Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Torek,
16. 7. 2013,
19.39

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

OFEM Andreja Leški

Torek, 16. 7. 2013, 19.39

6 let, 7 mesecev

Judoistka priborila prvo slovensko medaljo v Utrechtu

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Drugi tekmovalni dan olimpijskega festivala evropske mladine (OFEM) v Utrechtu je do prvega odličja prišla tudi Slovenija. Bron si je priborila mlada judoistka Andreja Leški.

Andreja Leški je prva in edina slovenska judositka, ki se je na Nizozemskem predstavila drugi dan tekmovanj. V uvodnem boju kategorije do 48 kilogramov je premagala italijansko nasprotnico, nato pa je izgubila proti mladi Bolgarki, kar je pomenilo boj v repasažu. Tam je sprva premagala francosko tekmico, v odločilnem boju za bronasto odličje pa je bila na tatamiju uspešnejša od mlade Romunke. "Bilo je kar naporno. Bronaste medalje sem vesela, a moram priznati, da sem po srebrni medalji na evropskem kadetskem prvenstvu želela še višje. A glede na to, da na OFEM-u nastopam prvič, je to super dosežek," je dejala 16-letna Leškijeva, ki je številni gledalci v dvorani Jaarbeurs niso vrgli iz tira: "Tega sem že navajena z drugih tekem, tako da to zame ni novost. Je pa drugačen občutek, ko vidiš toliko svojih navijačev."

Odbojkarice in rokometaši na pragu polfinala

Odbojkarice so se po uvodni zmagi proti Turkinjam tokrat pomerile z Nemkami, ki so se izkazale za trše nasprotnice. Odločal je šele peti niz, v katerem so več zbranosti in bojevirosti pokazale Slovenke, ki so na koncu slavile s 3:2 (21, 17, -20, -18, 10).

Do druge zmage so prišli tudi rokometaši, ki so se pomerili s Hrvati. V prvem polčasu so južne sosede povsem nadigrali in na odmor odšli z vodstvom 10 zadetkov, na koncu pa so ohranili le tri zadetke prednosti in zmagali z 31:28 (20:10).

"Po dveh zmagah sem zelo zadovoljen. Včerajšnjo tekmo smo odigrali dobro, današnji prvi polčas je bil fantastičen. Glavne nosilce sem želel nekoliko spočiti, zato je prišlo do manjšega padca v drugem polčasu, a smo se na koncu izvlekli. Proti Nemcem gremo na zmago, da v polfinalu dobimo lažjega nasprotnika," je po tekmi dejal trener ekipe Saša Praprotnik.

Dva atletska in en plavalni finale

Kvalifikacijske obračune so nadaljevali atleti. Kaja Strgaršek v teku na 800 metrov (2:14,24) in Lara Omerzu v skoku v višino (170 cm) sta si priborili finale, brez pa je ostala Ema Loparnik v teku na 100 metrov z ovirami (14,48).

Tekmovanja so začeli tudi plavalci, od številnih slovenskih predstavnikov pa si je finale priplavala le Gaja Kristan. V kvalifikacijah discipline 200 metrov delfin je popravila osebni rekord (2:21,02), v finalu pa je bila šest stotink počasnejša, kar je zadoščalo za končno šesto mesto. Luka Dover je bil na 100 metrov prsno 18., Grega Popovič na 100 metrov delfin na 23. mestu, Gašper Bašič je na 200 metrov prosto končal na 22. mestu, Neža Kocijan na 200 metrov prosto pa na 17. Ava Schollmayer je bila 11. na 100 metrov hrbtno, Blaž Demšar je 16. na 400 metrov mešano, štafeta na 4 x 100 metrov prosto v postavi Andoljšek, Demšar, Bašič in Dover pa je bila 15.

Kolesarji so se pomerili v tekmi na čas, kjer je najboljšo slovensko uvrstitev dosegla Katja Jeretina, ki je bila 25. Eva Skaza je kronometer končala na 49. mestu, Ana Majnik pa na 70. mestu. Med fanti je bil Žan Andrejaš 39., Gorazd Per 58., Gregor Matija Černe 78.

Nastope so že sklenili telovadci v mnogoboju. Miha Šmigoc, Peter Lampret in Luka Bojanc so ostali brez finala, ekipno pa so osvojili 19. mesto.

V ponedeljek so tenisači izpadli v posamični konkurenci, tokrat pa so se pomerili v dvojicah. Hana Mraz in Nika Kozar sta bili uspešni – s 6:2 in 6:0 sta premagali švedski nasprotnici. Tino Kovačič in Gregor Kokalj sta morala priznati premoč francoskima tekmecema, ki sta bila boljša s 6:3, 5:7 in 10:4.

V sredo bodo na Nizozemskem spet aktivni atleti in judoisti, ki imajo kar nekaj močnih orožij v boju za odličja, pa tudi plavalci, telovadka in tenisačici ter odbojkarice in rokometaši, zadnje čakata še poslednji skupinski tekmi.

Ne spreglejte