Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 8. 2024,
7.30

Osveženo pred

2 uri, 3 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,42
tenis Carlos Alcaraz Novak Đoković olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024

Natisni članek

Nedelja, 4. 8. 2024, 7.30

2 uri, 3 minute

OI Pariz, tenis, finale (m)

Danes posebna olimpijska poslastica med Đokovićem in Alcarazom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,42
Novak Đoković | Za Novaka Đokovića bo to ena pomembnejših tekem v karieri. Na zlato olimpijsko medaljo čaka že leta in leta. | Foto Guliverimage

Za Novaka Đokovića bo to ena pomembnejših tekem v karieri. Na zlato olimpijsko medaljo čaka že leta in leta.

Foto: Guliverimage

Na olimpijskih igrah v Parizu je na sporedu poseben dvoboj. V finalu olimpijskega teniškega turnirja se bosta pomerila Novak Đoković in Carlos Alcaraz, prvi in drugi nosilec turnirja. Dvoboj se začne ob 14. uri in ga bomo v živo spremljali tudi na Sportalu.

Pariz 2024 tenis Novak Đoković
Sportal Olajšanje za Đokovića: toliko je dosegel, a tega še nikoli

Na osrednjem igrišču Roland Garrosa se obeta prava teniška poslastica. Med seboj se bosta udarila trenutno najboljša teniška igralca sveta, ki sta v različnih obdobjih svoje kariere. Novak Đoković si v jeseni svoji kariere še kako želi v svojo vitrino postaviti zlato olimpijsko medaljo, ki jo čaka že dolga leta. Pravzaprav se je prvič uvrstil v olimpijski finale in si najmanj zagotovil srebro, a vemo, kakšne cilje ima Nole, ki je še bolj motiviran, ko obleče dres srbske reprezentance. Ni niti najmanjšega dvoma o tem, da bo Beograjčan dal prav vse od sebe, da na kolena spravi mladega Španca, ki trenutno igra tenis svojega življenja. Carlos Alcaraz je šele na začetku svoje kariere, a trenutno dominira na teniških igriščih in ve, kako premagati Đokovića.

Pariz 2024 tenis Novak Đoković | Foto: Reuters Foto: Reuters "Zdaj bo drugačna podlaga"

"To bo največji izziv, ki ga imam ta trenutek, potem ko bom z njim igral na tem igrišču. Mesec nazaj je na tem igrišču zmagal Roland Garros. Prav tako sva enkrat tukaj igrala, ko sem ga premagal v polfinalu, ampak sem precej gladko izgubil proti njemu v Wimbledonu."

"Zdaj bo drugačna podlaga … Mislim, da zdaj igram bolje in se tudi bolje gibljem, kot sem se v Wimbledonu. Zato upam, da bom igral svoj najboljši tenis. Na nek način nimam kaj za izgubiti, saj sem si že zagotovil medaljo," je po polfinalnem dvoboju povedal eden najboljših igralcev vseh časov in priznal, da je v tem dvoboju favorit Alcaraz. Prav tako bo zanimivo videti, ali bo zdržalo Đokovićevo koleno, potem ko je med turnirjem že imel nekaj težav.

Carlos Alcaraz se je zlahka prebil do finala. | Foto: Guliverimage Carlos Alcaraz se je zlahka prebil do finala. Foto: Guliverimage

Alcaraz igra tenis svojega življenja in težko ga bo premagati

Carlos Alcaraz trenutno igra tenis svojega življenja in je v zadnjem obdobju nepremagljiv. Letos je zmagal OP Francije in pozneje še Wimbledon. Tudi na olimpijskem turnirju se je do finala sprehodil brez izgubljenega niza.

Za igralca bo to sedmi medsebojni dvoboj, izid v zmagah pa je 3:3. Zadnja dva je dobil 21-letni Španec, a sta igrala na trdi podlagi oziroma na travi. Na pesku sta do zdaj igrala dvakrat in vsak je dobil po en dvoboj.

Novak Đoković je v polfinalu kazal znake nervoze. | Foto: Guliverimage Novak Đoković je v polfinalu kazal znake nervoze. Foto: Guliverimage

Velik pritisk bo na Đokoviću

Čeprav je Carlos Alcaraz očiten favorit, bo velik pritisk tudi na Đokoviću. Zlata olimpijska medalja je eden od dveh manjkajočih kosov sestavljanke v Đokovićevi karieri, potem ko mu manjka še  koledarski grand slam (ko igralec v enem letu zmaga vse štiri turnirje za grand slam op. p.). Leta 2021 je bil od tega cilja oddaljen le še en dvoboj, a ga je v finalu OP ZDA premagal Daniil Medvedjev. Nole je v polfinalu že kazal znake nervoze, ko se je sporekel s sodnikom in – kot je pri njem večkrat v navadi – vpil na svojo ekipo.

Pariz 2024, ATP, finale:

Novak Đoković (Srb, 1) – Carlos Alcaraz (Špa, 2)

Neža Klančar
Sportal Kaj nas čaka danes? Klančarjeva v boj za kolajno, rokometaši za vrh skupine.
Frank Shorter, München 1972
Sportal Študentova olimpijska potegavščina ni bila smešna nikomur
Ana Velenšek
Sportal Ana Velenšek: Fabi je točno vedel, na katere strune mora zaigrati

 

Ne spreglejte