Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 3. 2023,
10.53

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Mednarodni Olimpijski komite Belorusija Rusija Thomas Bach

Četrtek, 23. 3. 2023, 10.53

1 leto

Bach svari pred razpadom mednarodnega športnega sistema

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Thomas Bach |  Thomas Bach je zato pozval politiko, naj športu v zvezi s tem vprašanjem prizna svojo avtonomijo pri odločanju. | Foto Reuters

Thomas Bach je zato pozval politiko, naj športu v zvezi s tem vprašanjem prizna svojo avtonomijo pri odločanju.

Foto: Reuters

Vrnitev ruskih in beloruskih športnikov na mednarodna tekmovanja trenutno močno deli svet. Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach je zato pozval politiko, naj športu v zvezi s tem vprašanjem prizna svojo avtonomijo pri odločanju.

Mednarodni olimpijski komite bo v prihodnjem tednu vnovič odločal o okvirih, ki bi športnikom iz omenjenih držav odprli pot do olimpijskih iger v Parizu 2024. Mok se v zadnjem obdobju namreč trudi najti način, da bi športniki pod določenimi pogoji lahko sodelovali na igrah, pri tem pa ponavlja, da kraj rojstva in potni list ne smeta biti merilo za nastop na igrah.

"Športne vrednote lahko razvijamo le, če jih bo politika spoštovala," je v sredo v okviru posveta Olimpijske igre v polju športa in politike v Essnu dejal Bach.

Ocenil je, da politična odločitev o tem, kateri športniki lahko tekmujejo na katerem od tekmovanj, šport in športnike spreminja v orodje politike. "V tem primeru je športu onemogočeno, da posreduje svoje vrednote povezovanja med ljudmi in narodi," nemška tiskovna agencija dpa povzema 69-letnega Bacha.

Kot še pravi Bach, politiki v svojih govorih hvalijo in izpostavljajo avtonomijo športa. Vsem tem velikim besedam pa ne sledijo dejanja. "To se vidi tudi v razpravah v nekaterih evropskih državah, tudi v Nemčiji," še pravi Bach.

Ukrajina zahteva popolno izolacijo ruskih športnikov in sama grozi celo z bojkotom iger. "To je za nas popolnoma nov položaj in dilema. Doslej tega na takšen način ni zahtevala še nobena od držav, vpletena v vojno. Če se bomo odločili za izključitev na osnovi političnih stališč, smo pred razpadom mednarodnega športnega sistema."

Bach opozarja, da to lahko pomeni tudi propad univerzalnih olimpijskih iger in dozdajšnjih oblik organizacije svetovnih prvenstev in drugih tekmovanj. "Doživeli bomo čas iger različnih političnih blokov, kjer bo šport izgubil vlogo povezovanja preko vseh meja."

Kot še pravi, ga na to opozarjajo tudi predstavniki nacionalnih olimpijskih komitejev iz Afrike, Azije, Amerike, Oceanije in tudi delov Evrope.

Bach si zato želi, da Mok najde okvire, ki bodo za ruske in beloruske športnike še vedno svojevrstna sankcija, omogoči pa se nastop, pri čemer "bodo morali športniki spoštovati ponujene pogoje".

Naloga ni lahka, pravi Bach in izpostavlja, da ima vsako vprašanje več zornih kotov. "Šele zgodovina bo pokazala, kdo je naredil več za mir in konec konflikta. Tisti, ki ohranjajo komunikacijske poti odprte in iščejo dialog, ali tisti, ki izolirajo in delijo."

V zvezi z iskanjem pogojev za nastop ruskih in beloruskih športnikov, pa je Bach navzočim še dejal: "Zaželite nam veliko sreče."

Ne spreglejte