Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
21. 2. 2017,
15.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Darko Milanič Luka Elsner NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija Prva liga Telekom Slovenije

Torek, 21. 2. 2017, 15.45

6 let, 6 mesecev

Večni derbi

Olimpija jih je prekrižala šest, Maribor le enega

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

V soboto se bosta v polnem Ljudskem vrtu pomerila Maribor in Olimpija. Večni slovenski derbi bo ponudil obračun klubov, ki sta se zimskega prestopnega roka lotila z drugačno dinamiko. Vijolice so zadržale glavnino igralcev, zmaji pa dodobra prevetrili postavo.

Zadnji veliki spopad med najboljšima slovenskima kluboma se je pripetil 13. oktobra 2016, ko se je Maribor v Stožicah veselil sladke zmage nad Olimpijo s 3:1. Vijolice so poskrbele za prvi poraz Luke Elsnerja na zeleno-belem stolčku in nadaljevale niz neporaženosti, ki se je vlekel od sredine poletja do zadnje tekme jesenskega dela v Domžalah.

Kako se je končal zadnji večni derbi v tej sezoni? 

Ljubljančani so imeli v sklepnem dejanju prvega dela sezone priložnost, da postanejo jesenski prvaki, a so doma zgolj remizirali s Krškim (1:1). Točkovno so ujeli Mariborčane, a ostali na drugem mestu. Predsednik Milan Mandarić in športni direktor Ranko Stojić sta napovedala temeljite kadrovske spremembe.

Elsner jih bo pogrešal kar šest

V zimskem prestopnem roku so odšli skoraj vsi igralci, ki jih je v Stožice pripeljal Stojićev predhodnik Nenad Protega. Prišlo je ogromno novih obratov, udarna enajsterica Elsnerjeve čete pa je doživela silovite spremembe. Mladi strateg zmajev za razliko od zadnjega večnega derbija, v katerem je izkusil moč vijolic (1:3), nima več na voljo kar šest igralcev, ki jih je uvrstil v začetno postavo.

NK Olimpija | Foto: Gregor Jamnik Foto: Gregor Jamnik V soboto, ko se bosta Maribor in Olimpija prvič v tem letu potegovala za prvenstvene točke, bo nastopila prenovljena enajsterica, v kateri bo kar nekaj novih imen. Večina je prišla v zimskem prestopnem roku, nekateri pa se vračajo po daljši odsotnosti zaradi zdravstvenih težav.

Pri Mariboru le ena sprememba

Če bo Olimpija predstavila povsem novo postavo, pa je Maribor ohranil jedro prvokategornikov. Pogrešal bo le levega bočnega branilca Erika Janžo, namesto katerega bo zaigral izkušeni Mitja Viler. To je edina sprememba, tako da se bo Darko Milanič najljubšega tekmeca lotil s preverjenimi močmi. Vesel je tudi praznega seznama poškodovanih igralcev, ki mu bo olajšal izbiro najmočnejše postave.

NK Maribor | Foto: Gregor Jamnik Foto: Gregor Jamnik Kdo bi lahko vskočil namesto igralcev, ki niso več v mislih Elsnerja? Namesto obrambnega dvojca Kelhar – Delamea Mlinar bosta v ospredju povratnika Nemanja Mitrović in Branko Ilić, na levi strani bo Aljaža Krefla zamenjal Dino Štiglec, v zvezni vrsti bo mesto kapetana na položaju zadnjega zveznega igralca zavzel visoki Romun Alexander Cretu, namesto Mihe Zajca pa bi lahko nastopil Danijel Miškić. 

Na priložnost čakata tudi obetavni Makedonec Daniel Avramovski in povratnik Nik Kapun. Manjkal bo tudi Andraž Kirm, ki še išče novega delodajalca. Izbira krilnih napadalcev je po zimskem prestopnem roku večja. Nathan Oduwa in Kingsley Boateng slovita po hitrosti, trener pa bi lahko v prvo postavo postavil oba ...

Srečanje med Mariborom in Olimpijo, za katerega vlada veliko zanimanje, se bo začelo v soboto ob 20.15.

Ne spreglejte