Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sreda,
19. 7. 2017,
18.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Natisni članek

Metod Ropret slovenska odbojkarska reprezentanca

Sreda, 19. 7. 2017, 18.00

6 let, 6 mesecev

Intervju s predsednikom Odbojkarske zveze Slovenije Metodom Ropretom

"To je krivica, kot je v športu še ni bilo" #intervju

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53
Metod Ropret | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Kaj po ponedeljkovi prvi uradni košarici Mednarodne odbojkarske federacije (FIVB) in nekaj prespanih nočeh meni predsednik Odbojkarske zveze Slovenija (OZS) Metod Ropret?

O čem je govora? Slovenski odbojkarji so skoraj ves junij potovali po svetu in v drugem kakovostnem razredu nizali zmago za zmago. Na treh turnirjih v Južni Koreji, na Japonskem in v Egiptu so izgubili eno samo tekmo in se kot najboljši uvrstili na sklepni turnir v Avstraliji.

Tam je Kovačeva četa naprej v polfinalu premagala Nizozemce, v finalu pa brez težav še Japonce in se v dveh letih še drugič veselila zmage v svetovni ligi. S tem so si po pravilniku zagotovili mesto med najboljšimi reprezentancami tega sveta, a je FIVB ''čez noč'' ukinila zdajšnji format in ustanovila tekmovanje, v kateri bo prostor le za izbrance. Med njimi seveda ni Slovenije, saj je ta premajhna in tržno nezanimiva.

Denar je dobil prednost pred športom, a po besedah Ropreta zadeva še ni dokončna. Slovenija se ne bo kar tako predala in se bo bojevala do konca.

Ekipe, ki naj bi nastopale v novem tekmovanju, so ZDA, Brazilija, Argentina, Italija, Poljska, Srbija, Francija, Nemčija (ta je obstala v tretjem kakovostnem razredu), Rusija, Iran, Kitajska in Japonska. Ta dvanajsterica reprezentanc bo imela celo sedemletni mandat v tem tekmovanju. Poleg njih pa bodo v prihodnji letih nastopale še Bolgarija, Kanada, Avstralija in Južna Koreja.

Po številnih takih in drugačnih govoricah je informacija o tem, da Slovenije ne bo med elito svetovne lige, prišla tudi od FIVB. Kako je s stvarmi v tem trenutku?

Predali se ne bomo. Vas pa že na začetku te izjave prosim, da upoštevate, da je primer tako občutljiv, da je odmerjanje informacij zelo pomembno. Čisto vsega še vedno ne moremo in ne smemo deliti z vami. Vam pa lahko povem, da se temeljito in natančno pripravljamo, da se zoperstavimo informacijam, ki so nam jih pretekli teden predstavili v Lozani.

Kakšni so argumenti FIVB?

Njihovi argumenti so, da so staro tekmovanje ukinili, za kar imajo, vsaj tako mislijo, vso pravico, in ustavili legitimno novo tekmovanje. Vanj bodo povabili le izbrane ekipe, ki imajo nekaj več kot Slovenija. Vsi vemo, o čem je govora.

Kakšne so torej možnosti, da Sloveniji uspe prepričati FIVB, da si premisli?

"Bilo je precej povišanih tonov, predvsem na naši strani." | Foto: Vid Ponikvar "Bilo je precej povišanih tonov, predvsem na naši strani." Foto: Vid Ponikvar

Glede na zdajšnje stanje jih je malo. A mi se pri tej ugotovitvi ustavili ne bomo. Njihovo stališče je, da je zgodba s tem končana in zaprta, to so nam poskušali na hitro dopovedati tudi v Lozani.

Je bilo tudi kaj povišanih tonov?

Bilo je, predvsem na naši strani. Sestanek je bil previden za 15 minut, na koncu smo sedeli tri ure. Zanimivo je tudi, da sva morala biti z odvetnikom v konferenčni sobi brez telefonov.

V skupku slabih novic je vseeno ena dobra.

Tako je, vsaj nekaj. Od predsednika FIVB smo dobili zagotovilo, da to novo tekmovanje ne bo vplivalo na stanje na svetovni lestvici in da ostanejo točke, ki so si jih Slovenci priigrali v letošnji svetovni ligi. To je zagotovo odlična novica, je pa vseeno naš cilj višji in ta je, da Slovenija dobi, kar si je pribojevala na igrišču.

Kakšni ukrepi sledijo?

O tem v tem trenutku ne bi preveč razpredal. Ne stojimo križemrok. Po informacijah, ki jih imamo in ki jih še pridobivamo, bomo ukrepali. A še enkrat razumite, da vseh teh informacij za zdaj z javnostjo še ne moremo deliti.

