SiolNET. Sportal Nogomet
1,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V BiH aretirali Zdravka Mamića, ta noče v hrvaški zapor

1,31

termometer

Zdravko Mamić
Foto: STA

Pripadniki policije BiH so danes v Međugorju prijeli svetovalca zagrebškega nogometnega kluba Dinamo Zdravka Mamića na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je med tednom razpisala Hrvaška. Mamić je bil nepravnomočno obsojen na šest let in pol zapora zaradi finančnih malverzacij v Dinamu, a je pobegnil v BiH.

Nekdanjega izvršnega predsednika zagrebškega Dinama in podpredsednika Hrvaške nogometne zveze Zdravka Mamića so prijeli pripadniki bosanske policijske agencije (SIPA). Hrvaška je v sredo za Mamićem razpisala mednarodno tiralico in evropski priporni nalog, ker hrvaški zakon določa pripor v primeru nepravnomočnih sodb za osebe, ki so obsojene na več kot pet let zapora. Mamić pa se je s pobegom v BiH pred izrekom sodbe izognil izvajanju zakona.

Zdravko Mamić Sportal Z mednarodno tiralico in evropskim pripornim nalogom za Zdravkom Mamićem

Mamićeva aretacija je bila pričakovana, potem ko so bosanske oblasti v sredo prejele mednarodno tiralico s Hrvaške. Pojasnile so, da bodo Mamića prepeljale na sodišče, na katerem se bo izjasnil, ali ima državljanstvo BiH ter ali nasprotuje izročitvi Hrvaški.

Ima tudi državljanstvo BiH

Se bo lahko Zdravko Mamić branil v BiH ali ga bodo pristojne oblasti izročile hrvaškim? Se bo lahko Zdravko Mamić branil v BiH ali ga bodo pristojne oblasti izročile hrvaškim? Foto: Reuters Mamić je v sredinem pogovoru za uredništvo bosanske regionalne televizije N1 potrdil, da ima tudi bosansko državljanstvo, ker je bil njegov oče rojen v BiH. BiH praviloma ne izroča svojih državljanov.

''Dokler sem živ, ne grem v hrvaški zapor, saj sem prepričan, da sem nedolžen. Nisem tolikšen mazohist, da bi šel v hrvaški zapor. Pravico sem prišel iskati v Bosno in Hercegovino. Tudi to je država. Ne bom se junačil s tem, da bi moral biti v tem trenutku v zaporu v Osijeku, kjer bi bilo 40 stopinj, na vsake dve minute pa bi me pičil komar. In me motil pri dokazovanju svoje nedolžnosti. Hočeš ali nočeš, načrtoval ali ne, borbo za svojo pravico bom vodil v BiH,'' je še vedno najmočnejši mož hrvaškega nogometa v pogovoru za N1 sporočil, da se "za živo glavo".

Medžugorje Sportal "Zaradi izčrpanosti po Mamićevi spovedi se Gospa nekaj časa ne bo prikazovala"

Hrvaški pravosodni minister Dražen Bošnjaković je po današnjem srečanju v Zagrebu s svojim bosanskim kolegom Josipom Grubešem dejal, da postopek o izročitvi Mamića poteka ter da bo končno odločitev sprejelo sodišče v BiH. V pogovoru za hrvaški radio je pojasnil, da obstaja pogodba med Hrvaško in BiH iz leta 2012, ki odpira možnost za medsebojno izročitev državljanov, ki so obtoženi ali obsojeni organiziranega kriminala, pranja denarja in podobnih kaznivih dejanj.

Zakaj je Zdravko Mamić obsojen na šest let in pol zapora?

Sodišče v Osijeku je prejšnji teden nepravnomočno obsodilo Zdravka Mamića na šest let in pol zapora, njegovega brata Zorana Mamića na štiri leta in 11 mesecev zapora, izvršnega predsednika hrvaške nogometne zveze Damirja Vrbanovića na tri leta zapora in davkarja Milana Pernarja na štiri leta in dva meseca zapora.

Sodišče je ugotovilo, da so oškodovali zagrebški klub za najmanj 15,3 milijona evrov kot tudi državni proračun za skoraj 1,6 milijona evrov. Prav tako je sodišče določilo, da bodo obsojenci morali vrniti nezakonito pridobljen denar in nepremičnine.

Zdravko Mamić Sportal BiH policija bo prijela Zdravka Mamića zaradi zaslišanja

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin