Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Nedelja,
16. 9. 2018,
18.45

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

Natisni članek

Jani Kovačič FIVB svetovno prvenstvo 2018 FIVB SP 2018 SP v odbojki 2018

Nedelja, 16. 9. 2018, 18.45

5 let, 7 mesecev

Jani Kovačič

Hobotnica v ozadju, na katero se neupravičeno prevečkrat pozabi

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85
Jani Kovačič | Jani Kovačič je trenutno najboljši sprejemalec na  turnirju. | Foto Vid Ponikvar

Jani Kovačič je trenutno najboljši sprejemalec na turnirju.

Foto: Vid Ponikvar

Odbojka je ekipni šport, v katerem mora prav vseh šest igralcev, ki so na igrišču, delovati brezhibno, če želijo na koncu priti do želenega cilja – zmage. Navijačem najbolj padejo v oči napadalci, podajalci, tudi blokerji, prevečkrat pa se pozabi na prostega igralca – libera, ki skrbi za sprejem.

Od našega poročevalca iz Firenc

Alen Pajenk Tonček  Štern
Sportal Težave v slovenskem taboru: vse bo jasno v ponedeljek zvečer

Ta je v moderni odbojki ključnega pomena. Če ima ekipa vrhunski sprejem, lahko pri mreži čara tudi podajalec in deli žoge kamorkoli se mu zahoče. Če sprejema ni, se vse podre. Za Slovenijo lahko rečemo, da ima na tem prvenstvu dober sprejem in obrambo. Da je tako, pa gredo zasluge 26-letnemu odbojkarju iz Kanala. To govori tudi statistika, saj je trenutno najboljši sprejemalec na turnirju.

''Sem v dobri formi. Pridejo trenutki, ko igram res dobro, tako kot na primer proti Belgiji. Upam, da formo zadržim in pomagam Sloveniji, da pride čim dlje. Ni toliko pomemben posameznik kot ekipa. Odbojka je ekipni šport,'' poudarja Kovačič, ki ga polne dvorane le še bolj podžgejo.

Odbojkar iz Kanala v Italiji igra brez napak. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Odbojkar iz Kanala v Italiji igra brez napak. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Polna dvorana ga le podžge

''Straha ne poznam. Polne dvorane me le še bolj motivirajo, da pokažem, kaj znam. Mogoče je tudi tukaj skrivnost mojih iger,'' še dodaja prvi libero Slovenije, ki ga je pred dnevi pohvalil tudi njegov nekdanji trener dr. Bogdan Kotnik. Zanj Kovačič spada med najbolje štiri proste igralce na svetu.

''Lahko se mu zahvalim za prijazne besede. Bogdan je bil moj trener pri Dobu. Zdaj, ali spadam tja, kamor je rekel, je drugo in niti ni pomembno. Sam si s tem ne belim glave, na vsaki tekmi dam vse od sebe. Smo v dobrem ritmu, naj tako ostane.''

Slovenija odbojka
Sportal Prišel, videl, zmagal: To je bila moja najboljša predstava v karieri

Slovenija ima nedeljo prosto, nato pa jo čakata še dve izjemno težki tekmi skupinskega dela. ''Vsekakor je prednost kakšen dan več počitka. Sploh v tem tekmovalnem formatu, ko si tekme sledijo druga za drugo. Vsak dan se pozna. Tukaj ne govorim samo o fizičnem počitku, ampak tudi psihičnem. Na vsaki tekmi damo vse od sebe, vsa svoja čustva, zato je utrujenost že prisotna. Vsak dan brez odbojke je dobrodošel, da lahko na naslednji tekmi spet pokažemo, kaj zmoremo,'' meni Kovačič, ki ga načeloma sistem tekmovanja ne moti, saj ''je veliko manj taktiziranja, kot bi ga bilo sicer.''

''Argentina je odlična ekipa"

Trenutno je član ACH Volleyja, če bo tako nadaljeval, bo prihodnje poletje ali še prej na njegova vrata potrkal kakšen izmed evropskih velikanov. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Trenutno je član ACH Volleyja, če bo tako nadaljeval, bo prihodnje poletje ali še prej na njegova vrata potrkal kakšen izmed evropskih velikanov. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Naslednji tekmec na svetovnem prvenstvu bo Argentina, ki je prava neznanka. Igra z dvema različnima postavama, trener Julio Velasco veliko menja in se tako rekoč ne ve, kdo je trenutno tisti udarni mož gavčev. Še najbolj konstanten je trenutno argentinski Slovenec Cristian Poglajen (32 točk).

''O Argentini še nismo veliko govorili. A mislim, da je še čas, da se nanjo kar se da dobro pripravimo. Argentina je odlična ekipa, ki je imela svoje možnosti tudi proti Italiji, malce jim je na koncu zmanjkalo, tudi sodnik ni bil na njihovi strani,'' meni Kovačič in opozarja, da bo treba biti pozoren prav na vse.

Gledali bodo v prvi vrsti nase

''Velasco res veliko menja, pripraviti se bomo morali na vse. Mislim, da imajo celo boljšo drugo postavo, kot je tista udarna. A bomo videli, gledati bomo morali nase. Če bomo pravi, vemo, da lahko premagamo vsakogar,'' opozarja libero ACH Volleyja in dodaja, da se prav nič ne bojijo Luciana de Cecca, ki spada med najboljše podajalce na svetu.

''Ne, niti malo, če bi se moral koga bati, so to napadalci. Vem, da je de Cecco odličen, da se težko bere igra, a že v Stožicah smo gostili Iranca Maroufa in mislim, da nam je šlo kar dobro. Kot sem rekel, če bomo spet streljali s servisi, se nimamo česa bati.''

Ali bo Slovenija premagala tudi Argentino?

  • Da.
    96,05 %
    899 glasov
  • Ne.
    3,95 %
    37 glasov
Oddanih 936 glasov

Preberite še:

Slovenija odbojka
Sportal Kakšna zmaga: Slovenci izgubljali z 0:2, nato pa zmleli Belgijce!
Ne spreglejte