpijske vrednote, kot sta svoboda in toleranca. "Te vrednote so v nevarnosti," je z ozirom na politični položaj v svetu še dejal francoski predsednik. Sama predstavitev Pariza, ki je igre gostil že leta 1900 in 1924, neuspešen pa je bil s kandidaturama za igre 2008 in 2012, je trajala 45 minut.

"Olimpijske vrednote so v nevarnosti," pravi Emanuel Macron. | Foto: Reuters "Olimpijske vrednote so v nevarnosti," pravi Emanuel Macron. Foto: Reuters

LA bo naredil vse, da bi dobil igre

Trump je na tviterju zapisal, da so v Los Angelesu storili vse, da bi igre dobili. Brez njega je minila predstavitev, na kateri so ameriški kandidati stavili predvsem na koncept iger, ki naj bi bil merilo za prihodnje prireditelje. Casey Wassermann, predsednik organizacijskega komiteja iz Los Angelesa, je ocenil: "Tukaj smo zato, da dobimo igre 2024. V ospredju nista denar in ego. Pri odločitvi o prireditelju gre tudi za vprašanje prihodnjih izvedb iger in prihodnosti olimpijskega gibanja." Nazadnje so bile igre v Los Angelesu leta 1984.

Trump je na tviterju zapisal, da so v Los Angelesu storili vse, da bi igre dobili.  | Foto: Reuters Trump je na tviterju zapisal, da so v Los Angelesu storili vse, da bi igre dobili. Foto: Reuters

Francozi bi obeležili stoletnico iger

Obe mesti pa sta igre že gostili dvakrat, nazadnje Los Angeles leta 1984, Pariz pa 1924 in si zato posebej želi iger 2024, da bi v francoski prestolnici tudi na ta način obeležili stoletnico in to naj bi bila tudi posebna prednost metropole ob Seni na izboru. Osnovna ideja Moka pa je, da kandidati ne bi podvajali visokih stroškov za novo kandidaturo, saj so v Moku mnenja, da imajo dva odlična možna prireditelja, v principu pa na izboru septembra tako ne bo poraženca, saj bo vsako mesto dobilo eno prireditev.

Evalvacijska komisija Moka je obema možnima prirediteljema dala visoko oceno. Veliko vlogo je igrala predvsem podpora, saj so kandidaturo za igre 2024 napovedali tudi Hamburg, Boston, Rim in Budimpešta in z izjemo Bostona, Američani so podprli mesti v Kaliforniji, ta mesta niso uspela prepričati in navdušiti svojih meščanov za igre, kar je bil glavni razlog za kasnejšo odpoved.

Bach: Pariz in Los Angeles bi se za igre lahko dogovorila že v avgustu

Predsednik Mednarodnegta olimpijskega komiteja Thomas Bach je prepričan, da bi se Pariz in Los Angeles že v avgustu lahko dogovorila, katero mesto bo gostilo olimpijske igre leta 2024 in katero leta 2028, danes poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Če bodo stvari potekale gladko, je dogovor možen že avgusta," je po današnjem zasedanju skupščine Moka povedal Bach. Ta si seveda želi, da se mesta dogovorita sami in izbor prireditelja 13. septembra v Limi bi tako postal le še formalnost.

 

Enkrat so že odločili

Zanimivo je, da je Mok v zgodovini že enkrat na enem zasedanju določil dva prireditelja iger. Leta 1921 je Mok odločil, da bo igre 1924 gostil Pariz, leta 1928 pa Amsterdam.

Ne spreglejte