Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
4. 2. 2015,
9.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nogometna zveza Slovenije Aleksander Čeferin volitve

Sreda, 4. 2. 2015, 9.35

8 let

Zgodovina se ponavlja, Čeferin znova osamljen

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nogometno zvezo Slovenije so od državne samostojnosti vodili le trije predsedniki. Po Rudiju Zavrlu in Ivan Simiču je leta 2011 priložnost dočakal Aleksander Čeferin, ki se mu nasmiha nov mandat.

Na Brdu pri Kranju bodo čez dva tedna odločali o novem predsedniku Nogometne zveze Slovenije (NZS). Zgodovina se očitno ponavlja, saj je Aleksander Čeferin ponovno ostal brez protikandidata. To se je zgodilo že pred štirimi leti, ko je bilo ime odvetnika iz Grosupljega osamljeno na seznamu kandidatov in zaman čakalo na protikandidata.

Pred štirimi leti so Čeferina izbrali z veliko večino. Prejel je 24 glasov od 29 mogočih (oddano je bilo pet neveljavnih glasovnic) in postal tretji predsednik NZS od državne samostojnosti.

Pred njim le še Zavrl in Simič

Pred njim sta se z izzivi vodenja NZS spopadla le še Rudi Zavrl, ki je nalogo opravljal dvajset neprekinjenih let v petih zaporednih mandatih in si pozneje prislužil naziv častnega predsednika, od leta 2009 pa pravnik Ivan Simič. Pred šestimi leti so potekale zadnje volitve, na katerih sta za predsedniški položaj kandidirala vsaj dva tekmeca. Simič je v neposrednem dvoboju premagal Tugomirja Frajmana. Prejel je 23, njegov tekmec pa 15 glasov.

Na predsedniškem stolčku je sedel le 21 mesecev in tako predčasno končal mandat. Le nekaj ur pred prijateljsko tekmo med Slovenijo in Gruzijo, ki je bila odigrana novembra 2010 v Kopru, je podal odstopno izjavo in poskrbel, da je NZS le nekaj mesecev pozneje izbirala novega predsednika.

Pred štirimi leti je njegov protikandidat umaknil kandidaturo

To je postal Čeferin, ki se mu nasmiha nov mandat, s katerim bi lahko nadaljeval delo na krovni nogometni organizaciji vse do februarja 2019. Pred štirimi leti je sprva kazalo, da bo imel Čeferin vendarle protikandidata, a je Frajman tik pred zdajci umaknil svojo kandidaturo, tako da je na glasovanju ostalo pri le enem kandidatu. Podobno bo tudi letos. Ker uživa Čeferin na krovni zvezi veliko podporo, bi bilo veliko presenečenje, če bi ostal brez novega mandata.

Volilna komisija NZS je v torek odprla prispele vloge za volitve za predsednika, podpredsednike in predsednika arbitražnega sveta NZS. Zadnji rok za oddajo kandidature je bil prav torek (do 12. ure), na naslov NZS, ki se bo v kratkem preselila na Brdo pri Kranju, pa jih je prišlo devet.

Volilna komisija je pregledala pravočasnost in popolnost prejetih vlog ter jim prižgala zeleno luč. Tudi edini, namenjeni kandidaturi za predsednika NZS, ki jo je vložil zdajšnji predsednik Čeferin, večina prejetih glasov na predsedniških volitvah pa bi mu omogočila nov mandat.

Za štiri podpredsedniška mesta se bo potegovalo pet kandidatov. Stanko Glažar in Radenko Mijatović sta aktualna podpredsednika, Stane Oražem in Franc Kopatin pa bosta dobila naslednika, saj ju ni na seznamu kandidatov. Na njem so še Milan Jarc, Danilo Kacijan in Franci Zavrl.

Za vlogo predsednika arbitražnega sveta NZS se bodo potegovali trije kandidati, rok za umik kandidatur pa se izteče 9. februarja.

Ne spreglejte