Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 4. 2020,
7.02

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Bundesliga Koronavirus testiranje

Četrtek, 30. 4. 2020, 7.02

3 leta, 12 mesecev

priprave za vnovičen zagon evropskega nogometa

V Nemčiji in Španiji začenjajo testiranja nogometašev. V Angliji drive-in ogledi tekem?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Bayern | V Nemčiji kot del varnostnega in higienskega protokola za vnovičen zagon nemškega nogometa začenjajo testiranja na okužbo z novim koronavirusom. | Foto Reuters

V Nemčiji kot del varnostnega in higienskega protokola za vnovičen zagon nemškega nogometa začenjajo testiranja na okužbo z novim koronavirusom.

Foto: Reuters

V prvi in drugi nemški nogometni ligi bodo danes začeli z obširnim vsedržavnim testiranjem igralcev na okužbo z novim koronavirusom, kar je del varnostnega in higienskega protokola za vnovičen zagon nemškega nogometa, ki je prekinjen že od srede marca, je na svoji spletni strani v sredo objavila revija Kicker.

Nemčija Koronavirus
Sportal Na tekmah v Nemčiji bo le 98 ljudi. Kdo vse pride v poštev?

Nemška bundesliga, ki naj bi od velikih nogometnih lig prva nadaljevala prvenstvo, ima že podrobno razdelana pravila oziroma proti-koronavirusni zdravstveni protokol. Če bo kateri od nogometašev pozitiven na novi koronavirus, bo odšel v karanteno, tekmovanje pa se bo nadaljevalo, je v začetku tedna poročala nemška revija Der Spiegel.

Sezona nemškega prvenstva, ko se bo nadaljevala, se bo nadaljevala s tekmami brez gledalcev, torej pred praznimi tribunami. Pred začetkom skupinskih treningov bodo igralci morali opraviti vsaj dva ločena testa na okužbo s sars-cov-2, da se prepreči širjenje okužbe med treningom, je navedel Kicker, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kako ravnati z ljudmi v ekipah oziroma v strokovnem vodstvu ekip, ki sodijo v skupine z visokim tveganjem, še ni določeno, poroča revija.

V bundesligi je več igralcev, ki imajo astmo, sladkorno bolezen ali težave z dihali in se zaradi pandemije koronavirusa soočajo z dodatnim zdravstvenim tveganjem.

Bayern München
Sportal Potrebovali bi 25.000 testov

O nadaljevanju bundeslige bo odločal tudi politični vrh. | Foto: Reuters O nadaljevanju bundeslige bo odločal tudi politični vrh. Foto: Reuters

Na dnevnem redu Merklove tudi bundesliga

Nemška kanclerka Angela Merkel bo danes gostila videokonferenco na daljavo z ministrskimi predsedniki deželnih vlad, na dnevnem redu je tudi vprašanje nadaljevanja bundeslige. V nemškem nogometu pričakujejo, da bo kanclerka Merklova s tega sestanka poslala spodbudno sporočilo, ki bi lahko utrlo pot vnovičnemu zagona klubskega nogometa, ki je zaradi zaustavitve tekmovanj utrpel veliko finančno škodo.

Bundesliga
Sportal Bundesliga se vrača: nogometaši se pripravljajo na 9. maj

Nemško prvenstvo naj bi se nadaljevalo v drugi polovici maja, možna datuma sta 16. ali 23. maj, odvisno od odločitve nemške vlade, ki bo to predvidoma javnosti sporočila 6. maja. Optimizem Nemci črpajo tudi iz dejstva, da je v 83-milijonski državi zaradi covida-19 umrlo 6000 ljudi.

Vodstvo lige namerava opraviti vsega skupaj 20.000 testov. Do konca bundeslige je devet krogov. Na vrhu prvenstvene lestvice je Bayern Münich s 55 točkami, ki ima pred prvim izzivalcem za naslov Borussio Dortmund štiri točke prednosti.

V Španiji sledijo Nemčiji

Po nemškem zgledu želijo nogometaše čim prej spraviti na igrišča tudi v Španiji. V la ligi, najvišji kakovostni ravni profesionalnega klubskega nogometa v Španiji, si prizadevajo, da bi se njeni klubi čim prej vrnili na treninge, potem ko je španska vlada prižgala zeleno luč.

