Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 8. 2023,
22.46

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

Natisni članek

Dejan Vinčić Gheorghe Cretu EuroVolley2023 Mitja Gasparini slovenska odbojkarska reprezentanca

Četrtek, 10. 8. 2023, 22.46

8 mesecev, 3 tedne

Pripravljalna tekma Slovenija - Egipt

Zmaga ob slovesu dolgoletnega motorja, Vinčić odšepal z igrišča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88
Slovenija Egipt Odbojka | Slovenski odbojkarji so v Taboru Egipt premagali s 3:1 v nizih. | Foto OZS

Slovenski odbojkarji so v Taboru Egipt premagali s 3:1 v nizih.

Foto: OZS

Slovenska moška reprezentanca se pripravlja na evropsko prvenstvo, ki se bo začelo 28. avgusta. Slovenci so v četrtek zvečer v dvorani Tabor v Mariboru s 3:1 v nizih premagali Egipčane. Na tekmi se je od reprezentance uradno poslovil Mitja Gasparini. Tekmo so v njegovo čast prekinili pri šesti točki. Dejan Vinčić, ki se je ravno vrnil po operaciji komolca, je predčasno odšepal z igrišča.

Slovenska odbojkarska reprezentanca
Sportal V Mariboru odbojkarski spektakel in slovo Mitje Gasparinija

Potem ko so odkljukali ligo narodov, so slovenski odbojkarji zdaj osredotočeni na drugo od treh akcij te reprezentančne sezone. Konec meseca jih čaka evropsko prvenstvo, ki ga bodo družno gostili Italija, Bolgarija, Severna Makedonija in Izrael. Vse skupaj se bo začelo 28. avgusta, končalo pa 16. septembra. Slovenska zasedba bo branila srebrno odličje, a še prej jo čaka kar nekaj treninga in pripravljalnih tekem.

Mitja Gasparini je z rok predsednika Odbojkarske zveze Slovenije Metoda Ropreta prejel spominsko darilo. | Foto: OZS Mitja Gasparini je z rok predsednika Odbojkarske zveze Slovenije Metoda Ropreta prejel spominsko darilo. Foto: OZS

Ta teden se Slovenci mudijo na Štajerskem, kjer bodo odigrali dve pripravljalni srečanji. Na prvi so jim v dvorani Tabor nasproti stali Egipčani. Dogajanje v Mariboru je bilo namenjeno tudi uradnemu koncu kariere Mitje Gasparinija. Dolgoletni reprezentančni motor je za izbrano vrsto prvič nastopil pri 19 letih. V slovenskem dresu je zdaj odigral še 222. tekmo. Bil je član selekcij, ki so osvojile srebrni kolajni na evropskih prvenstvih v letih 2015 in 2019, zlato (2015) in srebro (2011) v evropski ligi ter tretjo (2016) in drugo (2017) skupino svetovne lige.

"Bil je eden tistih prvih motorjev naše reprezentance, eden začetnikov tega, kjer smo danes," je o Gaspariniju spregovoril dolgoletni soigralec Alen Pajenk. | Foto: OZS "Bil je eden tistih prvih motorjev naše reprezentance, eden začetnikov tega, kjer smo danes," je o Gaspariniju spregovoril dolgoletni soigralec Alen Pajenk. Foto: OZS

"Vesel sem, da bomo prav mi imeli priložnost, da še zadnjič zaigramo z Mitjo in ga pospremimo v igralski pokoj. Bil je eden tistih prvih motorjev naše reprezentance, eden začetnikov tega, kjer smo danes," je pred posebno priložnostjo dejal reprezentant Alen Pajenk, ki si je z Gasparinijem več kot desetletje delil reprezentančno slačilnico.

Korektor je tekmo začel, nato pa so jo prekinili pri šesti točki v prvem nizu, simbolično ob slovesu igralca s številko šest. V imenu igralcev se je z nagovorom na igrišču od dolgoletnega soigralca poslovil kapetan Tine Urnaut, z darilom pa predsednik zveze Metod Ropret.

Slovenija Egipt Odbojka | Foto: OZS Foto: OZS

"Rad bi se zahvalil Odbojkarski zvezi Sloveniji, članom reprezentance in vsem ostalim, ki so mi pripravili takšno slovo od igrišč. Premlevajo me fantastični občutki. Lepo je bilo še zadnjič s fanti stopiti na igrišče, odigrati nekaj točk, predvsem pa uživati v igri," je ob uradnem koncu kariere dejal Gasparini.

Dejan Vinčić je predčasno končal srečanje (gleženj). | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Dejan Vinčić je predčasno končal srečanje (gleženj). Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Prvi niz so nato v razburljivi končnici dobili Egipčani. Ti so pred tem ubranili pet zaključnih žog, ko Slovenci nikakor niso znali priti do dveh točk prednosti v podaljšanem nizu, Egipt pa je nato že prvo priložnost spremenil v zmago s 30:28. Nadaljevanje je bilo za Slovenijo boljše; v drugem nizu so bili afriški tekmeci blizu še do izida 17:15, po 23:19 pa so Slovenci gladko pripeljali niz do zmage. A je v tem nizu zaradi poškodbe gležnja tekmo predčasno končal Dejan Vinčić, ki se je komajda vrnil po operaciji komolca. 

Slovenci so stopnjevali ritem in v tretjem nizu tekmecem niso dovolili prav veliko priložnosti, hitro so si priigrali deset točk naskoka (19:9) in tudi zanesljivo zmagali. Podobno je bilo nato v četrtem, v katerem je dal Gheorghe Cretu priložnost za igro tudi mlajšim; Egipt je bil nazadnje blizu pri 17:16, a so potem domači pošteno stopili na plin in na hitro dosegli pet točk, po vodstvu 23:17 pa dvoboj rutinsko pripeljali do zmage.

V petek čaka Slovence znova afriški tekmec, v mestu ob Dravi se bodo pomerili še proti Kamerunu. | Foto: OZS V petek čaka Slovence znova afriški tekmec, v mestu ob Dravi se bodo pomerili še proti Kamerunu. Foto: OZS

"Zaradi Lige narodov smo priprave na evropsko prvenstvo začeli nekoliko pozno, a nič drugače ni pri večini ostalih reprezentanc. S to tekmo se je začel tudi tekmovalni del priprav. Prvi niz smo proti Egiptu začeli nekoliko v krču, a se nato vrnili v igro ter pokazali vsak približek naše prave igre. Vseeno smo še daleč od tistega, česar smo sposobni. Do začetka evropskega prvenstva nas zato čaka še kar nekaj dela," je dejal Jani Kovačič.

"Na začetku tekme je bilo prisotnih kar nekaj emocij. Po dolgem času smo zaigrali skupaj z Mitjo, kateremu želimo vse najboljše po zaključku športne poti. Z glavo v prvem nizu nismo najbolj pri stvari, a ko smo začeli igrati svojo igro, je bila razlika v kakovosti kar velika. Slej ko prej se znamo oddaljiti od tekmecev in zaključevati nize v svojo korist. To je pozitivno, a v naši igri manjka še kar nekaj detajlov. Naše noge so težke, saj precej poudarka še vedno dajemo telesni pripravljenosti. Začetek je soliden, a do prvenstva nas čaka še kar nekaj dela," pa je misli po zmagi strnil Gregor Ropret.

Slovenci bodo drugo tekmo v Mariboru odigrali v petek, ko jih bo izzval še Kamerun.

Dejan Vinčić
Sportal Vinčić se želi posloviti z olimpijsko kolajno

Pripravljalna tekma, dvorana Tabor, Maribor

Četrtek, 10. avgust
Slovenija : Egipt 3:1 (-28, 20, 13, 18)
Pajenk 5, Planinšič, Kozamernik 6, Gasparini 5, Bračko, Vinčić 1, Štalekar 2, Koncilja 5, Kovačič, Štern 3, Ropret, Urnaut 12, Možič 17, Čebulj 10, Mujanović 4, Toman.

slovenska odbojkarska reprezentanca
Sportal Vrnil se je Vinčić, Tonček Štern pa izpušča tudi EP
Ne spreglejte