Kdaj?

Zelo kmalu.

Kaj na vse skupaj pravijo igralci, ki so si mesto med elito krvavo prigarali, na koncu pa bo šel ves trud v nič?

Igralce želimo od tega primera kar najbolj oddaljiti in jih z njimi ne obremenjujemo. Tiste nujne informacije seveda imajo, kakšno več pa bomo na to temo rekli, ko jih prihodnji teden obiščem v Mariboru.

Nihče ni vesel ob tem, kar se dogaja. Vemo, v kakšnem položaju smo se znašli, najtežje je zagotovo njim, v naših rokah pa je, da Slovenijo še drugič v zadnjih treh letih rešimo in po tem primeru dvignemo roke kot zmagovalci. Kako uspešni bomo, bodo pokazali prihodnji dnevi.

Slovenci so si elito zagotovili na igrišču, birokratski ukrep pa jim je razblinil sanje. | Foto: FIVB Slovenci so si elito zagotovili na igrišču, birokratski ukrep pa jim je razblinil sanje. Foto: FIVB

Kdo so pri tem boju vaši zavezniki? V boj s FIVB ni dobro iti, če si sam?

Ko se sproščeno pogovarjaš na kavi ali kje drugje, misliš, da so vsi, a vendar praksa in preteklost kažeta, da je resnica povsem drugačna. Naučili smo se, da smo odvisni le od nas samih in da se opremo zgolj na svoje sile, morda za pomoč prosimo tudi Slovence, ki sedijo na pomembnih položajih v drugih športnih organizacijah. Tako bomo poskušali spremeniti stanje, za katero se zdaj zdi, da je dokončno.

Dejali ste, da boste, če bo to potrebno, šli tudi na Mednarodno športno sodišče (CAS).

Žalosti me, da se sploh pogovarjamo o teh stvareh. Ponavadi je bilo tako, da smo športniki med sabo še tako velike prepreke rešili sami in na pravičen način. Tudi sam sem, ko sem potoval v Lozano, verjel, da je mogoče, da najdemo kompromis na normalen in športen način. Žal smo s tega sestanka prišli krepko razočarani najprej mi, potem pa tudi vsa Slovenija, ki fantom želi le najboljše.

Slovenija Japonska | Foto: FIVB Foto: FIVB

Komercialna tekmovanja in reprezentanca - nekaj sprtega z logiko in športnim duhom. Reprezentanca ni klub.

Bolj se ne bi mogel strinjati. Sploh ko je govora še o zaprtem tipu. Govori se, da bo 12 izbranih v tem tekmovanju, ne glede na rezultate, taborilo kar sedem let, kar je resnično povsem zgrešeno s športno logiko.

Reprezentance so povsod po svetu, ne samo pri nas, financirane tudi iz javnih sredstev in z javnim denarjem ter bi morale brez vseh pogovorov ostati na športnih poljih in smele biti v prihodnje del zaprtih in komercialnih tekmovanj.

Poleg Slovenije je grdo izpadla tudi Belgija, ki je le za malo zgrešila sklepni turnir v Braziliji?

Res je, a se tako, kot smo se mi, niso uprli. Imajo svoje razloge, a to nas ne zanima. Mi se zavedamo, koliko truda je bilo vloženega v to, da smo danes tukaj, kjer smo. Če ti nekdo z birokratskim ukrepom to vzame, je pa res krivica, kot je v športu še ni bilo.

Na glas tega niste dejali, a po tem, kar smo do zdaj slišali, se zdi tožba, iskanje pravice na sodišču, edina rešitev.

Ne vem, ali je edina. Na mizi je nekaj možnosti, kako bi lahko rešili to športno krivico, med njimi je zagotovo tudi ta.

Predsednik Evropske odbojkarske zveze (CEV) Aleksandar Boričić načelno podpira Slovenijo, a je to tudi vse. | Foto: Vid Ponikvar Predsednik Evropske odbojkarske zveze (CEV) Aleksandar Boričić načelno podpira Slovenijo, a je to tudi vse. Foto: Vid Ponikvar

Kaj pravi na to FIVB?

Nam niso dali občutka, da se tega kaj bojijo. V tej zadevi se zdijo zelo samozavestni in predvsem samozadostni, ampak naj kar bo tako, morda je pa to naša prednost.

Bi si lahko s to potezo Slovenija naredila več škode kot koristi?

