Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
1. 8. 2021,
13.08

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,06

13

Natisni članek

olimpijske igre Tokio 2020

Nedelja, 1. 8. 2021, 13.08

2 leti, 8 mesecev

PO TEKMI SLOVENIJA : ŠPANIJA (95:87)

Slovenski poletni pravljici ni videti konca

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,06

13

slovenska košarkarska reprezentanca Španija OI Tokio | Slovenski košarkarji ne popuščajo. Za konec skupinskega dela so premagali še Španijo. | Foto Anže Malovrh/STA

Slovenski košarkarji ne popuščajo. Za konec skupinskega dela so premagali še Španijo.

Foto: Anže Malovrh/STA

Po svetovnih podprvakih Argentincih in gostiteljih Japoncih so slovenski košarkarji na olimpijskih igrah z odlično ekipno predstavo, v kateri prvi zvezdnik Luka Dončić ni tako strelsko izstopal, a je vseeno znova pokazal izjemno širok repertoar, na kolena spravili še svetovne prvake Špance (95:87) ter si tako zagotovili lažjega četrtfinalnega tekmeca. Žreb je določil, da bo to Nemčija, s katero se bodo naši košarkarji pomerili v torek ob 3. uri zjutraj po našem času.

Luka Dončić Klemen Prpelič
Sportal Junaška zmaga Slovenije proti Španiji, v četrtfinalu proti Nemčiji

Španci so bili precej bližje kot Japonci in Argentinci. Predvsem po zaslugi neznačilne obrambe in agresivnosti proti Dončiću. A Slovenija je dokazala, da ni le Luka Dončić. Ljubljančan se je sicer znašel na pragu trojnega dvojčka (12 točk, 14 skokov, devet asistenc). Igral je za ekipo. Strelsko pa so ga nadomestili Vlatko Čančar (22 točk), Mike Tobey (16) in Klemen Prepelič (15). Vsi za nadaljevanje sanjskega niza slovenske reprezentance, ki v tem poletju še ne pozna poraza.

Po četrtfinalnih tekmah je FIBA kar v medijskem središču opravila žreb četrtfinalnih parov. Ples kroglic je Sloveniji namenil Nemčijo. Tekma bo na sporedu v torek ob 3.00 po slovenskem času. V primeru zmage se bodo evropski prvaki pomerili z zmagovalcem para Italija – Francija. Z reprezentanco ZDA bi se torej Slovenci lahko pomerili šele v finalu.
 

Četrtfinale (torek):
3.00, Slovenija – Nemčija
6.40, Španija – ZDA
10.20, Italija – Francija
14.00, Avstralija – Argentina

Polfinale:
Ita/Fra – Slo/Nem
Špa/ZDA – Avs/Arg

Luka Dončić
Sportal Španci primerjali Dončića s šamanom

Z igro so pokazali spoštovanje

"Nismo pričakovali takšne španske igre. Tudi meni je bilo težko. Nismo igrali odlično. A smo se prilagodili. Veseli smo zmage," je po tekmi dejal Dončić, ki je kljub obrambnim obližem dobro bral igro ter skrbel za izjemno pretočnost.

Prav to je po tekmi priznal tudi španski selektor Scariolo. "Res je odličen igralec. Vedel je, kako se odzvati. Vseeno smo omejili število slovenskih točk, a je bilo to premalo," je dejal in dodal: "Ponosen sem na svoje igralce, ki so vodili od začetka do zadnjega dela. Privoščili so si nekaj napak. Lahko bi se obrnilo tudi drugače. Zdaj pa lahko čestitamo Sloveniji, ki je imela v zadnjih minutah več goriva."

Luko Dončića so nenehno podvajali, a je kljub vsemu tekmo končal pri 12 točkah, 14 skokih in devetih asistencah. Le ena asistenca mu je zmanjkala do trojnega dvojčka. | Foto: Anže Malovrh/STA Luko Dončića so nenehno podvajali, a je kljub vsemu tekmo končal pri 12 točkah, 14 skokih in devetih asistencah. Le ena asistenca mu je zmanjkala do trojnega dvojčka. Foto: Anže Malovrh/STA

"Španci so z obrambo pokazali neizmerno spoštovanje do nas in Dončića. To smo doživeli prvič. Bali so se tekme in pokazali nenavadno strategijo. Luka pa … Tudi ko so ga pokrili trije, nas je našel. Zaupa nam. Popeljal nas je do zmage. Zelo zrelo. Pa čeprav ni dosegal svojih točk," je bil zmage vesel Edo Murić.

