Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 8. 2019,
22.24

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

slovenska ženska odbojkarska reprezentanca evropsko prvenstvo Alessandro Chiappini

Petek, 23. 8. 2019, 22.24

4 leta, 8 mesecev

poročilo s tekme poljska : slovenija

Slovenke namučile Poljakinje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Poljska Slovenija | Slovenke so na prvi tekmi z 0:3 izgubile s Poljakinjami. | Foto CEV

Slovenke so na prvi tekmi z 0:3 izgubile s Poljakinjami.

Foto: CEV

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je po pričakovanju izgubila prvo tekmo skupine B evropskega prvenstva. V Lodžu jo je s 3:0 (12, 22, 23) premagala domača reprezentanca.

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je s pričakovanim porazom odprla evropsko prvenstvo. V Lodžu je proti favorizirani Poljski, precej višji ekipi, pokazala dva obraza. V prvem nizu je bilo videti, da ne bo mogla nuditi enakovrednega odpora, slabo je igrala tudi na začetku tretjega niza, v preostalih obdobjih pa je vendarle pokazala, da zna igrati in bi lahko z nekaj več zbranosti iztržila vsaj kakšen niz.

Slovenske odbojkarice so napovedovale boj za presenečenje, a začetek je pokazal, da so bile te napovedi bolj hrabrenje samega sebe kot realnost. Izbranke Alessandra Chiappinija, ki v postavi ni poskrbel za kakšna presenečenja, so tekmo začele prestrašeno, v krču, kar so Poljakinje znale izkoristiti. S serijo točk blokerk so prišle do vodstva z 8:3, Slovenkam se je po bloku Saše Planinšec še uspelo približati na 8:6, toda sledila je nova serija napak, po napaki Mlakarjeve je bilo na semaforju že 11:6. Chiappinijevi ekipi niso pomagali ne odmori ne menjave, gostiteljice so le večale vodstvo in niz mirno pripeljale do konca.

Fotoutrinki (foto: CEV)

Fotogalerija
1 / 6

A drugi niz je bil drugačen. Slovenke so stabilizirale sprejem, se popravile tudi v drugih elementih, tako da so gledalci videli enakovreden boj. Na začetku so gostje celo vodile, zadnjič po točki Mlakarjeve za 8:7. Vse do končnice Poljakinjam ni uspelo pobegniti, po dveh blokih slovenski korektorici Mlakarji pa so vendarle povedle z 21:17. Toda tekmice se niso hotele predati, približale so se na 22:21, Lana Ščuka je imela celo priložnost za izenačenje, toda žogo je poslala izven igrišča. Mlakarjeva je ekipo še enkrat popeljala do točke zaostanka, a nato sta bili usodni dve etapi.

Poljakinje niso oddale niza. | Foto: CEV Poljakinje niso oddale niza. Foto: CEV

Začetek tretjega niza je napovedoval preslikavo prvega. Poljska si je hitro priborila vodstvo, pri izidu 15:6 je že bilo videti, da je odpor Slovenk končan. A menjave podajalke, v igro je vstopila Sara Najdič, se je spet pojavilo nekaj upanja. Zaostanek se je najprej znižal na štiri točke, nato so Slovenke s servisi Najdičeve skoraj tudi izničile zaostanek 18:24, pri obrambi zadnje, šeste zaključne žoge tekmic je Mlakarjeva v protinapadu poslala žogo v avt.

Slovenke se bodo v drugi tekmi v soboto ob 18. uri pomerile z Belgijo.

Kaj so povedali v slovenskem taboru?

Poljska Slovenija | Foto: CEV Foto: CEV

Ana Marija Vovk, reprezentantka Slovenije: Normalno je, da je bilo na začetku tekme prisotne nekaj nervoze, še posebej,  ker smo igrale proti domačinkam, pred polno dvorano. Mislim, da smo v drugem in tretjem nizu, zlasti v tretjem, dobro ulovile Poljakinje in prikazale boljšo igro, ki je v prvem nizu zaradi nervoze nismo mogle pokazati.

Tina Grudina, reprezentantka Slovenije: Najprej bi rada čestitala prav vsaki izmed nas. Verjamem, da ni bila lahka tekma, saj je bilo vzdušje v dvorani neverjetno. V prvem nizu je do izraza prišla naša trema, ko pa smo enkrat šle čez to, smo prikazale vrhunsko igro v drugem nizu. V tretjem smo zopet pričele z nekaj treme, potem smo se uspele približati. Po mojem mnenju se pozna, da imajo one več izkušenj in kakšen centimeter več, kar se zagotovo pozna. Mislim, da je bila dobra uvodna tekma in popotnica za naprej. Zahvaljujem se tudi slovenskim navijačem, ki so nas prišli podpret.

Alessandro Chiappini, selektor Slovenije: Nekako smo pričakovali, da se v prvem nizu lahko zgodi to, kar se je. Pred tekmo je bila ekipa precej mirna, a potem vzdušje, polna dvorana, himni vplivajo na spremembo razpoloženja. Na začetku se je videlo, da se bojimo igrati. Delali smo napake in jim olajšali delo. V drugem nizu se je to spremenilo, naredili smo tudi nekaj taktičnih sprememb, nismo pa dobro servirali, razen v zaključku tekme. A vseeno smo našli način, da proti njim igramo, borili smo se in v nekaterih trenutkih so se potem pokazale izkušnje nekaterih igralk in Poljska je našla način, da pride do zmage. Tretjega niza nismo dobro začeli, a so spremembe prinesle razliko. Začeli smo igrati dobro in skoraj osvojili niz. Škoda. Imeli smo možnost za izenačenje na 24:24, a žal nismo uspeli. Upam, da bomo jutri igrali še bolje.

 

Poljska : Slovenija 3:0 (12, 22, 23)

Dvorana Atlas Arena Lodž, gledalcev 6000, sodnika: Simić (Srbija), Kovar (Češka).
Poljska: Grajber 4, Alagierska, Kakolewska 14, Lukasik, Stenzel, Stysiak 2, Efimienko-Mlotkowska 6, Maj-Erwardt, Wolosz 2, Wojcik, Medrzyk 11, Smarzek-Godek 24, Zaroslinska-Krol, Plesnierowicz.
Slovenija: Mori, Grudina 4, Vovk 4, Janežič, Zdovc Sporer, Mikl, Zatković, Mlakar 15, Najdič 1, Pintar, Ščuka 7, Eržen 1, Planinšec 10, Potokar 1.

Preberite še:

Poljska Slovenija
Sportal Slovenke EP odprle s porazom proti favoriziranim domačinkam
Ne spreglejte