Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 6. 2024,
21.53

Osveženo pred

4 dni, 14 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

odbojkarska liga narodov Gheorghe Cretu slovenska odbojkarska reprezentanca

Sobota, 22. 6. 2024, 21.53

4 dni, 14 ur

ODBOJKARSKA LIGA NARODOV, 3. TURNIR, 22. JUNIJ

Slovenci na krilih razprodanih Stožic do novega podviga in drugega mesta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08
slovenska odbojkarska reprezentanca : Italija, liga narodov | Slovenski odbojkarji so s 3:0 premagali pomlajeno italijansko zasedbo in skočili na drugo mesto svetovne lestvice, kar je nova najvišja uvrstitev Slovencev v zgodovini. | Foto www.alesfevzer.com

Slovenski odbojkarji so s 3:0 premagali pomlajeno italijansko zasedbo in skočili na drugo mesto svetovne lestvice, kar je nova najvišja uvrstitev Slovencev v zgodovini.

Foto: www.alesfevzer.com

Slovenska odbojkarska reprezentanca je v razprodanih Stožicah s 3:0 (19, 21, 19) premagala pomlajeno zasedbo svetovne prvakinje Italije in na svetovni lestvici napredovala na drugo mesto, kar je nova najboljša uvrstitev Slovencev v zgodovini. Če bodo varovanci Gheorgheja Cretuja tudi po zadnji tekmi rednega dela lige narodov, ki jo bodo odigrali v nedeljo ob 20.30 proti Srbiji, na drugem mestu, bodo žreb za skupine olimpijskih iger 26. junija pričakali kot nosilci. Pred njimi so le še Poljaki. Slovenci z današnjo zmago ostajajo na prvem mestu lige narodov.

Poročilo s tekme:

slovenska odbojkarska reprezentanca : Italija, liga narodov
Sportal Slovenci odpravili še Italijane in se zavihteli na drugo mesto svetovne lestvice

Slovenija : Italija 3:0 (19, 21, 19)

Dvorana Stožice, gledalcev 11.135, sodnika: Simonović (Švica), Cespedes (Dominikanska republika).
* Slovenija: T. Štern 21 (2 asa, 3 bloke), Planinšič, Kozamernik 7 (2 bloka), Toman, Bračko, Štalekar 4 (2 asa), Kovačič, Ž. Štern, Ropret 1 (1 as), Urnaut 5 (1 as), Čebulj 9 (2 asa, 2 bloka), Možič, Mujanović, Kržič.
* Italija: Recine 1, Sbartoli, Falaschi, Sanguinetti 5 (2 bloka), Bottolo 11 (1 as), Cortesia, Gironi 4, Gardini, Gaggini, Bovolenta, Caneschi 2, Laurenzano, Mosca 6 (3 bloke), Porro 8.

Sanjska rezultatska sezona slovenske odbojkarske reprezentance se nadaljuje. Enajst tekem lige narodov, deset zmag, en poraz, zagotovljena olimpijska vozovnica za Pariz, prvo mesto na lestvici lige narodov in drugo na svetovni je izkupiček Slovencev v tej tekmovalni sezoni.

Potem ko so v Stožicah s 3:0 premagali Argentino, nato pa po hudem boju s 3:2 Kubo, so izbranci Gheorgheja Cretuja danes v Stožicah pred 12 tisoč gledalci na kolena s 3:0 spravili še svetovne prvake Italijane. Ti so v Ljubljano sicer prišli s pomlajeno zasedbo, ki ni bila kos trenutno eni najmočnejših odbojkarskih reprezentanc sveta.

Slovenci, ki tokrat niso mogli računati na srednjega blokerja Alena Pajenka, ki ima nekaj težav z mišico, tako da ga je zamenjal Sašo Štalekar, so po manj kot uri in pol zmagali brez izgubljenega niza. Azzurri v nobenem nizu na koncu niso imeli možnosti za zmago. Prvega so Cretujevi dobili s 25:19, drugega s 25:21, tretjega pa s 25:19.

Znova je največ točk dosegel Tonček Štern. Ustavil se je pri 21 točkah (dva asa, trije bloki), Klemen Čebulj jih je dodal devet (dva asa, dva bloka), Jan Kozamernik sedem (dva bloka), Tine Urnaut pet (en as), Štalekar štiri (dva asa), Gregor Ropret eno (en as).

Srečanje si je ogledalo 12 tisoč gledalcev. | Foto: Volleyball World Srečanje si je ogledalo 12 tisoč gledalcev. Foto: Volleyball World

Ropret: Pred takimi navijači je užitek igrati

"Neopisljivo je bilo. Kot poudarjamo že ves čas, je pred takimi navijači užitek igrati. Tudi če bi bili Italijani v polni postavi, bi jim bilo zelo, zelo težko. Vedeli smo, da bo težka tekma, da so mladi, željni, da nimajo česa izgubiti. Svoje delo smo dobro opravili. Že na začetku smo jim dali vedeti, da iz te moke ne bo kruha, takoj smo zagospodarili," je po novi zmagi v izjavi za Kanal A dejal organizator igre Gregor Ropret.

