Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 7. 2021,
12.36

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

Janja Šegel Ariarne Titmus Adam Peaty plavanje Tokio 2020

Ponedeljek, 26. 7. 2021, 12.36

2 leti, 8 mesecev

OI TOKIO, plavanje

Šeglova za pet stotink ob olimpijski polfinale, Fainova 30. v najdaljši disciplini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
Janja Šegel | Janji Šegel je do polfinala zmanjkalo le pet stotink sekunde. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Janji Šegel je do polfinala zmanjkalo le pet stotink sekunde.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska plavalka Janja Šegel je na olimpijskih igrah v Tokiu zgrešila polfinale na 200 m prosto za vsega pet stotink sekunde. Z izidom 1:58,38 je izenačila lasten osebni rekord iz leta 2016 in zasedla končno 17. mesto. Katja Fain je na 1500 m prosto osvojila 30. mesto.

Igra stotink pa tokrat ni bila na njeni strani, saj je bila kanček sekunde hitrejša Rusinja Valerija Salamatina, za Šeglovo pa je najbolj pomembno, da si je danes priplavala tudi normo za nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo prihodnje leto spet na Japonskem, v Fukuoki.

"Z izidom sem zelo zadovoljna, saj sem po petih letih končno izenačila osebni rekord. S 17. mestom sem lahko ponosna nase, ker vem, da sem dobro delala, je pa seveda malo grenkega priokusa, ker mi je zmanjkalo teh pet stotink za polfinale. Želim si še en nastop, morda bo sreča na moji strani, a tak je šport. Vem, da nekaj napak lahko še popravim in da bi bil rezultat lahko še boljši," je po tekmi za STA povedala Šeglova, ki jo je le za dve mesti ugnala njena dolgoletna vzornica Italijanka Federica Pellegrini.

"Seveda sem zelo zadovoljen. Šele pred štirimi tedni je Janja potrdila normo za nastop v Tokiu in še enkrat sva dvigovala formo. Glede na dosežek na 100 m prosto je na dvojni razdalji lahko še hitrejša, a za to potrebujeva več časa. Zdaj je dosegla normo in na tem lahko delava za naslednje tekmovanje. To, kar je odplavala danes, pa je glede na celo sezono in težave s treningi zaradi pandemije realno," pa je dodal njen trener Matija Medvešek.

Fainova 30. na 1500 metrov prosto

Na 1500 m prosto se mladi Mariborčanki Katji Fain nastop ni izšel povsem po načrtih. S 16:35,92 je bila kar daleč od osebnega rekorda. Dosežek je zadostoval za 30. mesto.

"Izid niti približno ni tak, kot sem si ga želela in za kakršnega sem pripravljena. To je velika tekma, veliko je bilo nervoze in upam, da sem se naučila, kako se na taki tekmi nastopa," je razloge za slabši dosežek pri sebi iskala mlada plavalka, ki bo imela priložnost za popravni izpit še na 800-metrski razdalji: "Definitivno si želim zdaj na 800 m prosto svoj najboljši izid. Upam samo, da se bom končno dovolj sprostila."

Katja Fain | Foto: OKS/Aleš Fevžer Foto: OKS/Aleš Fevžer

Avstralka presenetila

Avstralka Ariarne Titmus je na olimpijskih igrah v Tokiu nepričakovano premagala prvo favoritko Katie Ledecky in osvojila zlato medaljo na 400 metrov prosto. Dvajsetletnica je s časom 3:56,69 minute prehitela Ledeckyjevo za 0,67 sekunde, s čimer se je 24-letni Američanki izmuznilo šesto olimpijsko zlato. Tretje mesto je osvojila Kitajka Bingjie Li s časom 4:01,08 minute.

V težko pričakovanem prvem boju med Titmusovo in Ledeckyjevo je slavila mlajša plavalka, ki je v finalu odplavala drugi najhitrejši čas v zgodovini. Boljši čas doslej je dosegla le Ledecykjeva na prejšnjih olimpijskih igrah v Riu.

"To je verjetno največja stvar, ki jo lahko dosežeš v svoji karieri. Presrečna sem," je o olimpijskem naslovu dejala 20-letna Avstralka, ki poleg 24-letne Ledecykjeve velja za prvo ime v ženskem plavanju v Tokiu.

Ariarne Titmus je bila po zmagi presenečena.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Ariarne Titmus je bila po zmagi presenečena. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Njun prvi dvoboj je bil težko pričakovan, četudi Titmusova pravi, da se sama glede tega ne obremenjuje. "Sama ne gledam na to tako, večinoma to ustvarjajo mediji. Sama želim le najboljše odplavati in se ne posvečati ostalim zadevam. Priznavam pa, da sem mislila, da bom bolj živčna," je dodala.

Njen trener Dean Boxall ni uspel ostati tako miren. Po zmagi varovanke so ga kamere posnele pri evforičnem skakanju in metanju obrazne maske, s čimer je postal zvezda spletnih družbenih omrežji. "Vse je povedal s svojo reakcijo," so ob tem zapisali avstralski mediji.

Z današnjo predstavo si je Titmusova uspela prislužiti tudi pohvalo velike nasprotnice. "Brez dvoma je odplavala zelo pametno dirko. Bila je ves čas pod nadzorom. Izjemna je bila," je dejala 24-letna Ledeckyjeva.

Plavanje splošna OI Tokio
Sportal Plavanje na OI v Tokiu

Britanec obranil olimpijsko zlato

Adam Peaty je na olimpijskih igrah v Tokiu postal prvi britanski plavalec, ki mu je uspelo obraniti naziv olimpijskega prvaka v disciplini 100 metrov prsno. S časom 57,37 sekunde je za malenkost zaostal za svojim svetovnim rekordom, ki je 56,88 sekunde.

Za 26-letnim Britancem je s časom 58,00 sekunde v cilj prišel Nizozemec Arno Kamminga - poleg Peatyja edini plavalec, ki je 100-metrsko razdaljo kadarkoli preplaval prsno hitreje kot v 58 sekundah.

Bronasto medaljo je osvojil Italijan Nicolo Martinenghi s časom 58,33 sekunde.

Preberite še:

Daiya Seto
Sportal Težave favoritov: japonski up izpadel, madžarska zvezdnica komaj v finale
Ne spreglejte