Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
15. 2. 2014,
17.00

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Kamil Stoch Robert Kranjec Soči 2014

Sobota, 15. 2. 2014, 17.00

2 leti, 2 meseca

Bravo, Peter veliki! Znova je pokazal mišice in se veseli brona

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V majhni Dolenji vasi ima Slovenija športnika svetovnega formata. Peter Prevc se je veselil že druge olimpijske medalje, kar je svojevrsten dosežek. Pero mišica ima stoodstoten izkupiček.

Kakšen šampion je Peter Prevc. Ne ustraši se velikih tekmovanj. Ni se ustrašil tekem svetovnega prvenstva v Predazzu, kjer se je pred letom dni veselil bronaste in srebrne medalje, ni se ustrašil olimpijskih iger. Tako kot v Italiji je tudi v Sočiju skočil do dveh medalj. Srebrni s srednje skakalnice je v svojo bogato zbirko dodal še bronasto na večji napravi.

A tekma je bila vse prej kot mirna. Vetrovne razmere so se spreminjale praktično od skakalca do skakalca in nihče ni vedel, kakšno "pomoč" lahko pričakuje v zraku. Pri obeh skokih je Pero mišica, kot je povedal sam, naredil napaki, a ga to ni zaustavilo, da se ne bi veselil velikega dosežka. Po prvem nastopu je bil četrti in v drugo napadal iz ozadja. Imel je četrto izhodišče, zaostanek za stopničkami pa je bil kar velik. Nemec Severin Freund je imel kar 5,7 točke prednosti, a se je nekako slutilo, da bi lahko ravno nemški skakalec naredil napako od vodilne trojke.

Prevc je imel v drugi seriji od najboljših štirih daleč najslabše razmere. Veter mu je celo pošteno zapihal v hrbet, a ga to ni zamajalo in s skokom, dolgim 131 metrov, je suvereno prevzel vodstvo. Freunda je poneslo 1,5 metra manj, a je imel boljše razmere v zraku, kar ni zadostovalo za prvo mesto. To je pomenilo, da ima Slovenija že tretjo posamično medaljo na olimpijskih igrah – po Matjažu Debelaku leta 1988 v Calgaryju in Prevčevi srebrni na srednji skakalnici. Vprašanje je bilo le še, kakšnega sijaja bo naslednja.

Zimzelenemu Japoncu Noriakiju Kasaiju je na svojih sedmih olimpijskih igrah in pri kar 41 letih ob boljših vetrovnih razmerah uspelo preskočiti našega šampiona, veliki zmagovalec pa je postal še drugič zapored Poljak Kamil Stoch, ki je tako ponovil dosežek Simona Ammanna izpred štirih let v Vancouvru.

Majhna Dolenja vas je zdaj eno od središč skakalnega sveta. V njej namreč prebiva veliki šampion Peter Prevc, ki se lahko pohvali s stoodstotnim izkupičkom. Na zadnjih štirih posamičnih tekmah na največjih tekmovanjih je namreč vselej skočil do medalje. Zdaj kar do dveh olimpijskih, kar je svojevrsten dosežek. "Kapo dol," če povzamemo besede njegovega trenerja Gorana Janusa.

Na večji skakalnici so nastopili še trije Slovenci. Jernej Damjan je na koncu zasedel 17., Jurij Tepeš 20. mesto, poškodovanemu Robertu Kranjcu pa se ni uspelo uvrstiti v drugo serijo. V takšnem stanju, kakršnem je, bi potreboval poskusni skok, ki je na žalost odpadel. Vendarle skače z opornico in povsem jasno ne more imeti pravih občutkov pri njegovih nastopih.

Pred skakalci je še zadnja preizkušnja na olimpijskih igrah. V ponedeljek bodo nastopili na ekipni tekmi. Lahko Sloveniji uspe veliki met in Peter Prevc doseže celo hat-trick?

Ne spreglejte