Nogomet v Španiji so marca zaradi pandemije koronavirusa začasno ustavili. V la ligi so pripravili podroben protokol za vrnitev na treninge z upoštevanjem smernic za varovanje zdravja.

Tudi v Španiji bodo začeli testiranja. | Foto: Reuters Tudi v Španiji bodo začeli testiranja. Foto: Reuters

Cilj je ponovni začetek lige sredi junija, najprej za zaprtimi vrati in pred praznimi tribunami, seveda če bo razvoj dogodkov v zvezi z zmanjševanjem okuženih v tej državi, ki je ena najbolj prizadetih zaradi covida-19, to sploh dopuščal.

Preostalo je še 11 krogov tekem, pri čemer je Barcelona na vrhu razpredelnice dve točki pred Realom iz Madrida.

Španija je objavila načrt za postopno odpravo stroge karantene, v kateri je zaradi pandemija država, v štirih fazah. Uvodna faza od 4. do 11. maja predvideva tudi obnovitev treningov v profesionalnih športnih ligah.

Tekme v premier ligi izziv za policijo in ostale službe. | Foto: Reuters Tekme v premier ligi izziv za policijo in ostale službe. Foto: Reuters

Tekme v premier ligi izziv za policijo in ostale službe

Tekme v angleški premier ligi bodo sredi pandemije novega koronavirusa prestavljale zelo velik izziv za policijo in ostale službe, ki bodo skrbele za varnost in javno zdravje ter preprečevanje širjenja okužbe z virusom, je za britansko tiskovno agencijo PA povedal vodja angleške policije za področje nogometne varnosti Mark Roberts.

Predstavnik policije za področje varnosti na nogometnih igriščih Mark Roberts napoveduje težave, če bodo želeli izpeljati prav vse tekme sredi pandemije novega koronavirusa. "Mislim, da moramo vsi preučiti možnosti, katere tekme je treba nujno igrati," je dejal.

Razmislek, ali so pripravljeni igrati na odobrenih prizoriščih

V vseh 20 klubih premier lige bi po njegovem mnenju morali razmisliti, ali so pripravljeni igrati na "odobrenih prizoriščih" za zaprtimi vrati, torej brez gledalcev na tribunah.

"Poglejmo, kako je mogoče najbolj učinkovito in varno izpeljati tekme, po možnosti na predvidenih domačih stadionih, vendar je treba preučiti tudi možnosti, ali bi bilo mogoče igrati na nevtralnem, nadzorovanem prizorišču, da bi zmanjšali zdravstveno tveganja na najmanjšo možno mero," je povedal Roberts.

Omenjajo Wembley

Kot možnosti za takšno nevtralno prizorišče se v britanskem tisku omenja stadion Wembley v Londonu, možna izbira je tudi nogometni center St George's Park.

Roberts je tudi opozoril, da bi navijači, če bi se tekme nadaljevale, lahko z zbiranjem zunaj stadionov kršili pravila socialnega distanciranja.

Wembley - eno od možnih prizorišč tekem. | Foto: Reuters Wembley - eno od možnih prizorišč tekem. Foto: Reuters

"Klubi bi torej morali navijače povabiti k odgovornemu ravnanju ter jim predlagati pravičen dogovor, da bi, če se bodo ljudje začeli zbirati in povzročati težave, s čimer bi lahko ogrozili javno zdravje ali kršili javni red, to lahko pomenilo, da se tekme dejansko ne bi mogle nadaljevati," je povedal predstavnik angleške policije.

Drive-in ogledi tekem?

Obstajajo pa tudi precej inovativne zamisli, kako navijačem omogočiti bolj doživeto spremljanje nogometa, četudi zaradi pandemije ne bodo imeli vstopa na stadione in tribune. Tako se je pojavil predlog za ogled tekem iz parkiranih avtomobilov z velikih zaslonov, kot v drive-in kinematografih na prostem. Za umetno ustvarjanje "navijaškega vzdušja" na tribunah za potrebe televizijskih prenosov pa predlagajo nameščanje figur navijačev narejenih iz trdega kartona oziroma plastike na prazne sedeže.

Bayern München
Sportal Nemški klubi za nadaljevanje 9. maja, čakajo na zeleno luč vlade
Kevin Kampl
Sportal Kampl pripravljen na nižjo plačo
Ne spreglejte