Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 5. 2016,
15.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

1

Natisni članek

Rudi Zavrl OKS Bogdan Gabrovec UEFA Nogometna zveza Slovenije Ivan Simič Aleksander Čeferin

Sreda, 18. 5. 2016, 15.14

6 let, 7 mesecev

Če bo Aleksander Čeferin predsednik Uefe, bo svečani dogodek 14. septembra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

1

Evropska nogometna zveza (Uefa), ena najvplivnejših in najmočnejših športnih organizacij na svetu, trenutno nima predsednika. Dobila ga bo 14. septembra. Če bo želel za ugledni stolček kandidirati tudi predsednik NZS Aleksander Čeferin, bo moral kandidaturo oddati do 20. julija.

O novem predsedniku Uefe se bo odločalo 14. septembra v Atenah. Takrat bo z mesta predsednika odstopil suspendirani Michel Platini.
Kandidati za novega predsednika morajo oddati prijavo do 20. julija.
Tuji mediji so predsednika NZS Aleksandra Čeferina uvrstili med kandidate za Platinijevega naslednika. Sam o tem (še) noče razpredati.

O tem, kako je biti v tem tisočletju predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa), vesta več povedati le dva Evropejca. To sta Šved Lennart Johansson (1990–2007) in Francoz Michel Platini (2007–2015), ki sta uživala status zelo vplivnih funkcionarjev. To je položaj, o katerem sanja večina evropskih nogometnih delavcev, zato je še toliko večje zadovoljstvo Nogometne zveze Slovenije, da se v govoricah z vlogo predsedniškega kandidata povezuje tudi Slovenca.

Po suspenzu nekdanjega asa galskih petelinov se je izpraznilo mesto predsednika. Platiniju je stolček spodnesla afera s spornim večmilijonskim plačilom, ki mu ga je leta 2011 nakazal tedanji predsednik Mednarodne nogometne zveze Fifa Joseph Blatter. Francoz se je težko sprijaznil z odhodom, na aktivno vlogo v nogometu pa mora pozabiti vsaj do leta 2020, saj ima štiriletno prepoved delovanja v nogometnih krogih. Predsedniški položaj bo uradno zapustil 14. septembra, ko bodo Atene gostile izredni kongres Uefe, na katerem bo izvoljen njegov naslednik.

Kandidati imajo za prijavo na voljo dva meseca

Predsednik nizozemske nogometne zveze Michael van Praag je bil že večkrat na obisku v Sloveniji. Bo Čeferin njegov protikandidat? Van Praag je že potrdil kandidaturo. | Foto: Predsednik nizozemske nogometne zveze Michael van Praag je bil že večkrat na obisku v Sloveniji. Bo Čeferin njegov protikandidat? Van Praag je že potrdil kandidaturo.

 

 

Izvršni komite Uefe je v sredo zasedal v Baslu in se dogovoril, da bodo predsedniške volitve izpeljali v Atenah. Kandidati se morajo prijaviti do 20. julija. Če bo obveljalo pri napovedih, ki jih je angleškim medijem podala novinarska agencija Press Associated, se bo na seznamu kandidatov pojavil tudi 48-letni Slovenec. V torek o tem ni želel razpredati.

Predsednik NZS Aleksander Čeferin je na dobrem glasu pri obeh velikih nogometnih organizacijah (Fifa in Uefa), v zadnjih tednih pa je dobil veliko javnih pohval. Tudi iz ust predsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Giannija Infantina, ki je slovensko krovno organizacijo predstavil kot zgled drugim evropskim državam, pa tudi vsemu  svetu, hkrati pa pohvalil vodstvene sposobnosti vodilnega moža NZS. Podobno je bilo tudi na kongresu Fife v Mehiki.

