Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 8. 2023,
21.38

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

EuroVolley2023 Kamerun Gheorghe Cretu slovenska odbojkarska reprezentanca Odbojkarska zveza Slovenije

Petek, 11. 8. 2023, 21.38

8 mesecev, 2 tedna

Pripravljalna tekma, Slovenija : Kamerun

Slovenci z drugo postavo boljši od Kameruna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34
slovenska odbojkarska reprezentanca | Slovenija je bila z drugo postavo boljša od Kameruna. | Foto OZS

Slovenija je bila z drugo postavo boljša od Kameruna.

Foto: OZS

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je po četrtkovi zmagi nad Egiptom (3:1) v dvorani Tabor v Mariboru, kjer se je od aktivnega igranja uradno poslovil Mitja Gasparini, odigrala še eno pripravljalno tekmo. S 3:2 v nizih je premagala še Kamerun, pri čemer selektor Gheorghe Cretu obračuna ni odigral s svojo udarno zasedbo.

Slovenija Egipt Odbojka
Sportal Zmaga ob slovesu dolgoletnega motorja, Vinčić odšepal z igrišča

Slovenska zasedba se pripravlja na prihajajoče evropsko prvenstvo, ki ga bodo gostili Italija, Bolgarija, Severna Makedonija in Izrael. Vse skupaj se bo začelo 28. avgusta, končalo pa 16. septembra. Slovenska zasedba bo branila srebrno odličje, a še prej jo čaka nekaj treninga in pripravljalnih tekem.

Prvo od teh so opravili v četrtek, ko je bilo v Mariboru čustveno. Uradno je kariero končal dolgoletni član in motor slovenske reprezentance Mitja Gasparini, ki je do šeste točke (6 je bila njegova številka) igral proti Egipčanom, nato pa po slovesnosti ob robu igrišča pospremil zmago nekdanjih soigralcev s 3:1 v nizih. Zmaga je imela grenak priokus, saj je srečanje predčasno zaradi poškodbe gležnja - ta naj ne bi bila težja - končal Dejan Vinčić, ki se je ravno dobro vrnil po operaciji komolca. 

V petek zvečer so v dvorani Tabor odigrali še drugo pripravljalno tekmo. Njihov tekmec je bila še ena afriška zasedba, Kamerun. In premagali so jo s s 3:2 (17, -21, -18, 20, 12). Selektor Gheorghe Cretu je ponudil priložnost predvsem tistemu delu ekipe, ki proti Egiptu ni bil v prvi postavi. V uvodnem nizu je tudi pomlajena slovenska zasedba zmagala zanesljivo in Kamerun pustila pri 17 točkah.

slovenska odbojkarska reprezentanca | Foto: OZS Foto: OZS

A so se nato afriški tekmeci vrnili v igro. V drugem nizu sta bili ekipi dokaj izenačeni, a so imeli gostje vseskozi rahlo pobudo. Slovenija je bila nazadnje blizu pri 17:20, Kamerun pa je nato dobil niz. Še bolj prepričljiv je bil v tretjem; gostiteljem so takrat Kamerunci vrnili z mero iz prvega niza in brez težav prišli do vodstva na tekmi. Zato pa je bil četrti niz spet slovenski; po vodstvu 14:9 in 22:16 je Slovenija izenačila in pripeljala tekmo do odločilnega petega niza.

Tudi ta je bil dolgo izenačen, a so si Slovenci prvi priigrali dve točki naskoka (10:8). V končnici so odigrali zrelo in po vodstvu s 14:12 je že prvo zaključno žogo izkoristil Nik Mujanović, ki je bil s 23 točkami tudi najučinkovitejši v slovenskem moštvu.

Mujanović vesel priložnosti

"Tudi sam sem bil zelo presenečen, da sem dobil toliko priložnosti za igro, saj še do včeraj nisem vedel, da bom sploh igral. Čeprav so fantje vsi bolj izkušeni od mene, se take stvari, kot so padci v igri, dogajajo. A pomembno je, da ne nehamo igrati in se spodbujamo. Tudi sam spodbujam, kolikor le imam energije. Na koncu smo se izvlekli, stopili smo skupaj in vse elemente naredili, kot je treba, rezultat pa je bil zato očiten," je po zmagi v izjavi za Odbojkarsko zvezo Slovenije dejal Mujanović. "Tudi sam sem bil zelo presenečen, da sem dobil toliko priložnosti za igro, saj še do včeraj nisem vedel, da bom sploh igral. Čeprav so fantje vsi bolj izkušeni od mene, se take stvari, kot so padci v igri, dogajajo." | Foto: OZS "Tudi sam sem bil zelo presenečen, da sem dobil toliko priložnosti za igro, saj še do včeraj nisem vedel, da bom sploh igral. Čeprav so fantje vsi bolj izkušeni od mene, se take stvari, kot so padci v igri, dogajajo." Foto: OZS

"Vsakič, ko pride mlad igralec na igrišče, skuša pokazati najboljše, kar v tistem trenutku zna. Je pa res, da je lažje, ko so ob tebi bolj izkušeni igralci, ki ti pomagajo. Se je pa včasih težko vključiti v novi sistem igre, ki ga prej nisi igral in zato sem vesel, da sem lahko del tega. Ko smo igrali mlajši igralci, na začetku nismo bili sproščeni, potem, ko nam je nekaj steklo, ko smo naredili nekaj stvari prav, pa je igra stekla in vse je bilo lažje. Iz vsake tekme se skušaš nekaj naučiti, ni vedno najlažje. Najbolj pomembno je to, da vztrajaš in pripelješ tekmo do tega, da zmagaš," pa je razmišljal Rok Bračko.

Prihodnji teden tri tekme z evropskimi velesilami

Varovanci Gheorgheja Cretuja bodo prihodnji teden odigrali še tri pripravljalne tekme, in sicer bodo v Krakovu del prestižnega memoriala Huberta Wagnerja, na katerem bodo sodelovale štiri evropske odbojkarske velesile.

Turnir bo dober preizkus Slovencev, njihovi tekmeci bodo ob gostiteljih Poljakih še aktualni evropski in svetovni prvaki Italijani ter aktualni olimpijski prvaki Francozi.

Pripravljalna tekma, dvorana Tabor, Maribor

Petek, 11. avgust
Slovenija : Kamerun 3:2 (17, -21, -18, 20, 12)
Slovenija: Pajenk 1, Planinšič, Kozamernik 3,Toman, Bračko 11, Štalekar 10, Koncilja 9, Kovačič, Štern 5, Ropret 3, Urnaut, Čebulj 2, Možič 9, Mujanović 23. Selektor: Gheorghe Cretu.
Kamerun: Nsangou 2, Mbutngam 3, Djam, Kofane 4, Dolegombai 7, Pokem, Fossi, Bitouna 2, Badawe 7, Brahim, Monthe, Kody 22, Kavogo 10, Voukeng 6. Selektor: Jean Patrice Ndaki.

Dejan Vinčić
Sportal Vinčić se želi posloviti z olimpijsko kolajno
slovenska ženska odbojkarska reprezentanca
Sportal Slovenke na drugi tekmi z Azerbajdžanom izgubile
 
Ne spreglejte