Sašo Štalekar je uspešno zamenjal Alena Pajenka. | Foto: www.alesfevzer.com Sašo Štalekar je uspešno zamenjal Alena Pajenka. Foto: www.alesfevzer.com

"V taki ekipi ni težko delovati dobro. Vidimo, kako povezani smo, kakšen doprinos imamo tudi igralci s klopi. Nervoza je bila prisotna, prvič sem na tako velikem odru, pred 12 tisoč ljudmi, a ekipa je stala z mano, tako da je bilo lažje. Za nami je odlična tekma, upam, da to ponovimo," pa je dodal Štalekar, ki je uspešno zamenjal Pajenka.

Z novo zmago skočili na drugo mesto svetovne lestvice!

Z deseto zmago so se vrnili na prvo mesto lestvice lige narodov, s katerega jih je za nekaj ur pred tem zrinila Poljska. A to še ni vse. Uspelo jim je doseči še nov mejnik, kar zadeva svetovno lestvico, ki bi znal biti še kako pomemben v luči olimpijskih iger.

Navijači so odbojkarje pospremili do drugega mesta svetovne lestvice. | Foto: www.alesfevzer.com Navijači so odbojkarje pospremili do drugega mesta svetovne lestvice. Foto: www.alesfevzer.com

Italijani so imeli pred večernim srečanjem okoli 20 točk prednosti pred Slovenci na lestvici FIVB. Zmaga s 3:0 je Slovencem prinašala dobrih 11 točk, tekmecem pa odnesla prav tako 11. Na koncu se je scenarij uresničil, tako da so slovenski odbojkarji skočili na drugo mesto svetovne lestvice, kar je najvišje do zdaj. Pred njimi so le še Poljaki s 57 točkami prednosti, tretji Italijani zaostajajo dve točki.

"To so bile morda želje, zdaj pa smo praktično že pred koncem. Čudovite tekme lige narodov so za nami in res lepa popotnica za dva zelo pomembna turnirja, ki nas čakata (zaključni turnir lige narodov in olimpijske igre, op. a.)," je o tem, da so zdaj drugi na svetu, dodal Ropret.

Če bodo po tekmi s Srbijo ostali drugi, bodo žreb za OI pričakali kot nosilci

Če bodo v nedeljo po zadnji tekmi s Srbijo ostali na drugem mestu na svetu, bodo žreb za olimpijske igre 26. junija dočakali na prvem mestu skupine kot nosilci. Italijani bodo v nedeljo igrali proti Turkom.

 Eni od nosilcev žreba bodo gostitelji OI Francozi, preostala nosilca pa bosta prva reprezentanca sveta Poljska in druga zasedba na svetu. Preostalih devet udeležencev tekmovanja petih krogov bo v skupine razdeljenih z žrebom na podlagi serpentine.

Poljaki so s 3:2 premagali Srbe, ki ostajajo v najboljšem položaju za zadnjo vstopnico za olimpijske igre. | Foto: Volleyball World Poljaki so s 3:2 premagali Srbe, ki ostajajo v najboljšem položaju za zadnjo vstopnico za olimpijske igre. Foto: Volleyball World

Argentinci ugnali Bolgare, Poljaki strli Srbe, ki so v boljšem položaju za OI

Na uvodni tekmi dneva v Stožicah so Argentinci s 3:0 odpravili Bolgare. Na drugi tekmi pa so Poljaki po petih nizih strli odpor Srbije, ki ostaja v najboljšem položaju za zadnjo olimpijsko vozovnico. V igri za to ostajajo Kubanci, ki pa za Srbi zaostajajo 8,5 točke. 

Srbi se bodo na zadnji tekmi rednega dela lige narodov v nedeljo pomerili s Slovenci, Kubanci pa bodo ob 13. uri izzvali Poljake.

Zaključni turnir na Poljskem

Po nedeljskih tekmah bo znana celotna osmerica, ki bo sodelovala na zaključnem turnirju lige narodov v Lodžu (27.–30. junij).

Liga narodov, 22. junij, Stožice in Manila

Lestvica lige narodov

slovenska odbojkarska reprezentanca, liga narodov
Sportal Tine Urnaut: Redkokdo je prehodil takšno pot, ne gre zgolj za teh 14, 16 fantov #video
Odbojka
Sportal Veličasten poklon našim odbojkarskim junakom #video #foto
Odbojkarska liga narodov: Slovenija - Kuba (Stožice)
Sportal Slovenci premagali tudi trdožive Kubance, na svetovni lestvici so tretji
srbska odbojkarska reprezentanca
Sportal Tako Kubanci kot Srbi do zmage, boj za OI se nadaljuje
 
Ne spreglejte