Nekdanji predsednik NZS Simič: To bi bila ogromna čast za Slovenijo

Ko je bil Ivan Simič predsednik NZS (2009–2011), je Slovenija zadnjič zaigrala na velikem tekmovanju. | Foto: Ko je bil Ivan Simič predsednik NZS (2009–2011), je Slovenija zadnjič zaigrala na velikem tekmovanju.

 

 

"Če je to res, je to krasna novica," se je na govorice o tem, da bi se lahko Čeferin potegoval za predsedniško mesto, dejal nekdanji predsednik NZS Ivan Simič. "V mojem programu sem napovedal, da bomo čez osem let pri Uefi imeli svojega predstavnika. Ves čas sem čakal, kdaj se bo zgodilo kaj podobnega. Če bo Čeferin postal predsednik Uefe, bo to ogromna čast za Slovenijo. Ogromna! Najboljše pa bi bilo, če bi bil podpredsednik Uefe, saj potem Nogometni zvezi Slovenije ne bi bilo treba iskati novega predsednika. Čeferinu gre dobro, pri nas pa bi bilo težko najti primernega kandidata, ki bi ga lahko zamenjal," je dejal davčni svetovalec, ki po letu 2011, ko je zapustil NZS, ne spremlja veliko dela krovne zveze.

"Ne hodim na tekme, niti na zvezo, a sem s Čeferinom zadovoljen. Moti me le lestvica Fife. Ko sem bil sam predsednik, smo bili 15. na svetu," je pojasnil, da je bila uvrstitev slovenske članske reprezentance pred petimi leti neprimerno višja od danes, ko je Katančeva četa izgubila položaj med najboljših 50 reprezentanc na svetu.

Bil bi čas za Slovenca v izvršnem odboru Uefe

Do zdaj so kot najresnejšega kandidata za novega predsednika Uefe omenjali vršilca dolžnosti na položaju generalnega sekretarja Theodora Theodoridisa (Grčija), ki se je pred dvema tednoma mudil na Brdu pri Kranju in pohvalil projekt pripravljalnega središča, pri katerem je sodeloval z dragocenimi nasveti. Na izpraznjeni predsedniški sedež bi se lahko podali tudi predsednik nizozemske krovne organizacije Michael van Praag, predsednik portugalske nogometne zveze Fernando Gomes in predsednik španske zveze Angel Maria Villar. Slednji bo na letošnjem evropskem prvenstvu v Franciji  v finalu podelil pokal najboljšemu, saj opravlja dolžnosti prvega podpredsednika Uefe. 

Slovesnosti na Brdu pri Kranju sta se v začetku maja udeležila tudi Theodore Theodoridis (levo) in Gianni Infantino (v sredini). Gostiteljem sta namenila veliko lepih besed. | Foto: Slovesnosti na Brdu pri Kranju sta se v začetku maja udeležila tudi Theodore Theodoridis (levo) in Gianni Infantino (v sredini). Gostiteljem sta namenila veliko lepih besed.

"Bil bi čas, da ima tudi Slovenija svojega predstavnika v izvršnem odboru Uefe. Vse je mogoče. Čeferin je politično-nogometno še mlad in 'čist' delavec, tako da je mogoče vse. Glede na to, da je van Praag Nizozemec, Villar pa Španec, bi bilo logično, da bi položaj zaseden nekdo izmed njiju. Če bi se to zgodilo, bi lahko Čeferin dozoreval še štiri leta," je povedal ljubitelj nogometa, ki je predsedniški položaj zapustil nekaj mesecev pred prihodom Čeferina. 

Predsednik OKS: Čeferin ima lepe možnosti

Bogdan Gabrovec bi kot predsednik OKS pomagal predsedniku NZS pri kandidaturi za predsednika Uefe. | Foto: Bogdan Gabrovec bi kot predsednik OKS pomagal predsedniku NZS pri kandidaturi za predsednika Uefe.

 

 

Tako meni nekdanji predsednik NZS. Namigi o Čeferinovi kandidaturi pa niso presenetili niti predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdana Gabrovca. Še več, prvi mož slovenske olimpijske družine je celo prepričan o tem, da ima grosupeljski odvetnik dobre možnosti za končni uspeh.

