SiolNET. Sportal OI Tokio
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger
sprejem paralimpijcev

"Veliko stvari to skupnost deli, šport je ena redkih dejavnosti, kjer se povežemo" #foto

0,06

termometer

sprejem paralimpijcev
V Ljubljani so danes pripravili slovesni sprejem za slovenske paralimpijce in njihove spremljevalne ekipe, ki so uspešno nastopili na paraolimpijskih igrah. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V Ljubljani so danes pripravili slovesni sprejem za slovenske paralimpijce in njihove spremljevalne ekipe, ki so uspešno nastopili na paraolimpijskih igrah. Nosilec dveh kolajn iz Tokia Franček Gorazd Tiršek se je ob tem podpisal na zastavo slavnih slovenskega predsednika Boruta Pahorja.

Paraolimpijske igre Sportal Paraolimpijske igre Tokio 2020: Slovencem medalji in izkušnje

Tiršek je Sloveniji priboril srebrno in bronasto medaljo v strelstvu. Po tekmovalni plati je Tokio 2020 Sloveniji prinesel še 24. mesto strelca, ki je mnogim poznan pod vzdevkom Nani. V Tokiu je za deseto in 42. mesto poskrbel drugi član strelske ekipe, pri 67 letih veteran iger Franc Pinter.

Letošnje paralimpijske igre, ki bi sicer zaradi pandemije novega koronavirusa morale biti lani, so prinesle še deveto in 13. mesto kolesarja Aneja Dopliharja, sedmo mesto atleta Henrika Planka, dve 16. mesti plavalca Tima Žnidaršiča Svenška, slovo po predtekmovanju v skupini v namiznem tenisu za Luko Trtnika in uvrstitev v osmino finala za lokostrelca Dejana Fabčiča.

sprejem paralimpijcev Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Večina odprave se je zbrala danes v Ljubljani, kjer so jim pripravili sprejem, jim voščili, jih pozdravili, čestitali ter vsem pripravili dobrodošlico po vrnitvi domov. Na dogodku jih je pozdravil tudi predsednik Slovenije Borut Pahor.

paraolimpijske igre Tokio, zaključna slovesnost Sportal Ogenj v Tokiu ugasnil, pogled zdaj usmerjen v Pariz #foto

"Dihamo kot skupnost"

Pahor je s seboj prinesel zdaj že zelo prepoznaven športni in navijaški rekvizit, kot mu pravi predsednik sam "en tak artefakt", zastavo slavnih, na kateri se bohotijo podpisi slovenskih športnih junakov. Med temi je od danes tudi podpis nosilca štirih slovenskih paraolimpijskih kolajn Tirška.

"To je del slovenskega športa in slovenski šport je danes en pomemben povezovalec našega narodovega in državnega, družbenega življenja. Veliko stvari to skupnost deli, šport je ena redkih dejavnosti, kjer se povežemo, navijamo, dihamo kot skupnost, to je res izjemnega pomena," je povedal predsednik Pahor. sprejem paralimpijcev Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Tukaj smo na sprejemu športnikov, ki so nastopali na paraolimpijskih igrah. Gre za ljudi, ki so kljub svoji invalidnosti šli preko dvomov, notranjih spraševanj, težav, problemov in dosegli športni Parnas. To so občudovanja vredne osebnosti, ki so navdih ne samo invalidom, ampak celotni skupnosti. Gre za čudovit športni praznik, malo pred tem, ko bomo imeli dan športa in pa državni praznik, ki slavi šport tako njegove uspehe, kot njegovo poslanstvo," je še dejal predsednik.

Fotogalerija (foto: Matic Klanšek Velej/Sportida):

1 / 23
2 / 23
3 / 23
4 / 23
5 / 23
6 / 23
7 / 23
8 / 23
9 / 23
10 / 23
11 / 23
12 / 23
13 / 23
14 / 23
15 / 23
16 / 23
17 / 23
18 / 23
19 / 23
20 / 23
21 / 23
22 / 23
23 / 23

Na zastavi so po Pahorjevih besedah "tako rekoč vsi šampioni; mislim, da ne manjka nihče, ki slovenski zastavi, himni, našemu navdušenju ne bi prispeval svoj delež. Ta zastava visi v predsedniški palači in, ko so dnevi odprtih vrat, si jo zelo veliko ljudi rado ogleda in išče športnike in njihove podpise na njej".

Veleposlanika Japonske in Kitajske v Sloveniji sta ob tej priložnosti s predsednikom Zveze za šport invalidov Slovenije-paralimpijskega komiteja Damijanom Lazarjem prižgala odštevalnik pred zimskimi paraolimpijskimi igrami, ki bodo februarja v Pekingu. Veleposlanika Japonske in Kitajske v Sloveniji sta ob tej priložnosti s predsednikom Zveze za šport invalidov Slovenije-paralimpijskega komiteja Damijanom Lazarjem prižgala odštevalnik pred zimskimi paraolimpijskimi igrami, ki bodo februarja v Pekingu. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Devet medalj so pristreljali strelci, skupaj pa ima slovenski šport invalidov že 51 kolajn s POI. "V teh dneh nas kličejo starši in nas sprašujejo o vključitvi svojih otrok v naše športne panoge. Prav za strelstvo je bilo povpraševanje, za plavanje, za kolesarstvo. To je zasluga parašportnikov in medijev, ki so nas lansirali do vsake vasi, hiše in na ta način neposredno nagovorili te naše bodoče paralimpijce," je bil zadovoljen predsednik Zveze za šport invalidov-paralimpijskega komiteja Damijan Lazar.

Prižig odštevalnika do Pekinga

Veleposlanika Japonske in Kitajske v Sloveniji, Hiromichi Matsushima in Wang Shunqing, sta skupaj s predsednikom Zveze za šport invalidov Slovenije-paralimpijskega komiteja Damijanom Lazarjem ob tej priložnosti prižgala odštevalnik pred zimskimi paraolimpijskimi igrami, ki bodo februarja v Pekingu.

V smučanju invalidov bo v Pekingu Slovenijo predstavljal alpski smučar Jernej Slivnik. Za mesto med paraolimpijsko elito pa se poteguje tudi slovenska ekipa v curlingu.

sprejem paralimpijcev Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida sprejem paralimpijcev Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida sprejem paralimpijcev Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida sprejem paralimpijcev Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Dejan Fabčič Sportal Fabčič se je poslovil v osmini finala: Nemec je že dolgo na sceni in ima veliko kilometrine Koronavirus Sportal Paraolimpijec zaradi covida-19 moral v bolnišnico Anej Doplihar Sportal Doplihar deveti na cestni dirki

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin