SiolNET. Sportal Odbojka
3,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Sprememba uvrstitve slovenske reprezentance na SP

FIVB spet razjezila Slovence

3,88

termometer

Slobodan Kovač | Slovenci so po novih kriterij SP končali na 12. mestu, ne na devetem. | Foto: FIVB
Slovenci so po novih kriterij SP končali na 12. mestu, ne na devetem. Foto: FIVB

Svetovno prvenstvo v odbojki za moške, ki se je 30. septembra končalo v Italiji in Bolgariji, so slovenski odbojkarji sprva končali na 9. mestu, skupaj z Iranom, Francijo in Nizozemsko. Nekaj dni pozneje je bila lestvica spremenjena, saj je Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) ugodila pritožbi Francozov, Slovenija pa je prvenstvo tako končala kot 12.

Slobodan Kovač 1 Sportal Predsednik priznal, da so padale težke besede in da je upanja malo

Prvih šest mest v razvrstitvi ni bilo vprašljivih, zasedle so jih Poljska, Brazilija, ZDA, Srbija, Italija in Rusija, se je pa zato precej spremenil vrstni red na preostalih mestih. Prej sedma Belgija in osma Kanada sta glede na novo razvrstitev zasedli 10. oziroma 9. mesto, Francija se je z 9. mesta povzpela na sedmo, Nizozemska z devetega na osmo. Iz najboljše dvanajsterice je izpadel Iran, vanjo se je uvrstila Bolgarija, Slovenija pa je z 9. mesta zdrsnila na 12. mesto.

Uporabili so napačno merilo

Neposredno po objavi nove razvrstitve je Odbojkarska zveza Slovenije od FIVB zahtevala pojasnilo (enako je storila tudi belgijska zveza) in ga po skoraj dveh tednih dobila.

Po navedbah Nade Sabella z oddelka za stike z javnostmi pri FIVB se je pri sestavi prvotne lestvice, ki je bila več dni objavljena na uradni spletni strani FIVB,  zgodila sistemska napaka, zaradi katere je bilo uporabljeno napačno merilo razvrščanja reprezentanc.

Končna razvrstitev na svetovnem prvenstvu bo imela sicer velik vpliv na novo lestvico FIVB in posledično na izhodišče v kvalifikacijah za olimpijske igre 2020.  | Foto: FIVB Končna razvrstitev na svetovnem prvenstvu bo imela sicer velik vpliv na novo lestvico FIVB in posledično na izhodišče v kvalifikacijah za olimpijske igre 2020. Foto: FIVB

FIVB pri tem še poudarja, da je nova razvrstitev sestavljena na podlagi novih meril, ki so bili sprejeti pred letošnjim prvenstvom. Glede na omenjena merila so reprezentance razvrščene glede na število zmag, število osvojenih točk, kvoto dobljenih in izgubljenih nizov, kvoto dobljenih in izgubljenih točk na vseh tekmah in glede na rezultat medsebojne tekme.

Vplivala bo na novo lestvico FIVB

Končna razvrstitev na svetovnem prvenstvu bo imela sicer velik vpliv na novo lestvico FIVB in posledično na izhodišče v kvalifikacijah za olimpijske igre 2020. Slovenija na lestvici FIVB trenutno sicer zaseda 23. mesto, a bo uvrstitev slovenskih odbojkarjev na novi lestvici občutno boljša.

Pred letom dni ostali brez svetovne lige

Spomnimo, pred letom dni so se uresničile zle napovedi. Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je ostala brez nastopa med 16 ekipami, ki naj bi igrale v najmočnejšem razredu svetovne lige, čeprav si je priigrala vstopnico. Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) je namreč ustanovila novo, komercialno tekmovanje, ki temelji predvsem na komercialnih komponentah.

Preberite še:

Slovenija Kanada, pripravljalna tekma na SP, odbojka Sportal Razočarani in jezni slovenski selektor ne ve, ali bi še vztrajal Tijana Bošković Sportal Srbkinje za finale proti Nizozemkam Jan Brulec Sportal Derbi kroga pripadel aktualnim pravkom

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 31
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin