SiolNET. Sportal Odbojka
6,43

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ropret velik optimist glede EuroVolleyja 2019, o novem formatu svetovne lige nič novega

6,43

termometer

 | Foto: Vid Ponikvar
Foto: Vid Ponikvar

Predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret in generalni sekretar OZS Gregor Humerca sta se vrnila iz Luksemburga, kjer sta z vodstvom Evropske odbojkarske zveze opravila več sestankov v povezavi z organizacijo evropskega prvenstva 2019, s spremembo formata tekmovanja v svetovni ligi in s spremembo pravil na septembrskem svetovnem prvenstvu za ženske do 23 let v Ljubljani.


Dan v Luksemburgu se je začel z usklajevalnim sestankom, na katerem so se predstavniki Francije, Slovenije, Belgije in Nizozemske, torej štirih zvez, ki se potegujejo za skupno organizacijo evropskega prvenstva za moške leta 2019, odločili, kako bodo kandidaturo predstavili vodstvu Evropske odbojkarske zveze CEV.

"Ocenjujem, da ima kandidatura realne možnosti za uspeh"

"Včeraj popoldan smo se na sedežu CEV sestali s predsednikom Aleksandrom Boričićem in njegovimi najtesnejšimi sodelavci. Sestanek je trajal več kot štiri ure, saj gre za prvo prvenstvo, ki ga bodo skupaj organizirale štiri države, obenem bo na prvenstvu prvič nastopilo 24 reprezentanc in ne več 16, tako da je bilo potrebnega veliko usklajevanja. Posvetili smo se predvsem poslovnemu modelu in usklajevanju termina prvenstva, saj bi se prvotno predlagani datum lahko prekrival s tekmovanjem FIVB World Cup.

Lahko rečem, da so bila pogajanja težka, a da smo na sestanku precej zbližali stališča. Ocenjujem, da ima kandidatura realne možnosti za uspeh. Zdaj moramo počakati na odločitev odbora CEV, ki jo bo glede prvenstva sprejel na eni od naslednjih sej," je neposredno po vrnitvi iz Luksemburga dejal predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret.

Vsi smo enakega mišljenja, da bi bil to odmik od športa in pomik proti poslu

"Če bi do sprememb, ki bi nam bile v škodo, vendarle prišlo, bi nam namreč le dober rezultat ponudil možnost, da se borimo tudi po formalnih in legalističnih poteh," je dodal Ropret. | Foto: Vid Ponikvar "Če bi do sprememb, ki bi nam bile v škodo, vendarle prišlo, bi nam namreč le dober rezultat ponudil možnost, da se borimo tudi po formalnih in legalističnih poteh," je dodal Ropret. Foto: Vid Ponikvar V zadnjih dneh se je veliko govorilo predvsem o spremembi formata tekmovanja v svetovni ligi, ki poteka pod okriljem Mednarodne odbojkarske zveze FIVB in tudi o tem je v Luksemburgu tekla beseda.

"O tej temi s kolegi z Nizozemske in Belgije sicer nismo imeli priložnosti govoriti, sem se pa na to temo pogovarjal z vodstvom CEV, in sicer na poslovni večerji po sestanku. Po zagotovilih vodstva zveze, CEV še ni prejel nobenih uradnih informacij in tudi kakršnekoli odločitve doslej še niso bile sprejete.

Dobil sem sicer potrditev, da je v prihodnje pričakovati spremembe formata tekmovanja, a v tem trenutku še nihče ne ve, kdaj se bo to zgodilo in v katero smer se bodo stvari odvile. Vsi smo enakega mišljenja, da bi bil to odmik od športa in pomik proti poslu, kar za odbojko zagotovo ne bi bilo dobro. Za zdaj torej še vedno veljajo objavljena pravila, naša reprezentanca pa mora predvsem iskati priložnost skozi zmage. Če bi do sprememb, ki bi nam bile v škodo, vendarle prišlo, bi nam namreč le dober rezultat ponudil možnost, da se borimo tudi po formalnih in legalističnih poteh," je dodal Ropret.

Kaj menite o vsem tem?

 • Bojim se, da Slovenija tukaj ne bo imela veliko besede. Denar je pač sveta vladar. 191 glasov
  29,20%
 • Upam, da so govorice izmišljene in imajo Slovenci še vedno vse v svojih rokah. 11 glasov
  1,68%
 • Če se to uresniči, bi bila to farsa brez primere. To je možno le v odbojki. 324 glasov
  49,54%
 • Če je to res, mi bo žal predvsem fantov, ki bodo v štirih tednih prepotovali praktično celoten svet, na koncu pa na tako nešporten način ostali brez nagrade. 95 glasov
  14,53%
 • FIVB naj niti ne pomisli na kaj takega! 33 glasov
  5,05%
Oddanih 654 glasov

OZS se nagiba pritožbi

"Glede na to, da se bo prvenstvo odvijalo neposredno po tretjem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo in tik pred začetkom nove sezone, spremembe v tem času zagotovo niso dobrodošle." | Foto: OZS "Glede na to, da se bo prvenstvo odvijalo neposredno po tretjem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo in tik pred začetkom nove sezone, spremembe v tem času zagotovo niso dobrodošle." Foto: OZS Na sestanku je slovenska delegacija z vodstvom CEV razpravljala še o napovedani spremembi odbojkarskih pravil, ki jih želi FIVB prvič preizkusiti na svetovnem prvenstvu za ženske do 23 let, ki bo med 10. in 17. septembrom potekalo v Ljubljani.

"Glede na to, da se bo prvenstvo odvijalo neposredno po tretjem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo in tik pred začetkom nove sezone, spremembe v tem času zagotovo niso dobrodošle. Gre namreč za drastične spremembe v točkovanju, ki so nekako še sprejemljive, medtem ko spremembe, ki bi v veliki meri spremenile način igre in na tako pomembnem prvenstvu verjetno povzročile pravo zmedo, niso smiselne.

V zvezi s tem se nagibamo k pritožbi, ki bi jo vložili skupaj z Egiptom, ki bo organiziral prvenstvo za moške v tej kategoriji, pri čemer imamo vso podporo CEV," je za konec pojasnil Ropret.

Spremembe pravil FIVB:

Spremembe točkovanja: Igralo se bo na štiri dobljene nize do 15 točk. Tekma bi lahko trajala tako sedem nizov.

Sprememba pri skok servisu: Igralec, ki bo uporabil tak servis, bo moral za razliko od zdaj doskočiti pred linijo, ki označuje začetek igrišča. Do zdaj je moral igralec le odriniti pred črto.

Sprememba pri napadu z druge linije: Tukaj bo veljalo enako kot pri skok servisu. Igralec, ki bo napadal z druge linije, bo moral doskočiti pred črto, ki označuje trimetrski prostor.

* FIVB pripravlja še nekaj sprememb. Trenerju ne bo več teba stati le v označenem prostoru, menjave naj bi po novem potekale brez zaustavitve igre - no, to bi bilo dejansko dobrodošlo -, ukinili bodo tehnične odmore in manj pogosto bodo po novem pravilniku sodniki piskali dvojno žogo.

Kaj menite o pravilih, ki jih želi FIVB preizkusiti že jeseni v Ljubljani?

 • Neverjetno. Le kdo se je tega spomnil ... 249 glasov
  81,64%
 • Ni mi jasno, zakaj želijo omejiti najboljše igralce tega športa. 28 glasov
  9,18%
 • Meni so všeč. Vsaka sprememba je dobrodošla, pa čeprav slaba. 28 glasov
  9,18%
Oddanih 305 glasov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 76
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin