Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 7. 2024,
20.49

Osveženo pred

2 dneva, 21 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,21

Natisni članek

Gheorghe Cretu slovenska odbojkarska reprezentanca

Petek, 12. 7. 2024, 20.49

2 dneva, 21 ur

Odbojka, Wagnerjev memorial, 1. dan

Slovenci po drami ugnali Nemce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,21
odbojka, Wagnerjev memorial | Slovenci so za uvod ugnali Nemce. | Foto Fundacja Wagnera

Slovenci so za uvod ugnali Nemce.

Foto: Fundacja Wagnera

Slovenski odbojkarji so v četrtek odpotovali v Krakov, kjer se od petka do nedelje merijo na Wagnerjevem memorialu. Njihovi prvi tekmeci so bili Nemci, varovanci Gheorgheja Cretuja pa so proti moštvu, s katerim se letos še niso pomerili, slavili s 3:2. V soboto in nedeljo jih čakata še obračuna z Egipčani in Poljaki.

Za uvod so se naši odbojkarji pomerili z Nemci. Po odličnem začetku, ko so dobili uvodna dva niza, so se nato Nemci vrnili v igro, peti, skrajšani niz, pa je vendarle spet pripadel slovenskim odbojkarjem. Prvi petkov dvoboj med Poljsko in Egiptom je z gladkih 3:0 pripadel gostiteljem turnirja.

Slovenija : Nemčija 3:2 (22, 20, -21, -20, 13)

Slovenija: Štern T. 21, Pajenk 13, Planinšič, Kozamernik 9, Bračko, Štalekar, Štern Ž., Ropret 1, Urnaut 15, Čebulj 15, Možič, Mujanović, Kržič.

Nemčija: Fromm, Reichert 4, Tille 3, Zenger, Kampa, Brehme 15, Schott 8, Karlitzek 24, Zimmermann, Krage, Krick 10, Brand 11, Maase. 

Začetek prvega niza je bil izenačen, Tine Urnaut je z blokom poravnal na 13:13, a so Nemci takoj zatem prvič povedli z dvema točkama (16:14). Klemen Čebulj je nato prispeval as za 21:19, z blokom Urnauta pa so si Slovenci priigrali prvo zaključno žogo pri 24:21 in niz nato dobili po nemški napaki.

Podoben je bil uvod v drugi niz. Čebulj je z napadom izid izenačil na 8:8, Urnaut pa nato dosegel as za prvo vodstvo Slovenije. A Nemci so Slovence ujeli in povedli s 15:12. Jan Kozamernik je po pol minute odmora na zahtevo selektorja Cretuja poskrbel za vodstvo z 19:18 in 20:19, po napaki Nemcev pa je prednost Slovenije znašala dve točki. Za zaključno žogo je z asom za 24:20 poskrbel Štern, kot v prvem nizu pa je napaka Nemcev poskrbela za vodstvo z 2:0 v nizih.

Naslednja dva niza Nemcem

A Nemci so se vrnili. V tretjem nizu so že vodili 17:14. Slovenci so jih ujeli, Alen Pajenk je imel priložnost za vodstvo z 20:21, a neizkoriščeno priložnost so Nemci z dobrimi servisi kaznovali, si zagotovili zaključno žogo pri 24:20 ter slavili s 25:21.

V četrtem nizu je Slovenija prvič vodila z 11:10. A sta sledila nov preobrat in pol minute odmora na željo Cretuja pri 14:15. Tončka Šterna je zamenjal Nik Mujanović, a se razmerje moči ni spremenilo. Slovenci niso zaključevali napadov, kar so Nemci s pridom izkoriščali in ušli na 22:17 ter niz mirno pripeljali do konca.

Tonček Štern je zbral 21 točk. | Foto: VolleyballWorld Tonček Štern je zbral 21 točk. Foto: VolleyballWorld

V petem nizu so se spet zbrali

Precej boljši so bili Slovenci v odločilnem nizu. Čebulj in Urnaut sta poskrbela za 7:3, Štern je z napadom ekipo popeljal na menjavo strani pri 8:4 ter dodal še točko za 9:4. Nemci so pri zaostanku 8:12 zahtevali pol minute odmora in se nato še približali na 10:12. Takrat se je tudi Cretu odzval z odmorom, Čebulj pa poskrbel za 14:10. Prve zaključne žoge Slovenci niso izkoristili, sledila je še ena točka Nemcev, nato pa so slovenski tekmeci sami naredili napako in končalo se je s 15:13.

"Mislim, da smo se spet malo vrnili v tekmovalni ritem, kar je zelo pomembno. Vesel sem, da smo se izvlekli in dobili to tekmo, kar je tudi zelo pomembno. Vidi se, da smo na trenutke še malo nekonstantni. A tudi nasprotnik je bil na trenutke zelo dober, sploh ko je bil na servisni črti Karliček. Začetek je dober, zdaj pa moramo svojo igro še stopnjevati," je za Odbojkarsko zvezo Slovenije dejal kapetan Urnaut.

Slovenci se bodo v soboto ob 20.30 pomerili z Egiptom, v nedeljo ob 18.30 pa še s Poljsko.

Wagnerjev memorial

Petek, 12. julij:

Preberite še:

slovenska odbojkarska reprezentanca : Poljska, liga narodov
Sportal Slovenski odbojkarji ta konec tedna na Wagnerjevem memorialu
Gheorghe Cretu
Sportal Gheorghe Cretu izbral reprezentante za olimpijske igre
Ne spreglejte