Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
30. 3. 2015,
11.55

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Eidur Gudjohnsen Guus Hiddink Gareth Bale Edin Džeko Harry Kane

Ponedeljek, 30. 3. 2015, 11.55

5 let, 7 mesecev

Zakaj je Gibraltar ponosen na 33-letnega policista?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Peti krog nogometnih kvalifikacij za EP 2016 je postregel z razburljivimi obračuni in številnimi zanimivostmi. Izbrali smo jih deset, v eni izmed njih ima glavno besedo tudi Slovenija.

Ne zgodi se prav pogosto, da bi Slovenija dosegla najvišjo zmago igralnega kroga. Tokrat jo je dočakala, saj je Katančeva četa v Stožicah odpravila San Marino s 6:0, med strelce pa se je vpisalo šest različnih strelcev. Tako visoko v kvalifikacijah še ni zmagala, v obdobju državne samostojnosti pa je z višjim rezultatom na prijateljski tekmi odpravila le Oman (7:0), a že v prejšnjem stoletju. Poleg Slovenije je konec prejšnjega tedna šest zadetkov dosegla le še Škotska, ki pa proti Gibraltarju za razliko od Samirja Handanovića mreže ni zadržala nedotaknjene (6:1). Pet golov so dosegle Avstrija, Belgija in Hrvaška.

Edina tekma, ki je niso odigrali do konca predvidenega igralnega časa, je potekala v Podgorici. Črnogorska prestolnica je v uvodu srečanja spremljala šokanten prizor, ko je 25-letni navijač gostiteljevLuka Lazarević v 20. sekundi vrgel gorečo baklo na igrišče in zadel v glavo ruskega vratarja Igorja Akinfejeva.

Na tribunah se je iskrilo, premor med polčasoma je zaradi divjanja navijačev, ki so se obmetavali s stoli, trajal kar 30 minut, ko pa so v 67. minuti črnogorski privrženci v ruskega reprezentanta Dmitrija Korbanova vrgli vžigalnik, je sodnik prekinil tekmo. Ni se več nadaljevala, Črno goro, ki se je za neljube zaplete opravičila slovanskim tekmecem, pa čaka huda kazen.

Gibraltar je na gostovanju na Škotskem izgubil s teniškim rezultatom 1:6, a se vseeno veselil zgodovinskega dosežka, saj je v petem kvalifikacijskem nastopu končno dočakal prvi gol. Junak je postal 33-letni napadalec Lee Casciaro. V 20. minuti je na Hampden Parku v Glasgowu izenačil na 1:1, nato pa je njegova ekipa klonila še petkrat in doživela visok poraz. Casciaro se z nogometom ukvarja le postransko, denar pa si služi kot policist.

Slovesno je bilo tudi v škotskem taboru, saj je zvezdnik Sunderlanda Steven Fletcher dosegel tri zadetke in postal prvi Škot po letu 1969, ki je na meddržavni tekmi dosegel "hat-trick".

Islandija se ne šali. Otoška državica s skrajnega severa Evrope se ni še nikoli udeležila velikega tekmovanja, v kvalifikacijah za EP 2016 pa je v petih tekmah osvojila kar ducat točk in na lestvici zaostaja le za Češko (13). V hrbet ji gledata tudi tako močni reprezentanci kot sta Nizozemska (7) in Turčija (5). Islandci so na najbolj oddaljenem gostovanju, kar si ga lahko zamislijo v Evropi, zasenčili Kazahstan.

Premagali so ga s 3:0, med strelce pa se je vpisal tudi 36-letni veteran Eidur Gudjohnsen. Nekdanji zvezdnik Chelseaja in Barcelone se je vrnil v izbrano vrsto in se med strelce vpisal prvič po letu 2009. V 79 nastopih je za Islandijo dosegel 26 zadetkov in še povišal naskok pred zasledovalci na večni lestvici najboljših islandskih strelcev.

Nizozemci so lani na svetovnem prvenstvu v Braziliji navdušili in pod vodstvom Louisa van Gaala osvojili tretje mesto, v kvalifikacijah za EP 2016 pa jim ne gre preveč dobro od rok. V petih nastopih so osvojili le sedem točk in so šele na tretjem mestu. Za zdaj niso upravičili vloge prvega favorita v kvalifikacijski skupini. V soboto so v Amsterdamu gostili Turčijo, ki prav tako doživlja zahtevno obdobje rezultatske krize, in bili do sodnikovega podaljška v izgubljenem položaju.

Gostje so vodili z 1:0, nato pa je po prostem strelu izenačil Wesley Sneijder, ki si nogometni kruh služi prav v Istanbulu. "Ne skrbite, uvrstili se bomo na EP 2016, čeprav mi še ni jasno, kako," je poskušal po srečnem remiju na nenavaden način nizozemsko javnost potolažiti selektor Guus Hiddink, ki je v zadnjih mesecih deležen ostrih kritik.

