Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
8. 4. 2015,
16.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zlatko Zahović Milenko Ačimović NK Olimpija NK Olimpija Miran Pavlin NK Maribor NK Maribor večni derbi Aleš Mertelj Agim Ibraimi

Sreda, 8. 4. 2015, 16.03

8 let

Zahović in Pavlin jih imata skoraj toliko kot vsa Olimpija

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kako mogočen nogometni dogodek je večni derbi v Stožicah, dokazuje tudi veliko število nogometašev, ki so že oblekli dres članske izbrane vrste. Maribor jih ima 15, Olimpija pa sedem manj.

Zmaji za razliko od gostov iz Maribora v tem trenutku nimajo aktualnega članskega reprezentanta. Če bi ostal v Ljubljani, bi morda to postal Nik Omladič, a se je odpravil v Nemčijo in si hitro prislužil Katančevo povabilo.

Olimpija stavi na mlade reprezentante

Olimpija pod streho združuje kar nekaj izkušenih nekdanjih reprezentantov ter kopico mladih, ki naj bi v prihodnjih letih predstavljali hrbetnico moštva.

Za mlado reprezentanco je svojčas nastopal tudi trener Darko Karapetrović, zdaj pa v Glihovi četi igrajo Miha Zajc, Nik Kapun, Kenan Bajrić ... Lahko bi tudi prvi strelec Andraž Šporar, a je bil podobno kot njegov stanovski kolega pri Mariboru Luka Zahović poškodovan, tako da je preskočil zadnji reprezentančni akciji v Kopru in Celju, ki mladi slovenski reprezentanci v dvobojih z Ukrajino in Makedonijo nista prinesli vsaj ene želene zmage. V obeh klubih je ogromno nekdanjih mladih reprezentantov, ki še niso imeli priložnosti, da bi oblekli tudi članski državni dres.

Zahović, Ačimović in Pavlin polni izkušenj

Državni prvaki iz Maribora imajo v svojih vrstah ogromno nogometašev, ki so aktualni članski reprezentanti. Navijače Olimpije boli podatek, da sta med njimi tudi nekdanja ''zmaja'' Agim Ibraimi in Željko Filipović. Makedonec in Ljubljančan sta zaradi takšnih in drugačnih razlogov pred leti zapustila slovensko prestolnico, nogometno srečo pa po nekajletnih selitvah našla v mestu ob Dravi.

Mariborčani stavijo tudi na skupino mladih in nadarjenih članskih reprezentantov. Aleš Mertelj je s 15 nastopi edini nogometaš, ki si je v zadnjih letih prislužil tako veliko naklonjenost selektorja z igranjem v dresu slovenskega kluba. Prihajajo Petar Stojanović, Damjan Bohar in Erik Janža, dragocen kapital dvanajstkratnih slovenskih prvakov za prihodnost.

Obdobje zlate pravljice slovenskega reprezentančnega nogometa, pod katero se je podpisal Srečko Katanec, najbolj zaznamujeta športna direktorja Milenko Ačimović in Zlatko Zahović. Zadnji je bil do lani rekorder po številu nastopov (80), nato ga je s tekmo na Wembleyju prehitel nekdanji branilec Olimpije Boštjan Cesar.

Zahović je še vedno najboljši strelec reprezentance vseh časov, pri mariborskem klubu pa se z vlogo njegovega pomočnika spopada Miran Pavlin, še eden izmed legendarnih nogometašev zlate generacije.

Šeliga le na klopi, Šuler na tribunah

Ko se je Slovenija drugič v obdobju državne samostojnosti uvrstila na svetovno prvenstvo (2010), so se na seznamu potnikov znašli tudi Aleksander Radosavljević, Marko Šuler, Jasmin Handanović in Aleksander Šeliga. Vsi bodo prisotni na današnjem derbiju, na tribunah pa bo sedel le Korošec, ki je v soboto prejel rdeči karton na tekmi s Krko in bo primoran danes odslužiti kazen.

Handanović bo stal med vratnicama vodilnega Maribora, Šeliga pa bo najverjetneje spremljal derbi s klopi za rezervne igralce. Pred mesecem dni je Maribor na derbiju v Stožicah prišel do treh točk prav po napaki Celjana, ki za nameček čuti še bolečine v gležnju, tako da bo krstni nastop na večnem derbiju dočakal Darko Brljak.

V obeh klubih je ogromno nogometašev, ki so že trenirali s člansko izbrano vrsto, a še niso dočakali krstnega nastopa (Škarabot, Viler, Volaš), velike možnosti, da v kratkem obleče reprezentančni dres, pa ima Črnogorec Marko Vukčević, zelo pomemben člen mlade črnogorske izbrane vrste.

Ne spreglejte