Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 5. 2024,
17.45

Osveženo pred

3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Bayern München Vincent Kompany

Sreda, 29. 5. 2024, 17.45

3 tedne

Po prihodu v München je podpisal triletno pogodbo

Vincent Kompany je novi trener nogometašev Bayerna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Vincent Kompany | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vincent Kompany je tudi uradno novi trener nogometašev Bayerna. Potem ko so nemški mediji danes že poročali, da bo novi trener 38-letni nekdanji belgijski reprezentant, so Bavarci z njim po prihodu v München sklenili pogodbo do junija 2027, angleškemu Burnleyju pa bodo za prestop plačali 10,5 milijona evrov.

"V klubu smo se strinjali, da je Vincent Kompany pravi za Bayern. Iskali smo trenerja, ki bo Bayern vodil do uspehov in nadaljeval razvoj kluba. On predstavlja natančno to, kar želimo in pričakujemo," je v sporočilu za jasnost dejal direktor kluba Jan-Christian Dreesen.

"Veselim se izziva pri Bayernu. Čast je delati v takšnem klubu, Bayern je institucija v mednarodnem nogometu. Kot trener bom zagovarjal, kar imam rad v nogometu; posest žoge, kreativnost, agresivnost na terenu in pogum. Če bomo dobro zastavili osnovne prvine, bo uspeh sledil," pa je o novih izzivih dejal Kompany.

Velik del igralske kariere je preživel pri Manchester Cityju. | Foto: Reuters Velik del igralske kariere je preživel pri Manchester Cityju. Foto: Reuters

Kompany je kot igralec karieri začel v sezoni 2003/04 v domačem Anderlechtu. Glavnino igralske kariere, 11 sezon, je preživel pri Manchester Cityju, kamor je odšel leta 2008 iz Hamburga, potem se je spet vrnil v Anderlecht, kjer je končal aktivno pot. Za Belgijo je zbral 98 nastopov, dosegel štiri gole, nastopil pa na SP 2014 in 2018, tega leta je bila njegova ekipa tretja na svetu.

Glavni trener prvič šele v pretekli sezoni

Trenerska statistika je precej krajša, saj je šele v sezoni 2022/23 prvič vodil ekipo kot glavni trener. Burnley je popeljal do premier lige, a je klub iz elitne konkurence po letošnji sezoni spet izpadel.

Belgijec je na mestu trenerja Bayerna nasledil Thomasa Tuchla; v klubu so že med sezono napovedali, da bodo z njim končali pogodbo. Bayern je v pravkar končani sezoni po 11 zaporednih naslovih prvaka končal šele na tretjem mestu bundeslige za Bayerjem in Stuttgartom, v ligi prvakov pa se je poslovil v polfinalu.

Zanesljivo je pri odločitvi v Münchnu pomagala tudi izredna pohvala Pepa Guardiole na račun belgijskega trenerja. A želje so bile tudi drugačne, pa so Xabi Alonso, nemški selektor Julian Nagelsmann in avstrijski selektor Ralf Rangnick zavrnili sodelovanje. Na spisku želja sta bila med drugimi tudi nekdanji trener Frankfurta Oliver Glasner in trener Benfice Roger Schmidt.

Preberite še:

Vincent Kompany
Sportal Po Barceloni novega trenerja našel tudi Bayern
Ne spreglejte