Norveška je predlani v Mariboru doživela potop in po treh zadetkih Milivoja Novakovića izgubila z 0:3, v soboto pa je gostovala v soseščini štajerske prestolnice, v Zagrebu in se na sever Evrope vrnila še bolj ponižana. Hrvaška ji je napolnila mrežo in jo odpravila s 5:1. Z igro resda ni navdušila selektorja Nika Kovača, ki je pričakoval bolj razigrano predstavo, je pa bila zelo učinkovita v napadu in v zadetek pretopila skoraj vse priložnosti.

Norvežani so v kvalifikacijah tako visoko nazadnje izgubili daljnega leta 1985. Pred 30 leti jih je v kvalifikacijah za SP 1986 v Mehiki s 5:1 pomendrala skandinavska soseda Danska.

Valižanom se smeji, saj so njihovi ljubljenci po petih krogih na vrhu skupine B, v kateri sta tudi udeleženki SP 2014 Belgija ter Bosna in Hercegovina. Konec tedna so na vročem gostovanju v Izraelu razorožili gostitelje in jih premagali s 3:0, dva zadetka pa je prispeval prvi zvezdnik Walesa Gareth Bale.

Nogometaš madridskega Reala je na štadionu Sammy Ofer v Haifi poskrbel za odlično popotnico pred dvobojem resnice, ko se bo Wales junija na domačih tleh pomeril s favorizirano Belgijo. Sanje Valižanov o nastopu na velikem tekmovanju trajalo vse od leta 1958 in zadnjega nastopa na svetovnem prvenstvu.

Češka je izpustila priložnost, da bi se po petih nastopih pohvalila s stoodstotnim izkupičkom. Dragoceni točki je zapravila na tekmi, na kateri je pričakovala gladko zmago. V tem kvalifikacijskem ciklusu je v Pragi že ugnala Nizozemsko (2:1) in nepredvidljivo Islandijo (2:1), proti Latviji pa se ji načrt ni izšel do potankosti. Po hitrem protinapadu je v 30. minuti praške tribune utišal Aleksejs Višnakovs ter premagal Petra Čecha.

Češka je po zaostanku reševala svojo kožo in si prek Vaclava Pilarja v zadnji minuti zagotovila vsaj točko (1:1). To je bilo eno največjih presenečenj na tekmah 5. kroga kvalifikacij za EP 2016.

Zmaji iz Bosne in Hercegovine so prvo zmago v kvalifikacijah za EP 2016 dočakali šele v petem nastopu. Menjava selektorjev je obrodila sadove. Mehmed Baždarević je debitiral z visoko zmago v Andori (3:0), kjer se je pod vse tri zadetke podpisal prvi zvezdnik Edin Džeko, pri vseh zadetkih pa je izkoristil podajo hitrega Senada Lulića. "Diamant" Džeko je v državnem dresu odigral 70 tekem in prispeval že 41 zadetkov, tako da je z naskokom najboljši strelec BiH.

"Igralci si zaslužijo čestitke. Ni jim bilo lahko, saj smo vedeli, da nima Andora ničesar izgubiti," je dejal novi selektor, ki je na vročem stolčku nasledil Safeta Sušića. Do konca kvalifikacij si ne bo smel privoščiti spodrsljajev, saj ji vodilni Wales beži za šest točk. Andora je izgubila že 49. zaporedno kvalifikacijsko tekmo. BiH je tako dočakala prvo zmago, na katero pa še vedno čaka Grčija, ki je pod vodstvom novega selektorja Sergia Markariana remizirala na Madžarskem (0:0) in ostaja največje razočaranje teh kvalifikacij.

Slovenija bo kvalifikacije nadaljevala z zahtevno tekmo. Sredi junija bo v Stožicah gostovala vodilna Anglija, ki ima po petih tekmah stoodstoten izkupiček, razlika v zadetkih pa znaša "kraljevskih" 15:1. Trije levi so dosegli vse zadetke v kvalifikacijah, saj so si edini prejeti gol zabili kar sami. To se jim je pripetilo ravno na srečanju proti Sloveniji na Wembleyju.

Vseh 15 točk je po petih krogih zbrala le še Slovaška, ki pa ima slabšo razliko v zadetkih (11:2), a tudi dragocen skalp, ko je v Bratislavi padla branilka naslova Španija. Največ zadetkov med udeleženkami kvalifikacij za EP 2016 je dosegla Poljska (16). Plodna strelska treninga je imela na tekmah z Gibraltarjem, na katerih je mrežo zatresla kar enajstkrat.

Ne spreglejte