"Ne gre za naključje ali spontano reakcijo ob nastali predsedniški vrzeli. Ocenjujem, da gre za smel načrt Nogometne zveze Slovenije, ki ga podpira tudi Mednarodna nogometna zveza. Ni skrivnost, da sta Čeferin in Fifin predsednik Gianni Infantino dobra prijatelja. Poleg tega NZS zaradi organiziranosti, strategije in načina vodenja velja za enega od liderjev jugovzhodne Evrope," razmišlja Gabrovec.

Čeprav je prav iz NZS proti novemu predsedniku v zadnjem letu poletelo kar nekaj kritičnih puščic, pa naslednik Janeza Kocijančiča Čeferinu obljublja podporo. "Gre za ugleden in vpliven položaj, zato je to nedvomno lepa zgodba. Če se bo s Čeferinovo dokončno odločitvijo preselila na formalno raven, bo tudi OKS naredil vse, kar je v njegovi moči, da kandidaturi pomaga," dodaja predsednik OKS.

Kdo je sploh Aleksander Čeferin?

Nogometna zveza Slovenije (NZS) je imela v obdobju državne samostojnosti le tri predsednike. Dve desetletji je krovni zvezdi predsedoval Rudi Zavrl, danes častni predsednik NZS, nato ga je leta 2009 nasledil Ivan Simič, dve leti pozneje pa se je na vroč in zelo odgovoren stolček usedel Aleksander Čeferin. Znani odvetnik iz Grosuplja, večinski lastnik Odvetniške družbe Čeferin, je star 48 let.

Pred prevzemom visokega položaja v slovenskem nogometu je šest let sodeloval z MNK Lesna industrija Litija, bil je član izvršnega odbora FC Ljubljana Lawyers (2005–2011) in ljubljanske Olimpije (2006–2011).

 | Foto:

 

 

"Pomembno se mi zdi, da ne dobivam nobenih pritiskov ali klicev, kar je na vse zle napovedi, ki sem jih slišal, preden sem prišel na NZS, kar čudno. Sem neodvisen. Dokler bom delal zakonito, moralno in pošteno, mi nihče nič ne more. Z okoljem se ne obremenjujem, rajši vidim, če se okolje obremenjuje z mano," je priznal Čeferin leta 2011, ko so minili uvodni trije meseci udejstvovanja na NZS.

Reprezentanca se v času njegovega mandata ni uvrstila na največje tekmovanje (EP 2012, SP 2014 in EP 2016), je pa prisoten dvig medijske prepoznavnosti Prve lige Telekom Slovenije, ki v tej sezoni razvaja z razburljivimi, zanimivimi in dobro obiskanimi tekmami.

Čeferin je kot predsednik NZS vedno poudarjal, da nogomet ne predstavlja le dela članske moške reprezentance, ampak veliko več. Rad izpostavlja skrb za delo z mladimi, ki jim želi zagotoviti čim boljše pogoje. Na sončni strani Alp je v nogometnih klubih ali šolah registriranih več kot 30 tisoč otrok.

Zavzema se za spremembe zakonodaje na področju točenja alkoholnih pijačah na nogometnih srečanjih, ki je zdaj strogo prepovedano. Moti ga tudi, da stavne hiše še vedno niso našle skupne besede z oglaševanjem na nogometnih dogodkih. V času njegova mandata je postala NZS delni lastnik Športne loterije (17,3 odstotka), v začetku meseca pa je slavnostno odprla NNC Brdo. Na Gorenjsko se je preselila tudi upravna stavba NZS.  

V Uefi opravlja mesto podpredsednika komisije za pravne zadeve, sodeluje pa tudi z Mednarodno nogometno zvezo (Fifa), kjer je član disciplinske komisije.

Ne spreglejte