Zanimivo iztočnico pa je našel slovenski selektor. "Če svetovnega prvaka prisiliš, da igra 40 minut consko obrambo, to veliko pove," je dejal in dodal: "Luka nas je tako razvadil, da po tekmi, na kateri ne doseže 35 točk, pomislimo na slab večer. Ne, znova je bil odličen." 

Mark Cuban Luka Donči
Sportal Dončićev šef Mark Cuban v slovenščini čestital Slovencem

Brez popuščanja

Španski načrt, kako vsaj strelsko zaustaviti slovensko številko 77, je res hitro padel na plodna tla. V obrambi je najbolj garaško delo opravil Victor Claver. Za nameček je z menjavami selektor Sergio Scariolo ohranjal tudi visok obrambni ritem. Ko pa si je Luka le utrl pot do več prostora, je bil deležen podvajanja. Za še večjo skrb je že v deseti minuti poskrbela že tretja osebna napaka na njegovem računu. Od tega si je dve "pridelal" v napadu.

Dončićeve minute prisilnega in previdnostnega počitka pa so pokazale raznolikost slovenskega tabora. Prav peterka brez prvega zvezdnika je namreč v 12. minuti po vezanih trojkah Jake Blažiča in Eda Murića poskrbela za prvo slovensko vodstvo (26:24). Španci, pri katerih je bil znova razigran motor ekipe Ricky Rubio, so po drugi strani v prvem polčasu vodili z največ šestimi točkami naskoka (19:13).

Klemen Prepelič je bil ob koncu tisti, ki je v španske vrste vnašal največ preglavic. Zadel je kar devet od 10 prostih metov. | Foto: Anže Malovrh/STA Klemen Prepelič je bil ob koncu tisti, ki je v španske vrste vnašal največ preglavic. Zadel je kar devet od 10 prostih metov. Foto: Anže Malovrh/STA

Če se svetovnim prvakom kljub vsem slovenskim težavam ni uspelo odlepiti v prvem polčasu, so to z delnim rezultatom 11:2 storili takoj ob odprtju tretje četrtine in po trojki Fernandeza povedli z rezultatom 55:43. Sekulićeva četa se je hitro odzvala ter se podala v lov, v katerem sta bila sila aktivna Vlatko Čančar in Žiga Dimec. Zadnji je ob izteku tretje četrtine poskrbel tudi za izenačenje (68:68).

Kmalu po začetku zadnjega dela tekme je Mike Tobey po atraktivni podaji Luke Dončića Slovenijo popeljal celo v vodstvo (72:70) ter s tem nehote napovedal tekmo bežanja in lovljenja. Po treh trojkah so namreč Španci znova povedli (82:76), a bili kmalu ujeti. Na prizorišče je nato stopil Prepelič. Slovenija je imela tako 13 sekund pred koncem prednost treh točk. Podaljšek je nato poskušal izsiliti Rubio, skok po njegovem zgrešenem metu pa je ujel Murić.

slovenska košarkarska reprezentanca Španija OI Tokio
Sportal Slovenci po drami strli Špance in osvojili prvo mesto, atleta uspešna v kvalifikacijah

Španija : Slovenija 87:95 (24:20, 44:41, 70:68)

Dvorana Saitama, brez gledalcev, sodniki: Zurapović (BiH), Rosso (Francija), Kallio (Kanada).

Slovenija: Prepelič 15 (9:10), Murić 5, Tobey 16 (2:2), Blažič 10, Dimec 6, Dragić 6 (2:2), Čančar 22 (2:2), Dončić 12 (6:11).
Španija: P. Gasol 8 (2:2), Fernandez 12, Rodriguez 5 (2:2), Rubio 18 (3:4), Claver 4, M. Gasol 9 (2:4), Hernangomez 2, Abalde 14 (2:2), Abrines 3, Llull 12 (2:2).

Prosti meti: Slovenija 21:27, Španija 13:16.
Met za dve točki: Slovenija 19:36, Španija 13:33.
Met za tri točke: Slovenija 11:37 (Čančar 4, Dončić 2, Blažič 2, Prepelič 2, Murić), Španija 16:43 (Fernandez 4, Abalde 4, Llull 2, P. Gasol 2, Rodriguez, Rubio, M. Gasol, Abrines).
Skoki: Slovenija 51 (36 + 15), Španija 41 (31 + 10).
Osebne napake: Slovenija 19, Španija 24.
Pet osebnih: Fernandez (40.).

Ne spreglejte