Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
22. 2. 2013,
9.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Andraž Šporar NK Olimpija NK Olimpija Milenko Ačimović

Petek, 22. 2. 2013, 9.16

8 let

VIDEO: Šporar verjame v vrnitev pokala v Ljubljano

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sneg je že pobelil Ljubljano, ki pa v soboto zvečer v Stožicah vendarle odpira vrata nogometnemu letu 2013. Olimpijo in Maribor čaka prva četrtfinalna pokalna tekma. Andraž Šporar verjame v lovoriko.

Prihaja iz nogometne družine, ki nosi v srcu zeleno-belo barvo. Njegov oče Miha je nosil kapetanski trak ljubljanskega kluba, bil branilec "stare" in "nove" Olimpije, sin pa je komaj vstopil na zemljevid članske kariere. In že nakazal, da bi lahko bila pred njim velika kariera. Prihodnjo sredo bo praznoval 19. rojstni dan. Ravno na dan, ko bo z Olimpijo gostoval v Ljudskem vrtu in skušal zmajem pomagati do preboja v polfinale pokalnega tekmovanja. Ta bi odmeval, saj bi to pomenilo, da je ljubljanski klub v pokalu izločil največjega tekmeca, ki je v zadnjih letih skoraj vedno nerešljiva uganka za Olimpijo. "Čakata nas dve težki tekmi z Mariborom, dva derbija v pravem pomenu besede. Dobro smo se pripravili, zavedamo se, da ima Maribor dobro ekipo, z veliko borbenostjo in pravim pristopom pa se lahko uvrstimo v polfinale," sporoča Andraž Šporar, ki ga v jesenskem delu pomanjkanje izkušenj v članski konkurenci ni zmotilo do sedmih zadetkov, s katerimi je postal najboljši klubski strelec v 1. SNL, hkrati pa si zagotovil dres mlajšega reprezentanta.

"Ne bom rekel lažja, je pa krajša pot do lovorike"

Odkar se je "nova" Olimpija preselila v Stožice, v klubske vitrine ni postavila še nobene lovorike. V prvenstvu za Mariborom zaostaja devet točk, "vijolice" pa lahko prednost zaradi prestavljene tekme v Velenju še povečajo. Lažja pot do "kante", ki jo je tako rad izpostavljal že nekdanji športni direktor Milenko Ačimović, se obeta v pokalu. Tam bi morala Olimpija preskočiti le še tri ovire. Mariborsko ter tisti v polfinalu in finalu. "Pokal ponuja edinstveno priložnost za neko, ne bom rekel lažjo, ampak krajšo pot do lovorike. S pravo podporo s tribun sem prepričan, da lahko pokal pripeljemo v Ljubljano," razmišlja napadalec, ki je do petka treniral v Novigradu, v soboto zvečer pa naj bi predstavljal največjo nevarnost mariborski obrambi. O tem, da bo nastopal na največjem slovenskem derbiju, je sanjal že kot otrok. Zdaj živi sanje. "Še dve leti nazaj sem derbi spremljal po televiziji, zdaj ga lahko igram. To je dokaz, da sem na dobri poti. Želim si le, da bo v prihodnosti več takih tekem. Če pa bi zabil zadetek, bi bilo to nekaj najlepšega," se je za trenutek zamislil mladi napadalec in si v mislih verjetno pričaral prizor, kako je zastresel mrežo Jasminu Handanoviću in stekel proti zeleno-beli navijaški tribuni.

Sneg ne bo moteč dejavnik

Zaradi snega, ki je v noči na petek dodobra pobelil slovensko prestolnico, napoved pa je takšna, da naj bi bil v soboto še bolj dejaven, na tribunah stoženskega objekta ne velja pričakovati toliko občinstva, kot bi ga sicer v enem izmed bolj prijaznih terminov. Vseeno pa je čutiti, da Ljubljana utripa v nogometnem ritmu, ter da enajsterici Olimpije in Maribora v soboto v Stožicah ne bosta osamljeni. Bo pa zanimivo videti, kako bosta na nove "zimske" razmere in specifično igralno površino (da bo nared, so upravljalci štadiona dokazali že na reprezentančni tekmi med Slovenijo in BiH) reagirala pokalna četrtfinalista. "Na igrišču vendarle ne bo pol metra snega. To ne bo moteč dejavnik. Prva tekma je pomembna, a ni odločilna. Bomo videli, kaj bo v sredo," meni trener Andrej Razdrh, ki še ni povsem prepričan, če bo poškodovani Nikola Nikezić do sobote že nared za nastop. V konici napada naj bi zaigrala soigralca iz mlade izbrane vrste, Šporar in Filip Valenčič, na priložnost čaka tudi hitronogi Brazilec William Vicente Franklin. V prestižnem obračunu, ki ga bo spremljalo tudi ogromno oglednikov tujih klubov (prestopni rok v Rusiji in nekaterih skandinavskih državah se še ni iztekel), ne bo manjkalo dodatne motivacije obema. Že Šporar je poudaril, da bo to derbi v pravem pomenu besede. Veselijo se ga tudi Mariborčani, ki so v jesenskem delu dokazali, da so navkljub napornim evropskim izkušnjam še vedno razred zase v domovini, športni direktor Zlatko Zahovič pa je vedno rad poudaril, da bi želeli močnejšo Olimpijo, saj lahko le na ta način slovensko prvenstvo pridobi dvig kakovosti. "Vreme bo v soboto za obe ekipi isto. Bo moteče, a ne bo imelo velikega pomena," pa poudarja 18-letni Ljubljančan in deli prepričanje, da lahko Olimpija prekriža načrte Mariboru. A le v primeru pravega pristopa in z glasno podporo občinstva. Tako bo imelo pomembno besedo tudi ljubljansko občinstvo ...

Ne spreglejte