Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 8. 2024,
13.45

Osveženo pred

2 uri, 40 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,57
olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024 veslanje

Natisni članek

Petek, 2. 8. 2024, 13.45

2 uri, 40 minut

Zgodbe, ki jih pišejo olimpijske igre

Izpoved Britanke, ob kateri boste težko ostali ravnodušni #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,57
Lola Anderson | Lola Anderson je v dvojnem četvercu priveslala do olimpijskega zlata, o katerem je sanjala že kot majhna deklica.  | Foto Guliverimage

Lola Anderson je v dvojnem četvercu priveslala do olimpijskega zlata, o katerem je sanjala že kot majhna deklica.

Foto: Guliverimage

Ko sta Helen Glover in Heather Stanning leta 2012 na olimpijskih igrah v Londonu priveslali do zlata, je njuna 14-letna veslaška rojankinja Lola Anderson v svoj dnevnik zapisala, da si sama želi nekoč doseči podobno, a se je ambicije ustrašila, list iztrgala in zabrisala v koš za smeti.

"Moje ime je Lola Anderson in mislim, da so moje največje sanje uvrstitev na olimpijske igre v veslanju in če je možno, osvojitev zlata."

To je stavek, ki ga je danes 26-letna veslačica kot 14-letna deklica zapisala v svoj dnevnik, nato pa list iztrgala, saj ni verjela svojim besedam, ga zabrisala v koš za smeti in nanj pozabila.

Ni pa tega pozabil njen oče Don Anderson. Sedem let pozneje, leta 2019, je segel v svoj trezor, kjer je hranil iztrgani papir, na katerega je naletel med praznenjem smetnjaka, in ga izročil svoji hčerki. Takrat je že bolehal za neozdravljivo boleznijo in želel je, da papir hči spomni na njene otroške olimpijske sanje.

Kot poroča britanski BBC Sport je oče čez dva meseca zaradi raka umrl, sporočilo, ki ga je rešil iz smetnjaka, pa je zdaj najbolj dragocena lastnina njegove hčerke in motivacija, ki je veslačico včeraj pripeljala do olimpijske medalje v dvojnem četvercu.

"Nanj ne gledam z žalostjo, ampak z velikim ponosom," je povedala Britanka, ki vesla za klub Leander v kraju Henley-on-Thames. "Vsi starši imajo svoje otroke najraje na svetu in moj oče je očitno verjel vame, ko sama tega zaupanja nisem imela. Ta papir je moja najdragocenejša lastnina. Res je samo kos papirja, a zaradi očetove poteze je zame izjemno dragocen. Ne bi mu ga bilo treba vzeti iz smetnjaka. Sprva si je najbrž mislil, da je vse skupaj zabavno in da bo simpatično, če mi ga nekega dne vrne, ne glede na to, kaj se zgodi," je v solzah pripovedovala novinarju BBC Sport. 

In zgodilo se je točno to, kar si je želela. V finalu ženske preizkušnje dvojnih četvercev je skupaj z Lauren Henry, Hannah Scott in Georgino Brayshaw osvojila zlato. Nove olimpijske prvakinje so 250 metrov pred ciljem prehitele Nizozemke, ki so vodile od starta, na koncu pa so zaostale za 15 stotink sekunde. Bronasto medaljo so osvojile Nemke.

Zmagovalke so dosegle čas 6:16,31. V boju za tretje mesto so bile še kakšnih sto metrov pred ciljem v najboljšem položaju Ukrajinke, vendar sta jih nato prehitela nemški in nato še švicarski čoln. Zadnje mesto v finalu A so zasedle Kitajke.

Veslanje, dvojni četverec, ženske:
ZLATO: Velika Britanija
SREBRO: Nizozemska
BRON: Nemčija

Preberite še:

Giannis Antetokounmpo
Sportal Drama na OI: Grčija se je rešila, a je zdaj odvisna od Srbije
Thierry Henry
Sportal Večerna poslastica OI na stadionu, ki ga odlično poznata Riera in Vipotnik
Lia Apostolovski
Sportal Nepričakovano hitro slovo Lie Apostolovski
Martin Valent Sinković
Sportal Isaku Žveglju končno 22. mesto v enojcu
Amy Broadhurst
Sportal Irska svetovna prvakinja: Vse mi pove dejstvo, da je Alžirko premagalo devet boksark
Lia Apostolovski
Sportal Odbojkarji in rokometaši odštevajo ure, Apostolovski in Marinič izpadla

 

 

Ne spreglejte