Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 7. 2024,
22.42

Osveženo pred

2 uri, 28 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,39
Clarisse Agbegnenou Andreja Leški Tina Trstenjak olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024 judo

Natisni članek

Torek, 30. 7. 2024, 22.42

2 uri, 28 minut

Pariz 2024, po zmagi Andreje Leški

Francozi so pripravili vse za slavje Clarisse Agbegnenou, toda …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,39
Andreja Leški, Clarisse Agbegnenou, Pariz 2024 | Francoska šampionka Clarisse Agbegnenou je danes pokazala, da je velika športnica. Tudi bronaste kolajne je bila vesela, takole pa se je po finalu pošalila z zlatim odličjem Andreje Leški. | Foto www.alesfevzer.com

Francoska šampionka Clarisse Agbegnenou je danes pokazala, da je velika športnica. Tudi bronaste kolajne je bila vesela, takole pa se je po finalu pošalila z zlatim odličjem Andreje Leški.

Foto: www.alesfevzer.com

"Nepozabno je bilo utišati dvorano, primerjati tisto rohnenje prej s tišino na koncu. Clarisse bo morala to požreti," je hudomušno za slovenske medije po veliki zmagi na olimpijskih igrah v Parizu in osvojeni zlati medalji povedala slovenska judoistka Andreja Leški. V polfinalu kategorije do 63 kilogramov je izločila domačo zvezdnico in branilko naslova iz Tokia Clarisse Agbegnenou.

Andreja Leški, zlato, Pariz 2024
Sportal Nasmeh olimpijske prvakinje Andreje Leški, ki pove več kot tisoč besed

V občinstvu v dvorani Champ-de-Mars je danes lanskoletno svetovno podprvakinjo Andrejo Leški spodbujala tudi njena rojakinja Tina Trstenjak, dobitnica srebrne medalje iz Tokia, ki je v finalu pred tremi leti izgubila ravno proti Clarisse Agbegnenou.

Takole pa so zlato slovensko olimpijko Andrejo Leški sprejeli pred Slovnesko hišo v Parizu:
 

"Končalo se je sanjsko, a pot je bila res težka"

Pred tem je Francozinjo premagala pred osmimi leti v Riu. A tokrat je Agbegnenou znova morala priznati premoč slovenski nasprotnici, le da je Trstenjakovo tokrat na tatamiju zamenjala Leškijeva. "Končalo se je sanjsko, a pot je bila res težka. Francozi so pripravili vse za slavje Clarisse Agbegnenou, s katero sta se pomerili v polfinalu. Francozinja je imela za sabo res celo dvorano in ko zmagaš na taki tekmi, si res pravi," je po današnjem slovenskem uspehu za STA povedala Tina Trstenjak, ki je s francosko tekmico sicer stkala trdno prijateljstvo.

Šestkratna svetovna in petkratna evropska prvakinja Clarisse Agbegnenou se je morala danes zadovoljiti z bronastim odličjem. Po porazu z Leškijevo v polfinalu, je nato v dvoboju za bron nato z iponom premagala avstrijsko judoistko Lubjano Piovesano.

V Tokiu pred tremi leti je Tina Trstenjak v finalu izgubila proti dobri prijateljici Agbegnenoujevi. | Foto: Guliverimage V Tokiu pred tremi leti je Tina Trstenjak v finalu izgubila proti dobri prijateljici Agbegnenoujevi. Foto: Guliverimage

Francozinja je pokazala, da je velika športnica, hitro se je pobrala po prvotnem razočaranju in se močno razveselila tudi bronastega odličja. Tudi večinoma francoski navijači so dosežek svoje ljubljenke primerno proslavili. Francoski prijateljici je takoj po dvoboju čestitala tudi Trstenjakova. 

Leškijeva je nato v velikem finalu z iponom premagala še Mehičanko Prisco Awiti Alcaraz in se na svojih prvih olimpijskih igrah veselila zlate kolajne. S to se je včlanila v eliten klub slovenskih olimpijskih judoistk, v katerem sta če še Urška Žolnir in Tina Trstenjak.

Preberite še:

Luka Kuralt
Sportal Ob olimpijskem naslovu je tudi njegov podpis
Andreja Leški, zlato, Pariz 2024
Sportal Andreja Leški olimpijska prvakinja, odbojkarji že v četrtfinalu, polom rokometašic
Andreja Leški, zlato, Pariz 2024
Sportal "Judoisti že 20 let osvajamo medalje in Andreja je ta niz danes še podaljšala" #video
Andreja Leški, zlato, Pariz 2024
Sportal Andreja Leški je olimpijska prvakinja!
Ne spreglejte