Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
14. 7. 2019,
17.25

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,72

1

Natisni članek

Barcelona Neymar PSG

Nedelja, 14. 7. 2019, 17.25

4 leta, 9 mesecev

Najdražji nogometaš vseh časov buri duhove

Začetek ločitve Neymarja in PSG? Brazilec igra nevarno igro.

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,72

1

Neymar | Zdaj je jasno, da so vezi med Neymarjem in PSG dokončno popustile. | Foto Reuters

Zdaj je jasno, da so vezi med Neymarjem in PSG dokončno popustile.

Foto: Reuters

Že nekaj časa ni več skrivnost, da si še vedno najdražji nogometaš v zgodovini Neymar želi zapustiti PSG. Jasno je tudi to, da si želi oditi v Barcelono. Zdaj je izrekel besede, s katerimi je jasno napovedal vojno Parižanom, a ker Barcelona po nakupu Antoina Griezmanna v blagajni nima več prav veliko denarja, se lahko zgodi, da se prestopna saga, ki zdaj traja že nekaj časa, ne bo izšla po njegovih željah.

Prejšnji ponedeljek bi se moral pojaviti na zboru nogometašev PSG pred začetkom nove sezone, a ga ni bilo. "Pri PSG potrjujemo, da se Neymar ni pojavil na zboru, čeprav bi se moral. O tem, da ga ne bo, nas ni obvestil," so se z izjavo za javnost javili pri francoskem prvaku, ki ga je pred dvema letoma od Barcelone odkupil za 222 milijonov evrov, kar je še danes rekord.

Prek svojih zastopnikov se je oglasil tudi Neymar, ki je bil ves čas v Braziliji, kjer pa zaradi poškodbe ni zaigral na za Brazilce zmagoslavnem južnoameriškem pokalu. O tem, da ga ne bo na začetku priprav, naj bi vodstvo PSG obvestil, izostanek pa je opravičil z obveznostmi, ki jih je imel v Braziliji. Eden od teh je tudi turnir Neymar Jr's Five za amaterske nogometne ekipe, ki ga je organiziral brazilski nogometni super zvezdnik, na njem pa je nastopilo 40 ekip z vsega sveta.

Finale tega tekmovanja je bil ta konec tedna v mestu Prai Grande v Braziliji, po njem pa je Neymar v kratkem pogovoru za Oh My Goal, enega vodilnih kanalov z družabnih omrežij z nogometno vsebino, postregel z odgovorom, s katerim je verjetno močno razjezil PSG in njegove navijače.

Brazilec želi zapustiti Kyliana Mbappeja in se vrniti k Lionelu Messiju. | Foto: Reuters Brazilec želi zapustiti Kyliana Mbappeja in se vrniti k Lionelu Messiju. Foto: Reuters

"Najlepši trenutek kariere? Ko smo z Barcelono razbili PSG."

"Prvi je osvojitev naslova olimpijskega prvaka z Brazilijo, drugi pa tekma proti PSG v ligi prvakov, ko smo z Barcelono s 6:1 razbili PSG. Česa takega še nisem doživel," je povedal 28-letni zvezdnik, ob tem pa to tekmo omenil tudi ob odgovoru na vprašanje, kdaj se je kot nogometaš najbolje počutil v garderobi.

"Ne vem … Morda prav po tej tekmi, ko smo prišli do res sijajne zmage. V garderobi je bilo po tekmi res noro," je povedal Brazilec in, kot so zapisali številni francoski mediji, delodajalcem pri PSG napovedal vojno. "Zdaj vrnitve zagotovo ni več," so zapisali pri Le Figaru, najstarejšem francoskem dnevniku.

Neymar za Oh My Goal:

Ločitev Neymarja in PSG se je tako očitno začela, razplet pa bi utegnil biti znan v naslednjih tednih.

Neymar se v Francijo vrača danes, že v ponedeljek pa naj bi v pogovoru z vodilnimi ljudmi PSG, ki naj bi jim namero o odhodu že sporočil, začel z misijo, da bo svojo željo tudi uresničil, kar pa ne bo lahko.

Nor preobrat v Barceloni marca 2017

Slavje Neymarja marca 2017 | Foto: Reuters Slavje Neymarja marca 2017 Foto: Reuters Barcelona je PSG s 6:1 premagala 8. marca 2017 na povratni tekmi osmine finala lige prvakov, ko je na štadionu Camp Nou prišla do norega preobrata, potem ko je na prvi tekmi izgubila z 0:4 in bila na robu izpada iz najmočnejše evropske lige.

Pri zmagi s 6:1 v Barceloni se je Neymar izkazal z dvema od treh golov, ki so jih Katalonci zabili v zadnjih minutah tekme. Še v 88. minuti so namreč vodili s 3:1 in za napredovanje potrebovali kar tri gole, potem pa je Neymar v 88. minuti najprej zadel za 4:1., tri minute pozneje pa realiziral še enajstmetrovko za vodstvo s 5:1. V 95. minuti je za velik preobrat in delirij med katalonskimi navijači zadel še Sergi Roberto.

