Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 6. 2024,
22.10

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Srbija Stožice slovenska odbojkarska reprezentanca odbojkarska liga narodov

Sreda, 19. 6. 2024, 22.10

1 teden

Liga narodov, 19. junij

Srbi po hudem boju v Stožicah premagali Kubo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
srbska odbojkarska reprezentanca | Srbe ob 16.30 v Stožicah čaka pomemben boj s Kubo. | Foto Volleyball World

Srbe ob 16.30 v Stožicah čaka pomemben boj s Kubo.

Foto: Volleyball World

Slovenska odbojkarska reprezentanca ima po sijajnem torkovem večeru, ko je s 3:0 premagala Argentino in še uradno potrdila olimpijsko vozovnico, danes dan brez tekme, znova pa bo na delu v četrtek ob 20.30 proti Kubancem. Je pa v Stožicah kljub vsemu vroče. Oči so bile uprte predvsem v tekmo med Kubo in Srbijo, ki bijeta hud boj za napredovanje na olimpijske igre. Pomemben dvoboj so s 3:2 v nizih dobili Srbi, ki so si tako na strežaj odprli vrata v Pariz. Zvečer so aktualni svetovni prvaki Italijani, ki niso prišli v popolni zasedbi, z 0:3 izgubili z aktualno evropsko prvakinjo Poljsko. Obe reprezentanci sta že uvrščeni na olimpijske igre. 

Gheorghe Cretu
Sportal Sanjam Gheorgheja Cretuja so se nekoč smejali, danes se jim ne več: Eden najlepših trenutkov kariere #video

Slovenski odbojkarji so v torek pred domačimi gledalci potrdili prvi nastop na olimpijskih igrah, se z osmo zmago na devetih tekmah prebili na prvo mesto lige narodov in na četrto mesto svetovne lestvice, kar je njihova najboljša uvrstitev do zdaj.

Slovenci želijo Stožice zapustiti s štirimi zmagami in čim boljšim izhodiščem za zaključni turnir osmerice lige narodov in razporeditev skupin na olimpijskih igrah. Po drugo zmago se bodo odpravili v četrtek ob 20.30, ko jim bo nasproti stala Kuba.

Slovenci so v torek še uradno potrdili nastop na svojih prvih olimpijskih igrah. | Foto: www.alesfevzer.com Slovenci so v torek še uradno potrdili nastop na svojih prvih olimpijskih igrah. Foto: www.alesfevzer.com

Kubanci in Srbi na tekmi velikega vložka

Pred letošnjo ligo narodov so si OI že zagotovili Francozi kot gostitelji, Nemci, Brazilci, Američani, Japonci, Poljaki in Kanadčani. Pred začetkom lige narodov je bilo na voljo še pet olimpijskih vozovnic. Zagotovijo si jih tisti, ki bodo po rednem delu lige narodov, torej po tretjih turnirjih 23. junija, najviše na lestvici FIVB, pri čemer je ena od teh rezervirana za afriškega predstavnika (Egipt), saj šteje tudi celinski dejavnik.

Prek lige narodov so si vstopnico že zagotovili Italijani in Slovenci, v odličnem položaju so Argentinci, sledijo pa Srbi in Kubanci. Prav ti so se danes v Stožicah pomerili med seboj, pomemben obračun pa so po hudem boju s 3:2 v nizih dobili Srbi. Selekcija Igorja Kolakovića je zdaj na lestvici FIVB  na 11. mestu z 256,5 točkami, Kubanci pa so 12. z 245,69 točkami. Srbi so si tako na široko odprli vrata v Pariz. Danes so v Stožicah pripravili epski preobrat, prva dva niza so izgubili, nato pa so se zbrali in naslednje tri pa dobili. Dražen Luburić je k zmagi prispeval 17 točk, Miran Kujundžić 15, Marko Ivović in Aleksandar Nedeljković pa po devet. Kubanec Migel Anhel Lopes jih je zbral 21, Marlon Jant pa 16. 

Zvečer sta v Stožicah obračunali še dve velesili, Italija in Poljska. Obe sta že uvrščeni na OI, azzurri pa v Stožice niso pripotovali v najmočnejši zasedbi. Poljaki so zmagali s 3:0.

V Manili je danes Nemčija s 3:1 premagala Francijo, nato še Iran s 3:2 ZDA.

Zaključni turnir na Poljskem

Po tem turnirju bodo znani prav vsi nastopajoči na tekmovanju petih krogov, pa tudi osmerica, ki bo sodelovala na zaključnem turnirju lige narodov v Lodžu (27.–30. junij).

Slovenci si želijo pripraviti čim boljše izhodišče pred zaključnim turnirjem, cilj so štiri zmage in prvo mesto na lestvici po rednem delu.

Liga narodov, 19. junij, Stožice in Manila

Lestvica lige narodov

Ne spreglejte