Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
5. 6. 2023,
0.14

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

Natisni članek

serie A AC Milan Zlatan Ibrahimović

Ponedeljek, 5. 6. 2023, 0.14

10 mesecev, 2 tedna

Konec je, Zlatan Ibrahimović se je odločil

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50
Zlatan Ibrahimović | Zlatan Ibrahimović, ki bo jeseni dopolnil 42 let, je sklenil nogometno kariero. | Foto Guliver Image

Zlatan Ibrahimović, ki bo jeseni dopolnil 42 let, je sklenil nogometno kariero.

Foto: Guliver Image

Zlatan Ibrahimović, eden najbolj priljubljenih in spoštovanih evropskih nogometašev tega stoletja, je končal kariero. Samosvoj Šved je pri 41 letih ocenil, da je napočil trenutek, ko je čas za slovo od nogometnih zelenic, na katerih je kazal neizmerno mojstrstvo ter navduševal mlado in staro.  

Zlatan Ibrahimović
Sportal Navijači Milana ganili Ibrahimovića do solz, Veroni se ni izšlo

Po zadnjem dvoboju Milana v tej sezoni je postalo jasno, da 41-letni Šved končuje bogato nogometno kariero, v kateri je nosil dres Malmöja, Ajaxa, Juventusa, Interja, Barcelone, PSG, Manchester Uniteda, LA Galaxyja in AC Milana, za švedsko reprezentanco pa je na 122 nastopih dosegel 62 zadetkov.

Po dvoboju med Milanom in Verono (3:1) je stopil na igrišče in nagovoril navijače. | Foto: AP / Guliverimage Po dvoboju med Milanom in Verono (3:1) je stopil na igrišče in nagovoril navijače. Foto: AP / Guliverimage

''Prvič, ko sem prišel k Milanu (bilo je v sezoni 2010/11), sem občutil srečo, drugič, ko sem bil tukaj, pa ljubezen. Navijačem bi se rad iz srca zahvalil. Sprejeli ste me z odprtimi rokami, poskrbeli ste, da sem se počutil kot doma. Ostal bom navijač Milana za vedno. Čas je, da rečem zbogom nogometu, ne pa tudi vam,'' je po dvoboju med Milanom in Verono (3:1), s katerim so rdeče-črni sklenili uspešno sezono, v kateri so se po dolgem času prebili tudi med štiri najboljše v ligi prvakov, povedal Zlatan Ibrahimović.

Eden največjih zvezdnikov tega stoletja, ki je nogometu vdihnil dušo in samozavest. Ni poznal niti strahu niti dvoma o svojih sposobnostih. Njegove fizične predispozicije, izklesano telo, s katerim je v mladosti nabiral znanje tudi v borilnih veščinah, so ga v kombinaciji z drznostjo, neizmernim znanjem in trdim delom popeljale v krog najboljših na svetu. Ni bilo resnejšega ljubitelja nogometa na svetu, ki ne bi poznal nosatega Šveda hrvaških in bosanskih korenin.

Ni bilo svetovnega ljubitelja nogometa, ki ne bi poznal nosatega Šveda hrvaških in bosanskih korenin s prepoznavnim čopom ter neverjetno zmožnostjo doseganja atraktivnih zadetkov. | Foto: AP / Guliverimage Ni bilo svetovnega ljubitelja nogometa, ki ne bi poznal nosatega Šveda hrvaških in bosanskih korenin s prepoznavnim čopom ter neverjetno zmožnostjo doseganja atraktivnih zadetkov. Foto: AP / Guliverimage

Slovel je po atraktivnih zadetkih, nekateri so bili tako neverjetni, kot da ne bi spadali na ta planet.

Nepozabne škarjice z ogromne razdalje na dvoboju med Švedsko in Anglijo:

Pred 19 leti je povezal čaroben niz virtoznih preigravanj za enega svojih najbolj ikoničnih zadetkov:

Njegova največja želja, ki je ni nikoli uresničil, je bila liga prvakov. Čeprav je največjo lovoriko lovil z imenitnimi klubi, ki sestavljajo evropsko nogometno smetano, mu ni bilo usojeno. Moral se je zadovoljiti z drugimi lovorikami, ki jih na dolgi in uspešni poti resnično ni manjkalo. Državni prvak je postal skoraj z vsemi klubi. To mu je uspelo z Ajaxom, Juventusom, Interjem, Barcelono, Milanom in PSG, s Katalonci je bil svetovni klubski prvak, z rdečimi vragi je osvojil evropsko ligo. 

Godbye, Zlatan. | Foto: AP / Guliverimage Godbye, Zlatan. Foto: AP / Guliverimage V nogometu je pustil svojstven pečat, na svetu ni junaka, ki bi ga lahko posnemal. Za vedno bo ostal popolnoma izviren. Patentiral ga je pod imenom Zlatan. Neustrašni deček iz Malmöja, ki je preskakoval stopničke hitreje od vrstnikov in na koncu postal tisto, kar je v šali večkrat poudarjal pred televizijskimi kamerami. Nogometni bog.

Ko so se navijači Milana, katerih naklonjenost mu je hitro zlezla pod kožo, od njegove kariere, v kateri je dal Milanu ogromno lepega, poslovili z napisom Godbye in pri tem namerno izpustili en "o", švedski junak ni mogel zadrževati čustev.

Tekmo, po kateri je naznanil konec nogometne kariere, je spremljal skupaj z ženo Heleno Seger. | Foto: AP / Guliverimage Tekmo, po kateri je naznanil konec nogometne kariere, je spremljal skupaj z ženo Heleno Seger. Foto: AP / Guliverimage

Oči so se orosile, navijačem je z rokama izrisal srce, po tekmi pa dal širnemu svetu vedeti, da se nogometni fenomen z vzdevkom Ibrakadabra tudi zaradi vse pogostejših zdravstvenih težav poslavlja z igrišč. Glede na njegovo pripadnost, ljubezen, podjetniško žilico in bogate stike, ki jih je navezal v športu, ga gre kmalu pričakovati v kateri izmed novih nogometnih vlog.

Čustva so bila premočna, ljubezen do Milana bo vedno nosil v srcu. | Foto: AP / Guliverimage Čustva so bila premočna, ljubezen do Milana bo vedno nosil v srcu. Foto: AP / Guliverimage

Znanje, ki ga je nabral v svoji karieri, ki jo je popeljal celo čez prag vstopa v peto desetletje, bi mladi nadebudneži zagotovo vpijali z veseljem in ponosom.

Zlatan Ibrahimović
Sportal Milančani se bodo poslovili od Ibrahimovića
Real prvak Karim Benzema
Sportal Po Messiju, Ibrahimoviću, Šešku ... odhaja tudi Benzema
Lionel Messi Savdska Arabija
Sportal Diši po norem rekordu, Messiju obljubljajo več kot milijardo evrov zaslužka!
Ne spreglejte