SiolNET. Sportal Olimpizem
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bach zavrnil možnost neposrednega plačevanja športnikov

0,02

termometer

Thomas Bach
Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach je povedal, da plačevanja športnikom na olimpijskih igrah ne bo. Foto: Reuters

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach je zavrnil možnost, da bi Mok iz proračuna neposredno plačeval športnike, a je priznal, da morajo bolje predstaviti solidarnostni sistem.

Tokio 2020 olimpijske igre Sportal "Ne morem se spomniti nobenega, ki bi imel toliko narejenega že leto pred OI"

Skupina, imenovana "Athletes Germany" je pozvala Mok k distribuciji poštenega deleža od sponzorskih prihodkov, "saj so športniki središče olimpijskih iger". Temo so obravnavali na forumu športnikov aprila na Moku, a je Bach dejal, da bi vsakršno neposredno plačilo športnikom škodovalo OI.

"Če bi se to zgodilo, ste lahko prepričani, da bi imeli precej manj športov kot teh 33 na OI v Tokiu 2020 in sedem na OI 2022 v Pekingu. Ne bi imeli športnikov iz vseh 206 članic Moka, ampak precej manj," pravi Bach.

Predsednik je poudaril, da gre 90 odstotkov prihodkov k nacionalnim olimpijskim komitejem in športnim zvezam, a dodal, da mora Mok bolje pojasniti, kaj se zgodi z denarjem. "Nismo vedno najbolje pojasnili solidarnostnega modela športnikom in javnosti. Delamo na tem, da bo jasnejši," meni Bach.

Mok je sicer danes obelodanil 165 milijonov dolarjev dobička za olimpijsko leto 2018. Prihodki so znašali 2,206 milijarde dolarjev, vključno z 1,446 milijarde od televizijskih pravic in 550 milijonov dolarjev od največjih sponzorjev. Odhodki pa so znašali 2,068 milijarde dolarjev, 1,153 milijarde je šlo organizacijskim odborom, nacionalnim olimpijskim komitejem in športnim zvezam.

Cortina 2026 Sportal Odločitev je padla, leta 2026 zimske olimpijske igre spet v Italiji

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin