Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 8. 2021,
5.52

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

1

Natisni članek

atletika Tokio 2020 Karsten Warholm

Torek, 3. 8. 2021, 5.52

2 leti, 8 mesecev

Atletika, 400 m z ovirami (moški)

Kakšen nastop Norvežana! Po atomskem teku v Tokiu padel svetovni rekord.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

1

Karsten Warholm | Karsten Warholm je prvi Zemljan, ki je 400 metrov z ovirami tekel manj kot 46 sekund. | Foto Reuters

Karsten Warholm je prvi Zemljan, ki je 400 metrov z ovirami tekel manj kot 46 sekund.

Foto: Reuters

Norveški atletski zvezdnik Karsten Warholm je poskrbel za enega izmed vrhuncev olimpijskih iger v Tokiu. V finalu na 400 metrov ovire je z izjemno predstavo krepko izboljšal svetovni rekord (45,94 sekunde) in si zagotovil naslov olimpijskega zmagovalca. Na zmagovalnem odru sta mu delala družbo Američan Rai Benjamin in Brazilec Alison dos Santos.

Slovenska košarkarska reprezentanca
Sportal Zgodovinski podvig slovenskih košarkarjev, jadralki skočili na četrto mesto

Na olimpijskem stadionu v Tokiu so ljubitelji kraljice športov v torek spremljali pravcato poslastico. Finale na 400 metrov z ovirami je postreglo s kopico rekordov. Za največjega je poskrbel 25-letni Skandinavec Karsten Warholm. Letos je 1. julija v domačem Oslu popravil kar 29 let star svetovni rekord Kevina Younga (46.70), dober mesec pozneje pa je v finalu olimpijskih iger tekel še 76 stotink sekund hitreje in postal olimpijski prvak. Ko je pritekel v cilj in zagledal rezultat, kar ni mogel verjeti očem. Začudenje je bilo ogromno, postal je prvi Zemljan, ki je 400 metrov z ovirami pretekel v manj kot 46 sekundah!

Norvežan je ponosno poziral ob času novega svetovnega rekorda. | Foto: Reuters Norvežan je ponosno poziral ob času novega svetovnega rekorda. Foto: Reuters

''Ne morem verjeti, ta čas je tako hiter. V karieri so me večkrat spraševali, ali sem že tekel popoln tek. Dejal sem jim, da ne obstaja, a sem se mu s tem tekom še najbolj približal. Zdaj je moja zbirka medalj popolna. O tem sem sanjal kot manijak,'' ni skrival sreče Norvežan, ki je že dvakrat osvojil naslov svetovnega prvaka, bil evropski prvak, postavil svetovni in evropski rekord, zdaj pa se je povzpel na vrh zmagovalnega odra še na olimpijskih igrah. "Noro! To je brez dvoma daleč največji trenutek mojega življenja. Določa vse. Ure, ki sem jih vložil v priprave, vse, za kar je delal in si prizadeval moj trener," je za olimpijski kanal povedal novopečeni prvak.

Že pred finalom se je namigovalo, da bi lahko danes videli najhitrejši tek v zgodovini 400 metrov z ovirami, nihče pa si ni predstavljal, da ga bo Warholm popravil za več kot tričetrt sekunde!

Rai Benjamin je osvojil srebrno medaljo z drugim najboljšim rezultatom v zgodovini teka na 400 metrov z ovirami. | Foto: Reuters Rai Benjamin je osvojil srebrno medaljo z drugim najboljšim rezultatom v zgodovini teka na 400 metrov z ovirami. Foto: Reuters

Izkazala sta se tudi drugouvrščeni Američan Rai Benjamin (46.17), ki je poskrbel za nov rekord ZDA in tekel več kot pol sekunde hitreje od mesec dni starega svetovnega rekorda Warholma, in tretjeuvrščeni Brazilec Alison dos Santos (46.72).

Finale, ki se bo vpisal v zgodovino

Kar šest finalistov je popravilo osebne, s tem pa tudi državne oziroma celinske rekorde. V zgodovini tekov na 400 metrov čez nizke ovire, kjer je dolgo kraljeval dosežek legendarnega Američana Edwina Mosesa (47,02) iz leta 1983, se lahko z rezultatom pod 47 sekundami pohvali le pet atletov.

V finalu 400 metrov z ovirami so rekordi padali kot po tekočem traku. | Foto: Reuters V finalu 400 metrov z ovirami so rekordi padali kot po tekočem traku. Foto: Reuters

Med njimi so vsi trije dobitniki olimpijskih odličij v Tokiu, nekdanji svetovni prvak Young (ZDA - 46,78) ter Abderrahman Samba iz Katarja, ki je leta 2018 tekel 46,98, v današnjem finalu pa je osvojil peto mesto (47,12). Prehitel ga je tudi Kyron McMaster (47,08) in postavil nov rekord Britanskih deviških otokov.

Izidi, 400 m ovire:

1. Karsten Warholm (Nor)            45,94 svetovni rekord
2. Rai Benjamin (ZDA)               46,17
3. Alison dos Santos (Bra)          46,72
4. Kyron McMaster (BDO)             47,08
5. Abderrahaman Samba (Kat)         47,12
6. Yasmani Copello (Tur)            47,81
7. Rasmus Maegi (Est)               48,11
8. Alessandro Sibilio (Ita)         48,77

Atletika, 400 m ovire, moški:

ZLATO: Karsten Warholm (Norveška)
SREBRO: Rai Benjamin (ZDA)
BRON:  Alison dos Santos (Brazilija)

Anita Horvat
Sportal Anita Horvat 28. v kvalifikacijah na 400 metrov
Malaika Mihambo
Sportal Čarobnih sedem metrov za zlato medaljo

 

Ne spreglejte