Barcelona je v tisti sezoni svojo pot končala že na naslednji stopnički, ko jo je s skupnim izidom 3:0 iz igre za evropski naslov v četrtfinalu izločil Juventus.

Kako se bodo odzvali bogati Parižani?

Jasno je, da PSG, predvsem pa njegov bogati katarski predsednik Nasser Al-Khelaifi, težav z denarjem nima, medtem ko za Barcelono, ki je jasna Brazilčeva želja, niti približno ne velja tako. Katalonci so za okrepitve porabili že več kot 300 milijonov evrov in po nedavnem prestopu Antoina Griezmanna še dodatno izpraznili klubsko blagajno, ki je s prodajami letos poleti še niso polnili.

Predsednik Barcelone Jordi Bertomeu, ki naj bi s PSG že stopil v stik, je pred dnevi dejal, da primera Neymar sploh ni, saj ga pri PSG niso pripravljeni prodati. Dva dneva pozneje je o tem spregovoril tudi športni direktor PSG in postregel z nekoliko drugačnimi besedami. "Neymar ima z nami triletno pogodbo. Ponudb zanj nimamo, zato o tem ne moremo govoriti. Neymar lahko zapusti PSG, a samo ob pravi ponudbi," je povedal Leonardo in dal vedeti, da možnosti za Brazilčev odhod obstajajo, toda cena ne bo prav nizka.

Kako se bo odzval katarski milijarder Nasser Al-Khelaifi, ki pri PSG vleče vse niti? | Foto: Reuters Kako se bo odzval katarski milijarder Nasser Al-Khelaifi, ki pri PSG vleče vse niti? Foto: Reuters

Barcelona bi menjala, PSG želi samo veliko denarja.

O številkah v Parizu ne želijo govoriti, a po informacijah, ki so zaokrožile tako v Španiji kot tudi v Franciji, naj bi si Parižani zanj želeli vsaj 222 milijonov evrov, kolikor so ga pred dvema letoma plačali, prav tako pa naj ne bi bili pripravljeni v kupčije, ki bi vključevale druge nogometaše.

Pri Barceloni naj bi bili ob nekaj denarja pripravljeni v Pariz poslati še Philippa Coutinha ali Ousmaneja Dembeleja, Nelsona Semeda in Samuela Umtitija, a v Parizu naj bi ob tem le odmahnili z roko, tako da bodo morali Katalonci, če sploh bodo šli v akcijo za Neymarja, najprej prodajati, šele potem pa bodo lahko potrkali na vrata PSG in na mizo položili ponudbo, ki bi Parižane zadovoljila. Prav veliko nogometašev, ki bi jih lahko prodali za dovoljšno vsoto, pa nimajo.

Tako kot je jasno tudi to, da prav veliko klubov na svetu, ki bi si danes lahko privoščili Neymarja, ni. Real Madrid, ki se zdi kot prva izbira med takšnimi, je iz bitke za Brazilca bojda že odstopil, Juventus si ga ne more in niti ne želi privoščiti, Bayern München se pod tako drag nakup niti približno ne namerava (in niti ne more) podpisati, v angleški ligi premier zanj prav tako ne obstaja interesa, selitvi na Otok pa niti najmanj ni naklonjen niti Neymar.

Za PSG je Neymar v dveh letih v 58 nastopih zabil 51 golov in prispeval še 29 asistenc. | Foto: Reuters Za PSG je Neymar v dveh letih v 58 nastopih zabil 51 golov in prispeval še 29 asistenc. Foto: Reuters

Bo na koncu ostal v Parizu, kjer je razjezil vse?

Neymar je torej začel igrati nevarno igro, v kateri lahko na koncu izgubi marsikaj. Prav lahko se namreč zgodi, da bo moral ostati pri PSG, pri katerem je navijače in vodilne ljudi v klubu razočaral že prej, po zadnjih dogodkih in besedah pa še toliko bolj, zato v Parizu ni več ravno priljubljen. Niti med igralci ne, pri katerih je medtem izgubil svojega glavnega zaveznika. Rojaka Danija Alvesa, ki je po izteku pogodbe zapustil Pariz.

V pričakovanju intervjuja za nacionalno brazilsko televizijo

Neymar, ki je imel v zadnjih mesecih težave tudi ob igrišču, je ta teden gostoval na brazilski nacionalni televiziji v pogovorni oddaji Aqui na Band. V intervjuju, ki naj bi ga predvajali naslednji teden, je govoril o marsičem, seveda tudi o PSG in Barceloni, prav tako pa naj bi prvič javno spregovoril tudi o hudih obtožbah o posilstvu, za katerega ga je maja letos obtožila manekenka Najila Trinidade Mendes de Souza.
Neymar
Sportal Neymarja ni bilo na zbor, PSG napovedal ustrezne sankcije
Josep Maria Bartomeu
Sportal Barcelona potrdila tisto, kar že vemo
Zinedine Zidane
Sportal Začetek plesa milijonov: Španci ponoreli, kaj se dogaja z Angleži?

 

Ne spreglejte