Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
30. 7. 2015,
11.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Borussia Dortmund Tadej Trdina Kevin Kampl Celovec Thomas Tuchel

Četrtek, 30. 7. 2015, 11.19

8 let

V Celovcu bo zgodovino pisal tudi Kevin Kampl

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Borussia Dortmund danes v Avstriji vstopa v novo obdobje, saj bo ognjeni krst dočakal novi trener Thomas Tuchel. Slovenski reprezentant Kevin Kampl opozarja, da jim je WAC zmožen prekrižati načrte.

Danes bodo rumeno-črni igrali zgodovinsko tekmo, saj se še nikoli niso preizkusili v kvalifikacijah za ligo Europa, naslednico pokala Uefa. V zadnjih sezonah so bili bolj ali manj redni gostje lige prvakov. To bo tudi prva uradna tekma po letu 2008, ko porurskega velikana v Evropi ne bo vodil Jürgen Klopp. Karizmatični strateg si je vzel enoletni predah in se ne bo vrnil v dortmundski klub. Nasledil ga je Thomas Tuchel, ki se na treningih in tekmah srečuje tudi s slovenskimi igralci. Kevin Kampl je zadržal mesto med prvokategorniki in bo današnjo tekmo najverjetneje začel od prve minute, Jon Gorenc Stanković pa ni bil izbran med kandidate, ki jih je Borussia prijavila za nastop v Evropi, tako da ni pripotoval v Celovec.

Gostitelji imajo zaradi slabega vremena in številnih športnih dogodkov (na štadionu Wörthersee se je igral tudi ameriški nogomet) nekaj težav s pripravo travnate površine, ki bo zvezdnike iz Dortmunda pričakala v jalovem stanju. Borussia je v dobri formi. V soboto je na prijateljskem srečanju odpravila italijanskega prvaka Juventus z 2:0, prvi as Marco Reus pa je dosegel prekrasen zadetek.

Tadej Trdina bi lahko razdelil 20 tisoč vstopnic

Žreb je poskrbel za zanimivo poslastico, ki se je bodo razveselili tudi slovenski ljubitelji nogometa, saj bo Borussia Dortmund zvečer gostovala v neposredni bližini Slovenije. Zaigrala bo na razprodanem štadionu v Celovcu, kjer jo bo skušal presenetiti Wolfsberger AC. Koroški klub iz Volšperka igra večje tekme na štadionu, ki je leta 2008 gostil srečanja na evropskem prvenstvu v nogometu in sprejme okrog 30 tisoč navijačev. Tudi WAC ima v svojih vrstah slovenskega legionarja. To je 26-letni Tadej Trdina. Prihaja iz Mežice in se že dalj časa dokazuje v Avstriji, srečanje z Borussio pa predstavlja enega vrhuncev njegove kariere. "Če bi imel na voljo 20 tisoč vstopnic, bi jih lahko vse razdelil, toliko je bilo povpraševanja," se je dobrovoljni Korošec pošalil, ko smo ga povprašali o ozračju pred evropskim vrhuncem.

Trener Dietmar Didi Kühbauer ga verjetno ne bo poslal v ogenj od prve minute, bi pa lahko prejel priložnost v nadaljevanju srečanja. Tako je bilo tudi na uvodni evropski tekmi Waca, ko je avstrijski predstavnik premagal Šahtjor iz Soligorska, Trdina pa je odigral 19 minut.

Prekrasni spomini Kampla na Celovec

"Avstrijski klubski nogomet je v zadnjih letih pridobil kakovost, kar dokazuje tudi to, da se za ligo prvakov v kvalifikacijah potegujeta dva kluba, Salzburg in Rapid. Ko sem igral za Salzburg, nam je WAC vedno skušal otežiti pot z dolgimi predložki. Ko te krijejo, stojijo zelo blizu tebe in pametno prevzemajo," je Kampl pred tekmo obujal spomine na igranje v Avstriji in pred srečanjem v Celovcu pohvalil svojega novega trenerja.

"Odlično se razumemo. Vnesel je svežino. Z užitkom prihajam na trening, kjer se veliko posvečamo osnovam igre in veliko vadimo," je dejal 24-letni zvezni igralec iz Solingena.

Kampl je lani s Salzburgom v Celovcu osvojil pokalno lovoriko in okusil čar dvojne avstrijske krone. "Imam prekrasne spomine na ta štadion. Sem bom prišel na počitnice, ko bom imel na voljo kaj prostega časa," je dejal novinarjem, ki imajo Borussio za absolutnega favorita obračuna.

"Smo favoriti in na tekmi v Celovcu lahko veliko izgubimo," podobno razmišlja 41-letni trener Tuchel, ki se je podobno kot Klopp v Dortmund preselil iz Mainza.

Veliko o igri Waca mu bo lahko zaupal prav slovenski reprezentant, odličen poznavalec razmer v avstrijskem klubskem nogometu.

Borussia ima visoke cilje v ligi Europa

Borussia v Celovec prihaja močnejša za številčno armado zvestih navijačev, med katerimi bo tudi nekaj slovenskih simpatizerjev rumeno-črnega nogometnega fenomena. "Evropska liga je zelo pomembna za Borussio Dortmund," poudarja predsednik Hans-Joachim Watzke. Prvak si namreč zagotovi neposredno udeležbo v ligi prvakov. Takšne nagrade bo v tej sezoni deležna Sevilla, Španija pa bo imela po njeni zaslugi, če bo Valencia uspešna v zadnjem krogu kvalifikacij za ligo prvakov, v največjem tekmovanju kar pet udeležencev.

Zaradi poškodbe bosta pri nemških gostih manjkala Neven Subotić in Erik Durm, v Celovec pa ni odpotoval veteran Kevin Grosskreutz, ki mu konec sezone poteče pogodba z Borussio in bi lahko po nekaterih napovedih že v kratkem zapustil klub.

V sredo sta izmed slovenskih reprezentantov na evropskih štadionih zablestela Benjamin Verbič (Köbenhavn) in Robert Berić (Rapid). Se jima bo dan pozneje pridružil Kevin Kampl, ki se po dobri polovici leta vrača v Avstrijo in se bo pomeril s klubom, ki ga je v dresu Salzburga že premagoval?

Ne spreglejte