Ko smo vse skupaj dobili potrjeno, sem razmišljal marsikaj. Tudi to, da bi v znak upora in nestrinjanja odpovedali svetovno prvenstvo za dekleta do 23 let. A na koncu, ko malce premisliš, spregledaš, da bi si s tem naredili ogromno škode. Najprej bi razočarali dekleta, ki se veselijo nastopanja pred domačim občinstvom, najbrž pa bi si s tem zaprli vrata, da organiziramo naslednje evropsko prvenstvo za člane.

Veliko je bilo razmišljanja in iskanja rešitev, a za zdaj smo se odločili, da smo preudarni, argumentirani in mirni.

Ste dobili občutek, da te stvari ne bo mogoče rešiti na miren način?

Srčno upam, da bo. Živim v prepričanju, da nas vodijo pametni ljudje, no, včasih se znajdem tudi v dvomih, ampak če to res so, upam tudi na pametno rešitev.

Kaj pa predsednik Evropske odbojkarske zveze (CEV) Aleksandar Boričić, ki se je še pred letom smehljal v Kranjski Gori in pihal na dušo slovenski odbojki?

Kot sem že rekel, kogarkoli vprašate, je na naši strani, a ko se znajdemo v težavah, smo bolj kot ne sami. Ampak to načelno verbalno podporo z vseh strani, tiste prave prijatelje, smo spoznali ravno v tem položaju. Ti nam tudi pomagajo reševati zadevo.

slovenska odbojkarska reprezentanca | Foto: Morgan Kristan / Sportida Foto: Morgan Kristan / Sportida

Kdo so ti prijatelji?

Tudi to bo kmalu znano, nekaj pa ste jih mediji v člankih tudi uganili.

Bi lahko FIVB malce popustil in razširil to tekmovanje na 18 ali 20 ekip?

Če obstajajo argumenti za ligo s 16 reprezentancami, obstajajo tudi športni argumenti, da se liga poveča na 18 ekip. To je najmanj, kar pričakujem od FIVB. Če se odločijo za 20 ekip, s tem ne bi imel prav nobenih težav.

Dodajam še, da bi še vedno oporekali ideji, da reprezentanca in komercialno, zaprto tekmovanje ne spadata v isti koš. Če se Slovenija uvrsti v to tekmovanje, še vedno ne bi želel, da se to zgodi.

To mora ostati šport, kar pomeni, da imajo reprezentance možnost, da napredujejo in tudi izpadejo, če niso na ravni. Zaprto tekmovanje omogoča tudi obilico špekulacij in tega si ne želi nihče.

Slovenija odbojka | Foto: Morgan Kristan / Sportida Foto: Morgan Kristan / Sportida

Torej bi rekli tudi ne?

Po vsem, kar se je dogajalo, bi zagotovo razmislili, ali nas je tako tekmovanje sploh vredno.

Ste vprašali FIVB, zakaj so tako dolgo čakali s to veliko spremembo?

Ne vem za vas, a sam še nisem videl dokumenta, ki bi potrjeval, da ta liga res obstaja. Da bi dokazoval, kdo bo v njej, kako se bo imenovala liga. Nič od tega še ni. Vse še vedno držijo v zaprtem krogu.

Torej je to tisti žarek upanja, od tega največ pričakujete?

In tako bo do konca.

Bi se v tej sezoni sploh udeležili tega tekmovanja, če bi vedeli, da se lahko zgodi kaj takega?

Nas na tem vlaku zagotovo ne bi bilo.

Metod Ropret Andrea Giani | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Ampak nekateri so vedeli, da bo tako, mnogo prej kot vi. Poglejte le Italijane in Gianijeve Nemce.

Očitno so te ekipe sestankovale že mnogo prej. V zelo zaprtem krogu in marsikdo je vedel. Tudi taki, za katere smo mislili, da so naši iskreni zavezniki in prijatelji, pa smo se v tej zgodbi očitno ušteli.

Se strinjate z zapisom, da boste grobar slovenske odbojke, če tega ne rešite v prid Slovenije?

Tudi to sem prebral. V teh nekaj letih sem doživel toliko osebnih zmag in porazov, da me to, kar se dogaja, ne bo več pretreslo. To so okoliščine, na katere nihče od nas nima vpliva. Če bomo naredili vse, kar je v naši moči, mislim, da smo naredili svoje. Kako bodo to ocenili tisti, ki so me postavili za predsednika, ni moja težava.

Osebno lahko zagotovim le to, da bomo za to, da bi Slovenijo rešili iz tega položaja, uporabili vse svoje moči in znanja, kar jih premoremo.

Ne spreglejte