Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 4. 2020,
16.49

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

italijansko prvenstvo serie A Gabriele Gravina

Sobota, 18. 4. 2020, 16.49

4 leta

Usoda serie A v rokah politikov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Obsojeni na osamitev zaradi pandemije novega koronavirusa Italijani že šesti konec tedna preživljajo brez nogometa. Nogometni poznavalci na Apeninskem polotoku namreč upe na skorajšnji zagon nogometa po prekinitvi polagajo na ministrske odločitve. Do konca sezone serie A, ki so jo prekinili marca, je 12 krogov.

Massimo Cellino
Sportal Cellino se je odločil: Brescia je že končala sezono

Minister za področje zdravstva Roberto Speranza in njegov kolega Vincenzo Spadafora, ki vodi ministrstvo za šport, imata na mizah sanitarni protokol, ki ga je ta teden pripravila italijanska nogometna zveza (FIGC).

Dokument predvideva ponovno odprtje vadbenih taborov in središč 4. maja, tekme pa se bodo začele tri ali štiri tedne kasneje brez navijačev oziroma gledalcev na tribunah, danes poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Italija bo v popolni ohromitvi vseh dejavnosti vsaj do 3. maja, vlada pa naj bi sprejela nadaljnje ukrepe, ki bi lahko vključevali podaljšanje omejitvenih ukrepov, odvisno od razvoja krize.

Želja je igranje na vseh stadionih

Predsednik FIGC Gabriele Gravina ocenjuje, da bi se lahko sezona nadaljevala konec maja oziroma v začetku junija. | Foto: Guliverimage/Getty Images Predsednik FIGC Gabriele Gravina ocenjuje, da bi se lahko sezona nadaljevala konec maja oziroma v začetku junija. Foto: Guliverimage/Getty Images V Italiji je bilo od začetka krize, zaradi katere se je ustavilo vse javno življenje, do petka 22.745 smrtnih žrtev, večina na severu Italije.

Protokol krovne italijanske nogometne federacije FIGC predvideva stroge medicinske preiskave nogometašev, ki se bodo bodisi morali preseliti v vadbene kampe oziroma središča bodisi se bodo na treninge vozili v posebnih avtobusih, ki jih bodo razkuževali, iz bližnjih hotelov.

"Nogomet bi bilo mogoče znova igrati od konca maja ali začetka junija," je prvi mož italijanskega nogometa Gabriele Gravina povedal za javno radiotelevizijo Rai Uno. "Upam, da bodo vse ekipe lahko igrale na stadionih, tudi na severu, sicer bomo našli druge rešitve," je še dejal.

Velik finančni zalogaj

Juventus brani naslov italijanskega prvaka. | Foto: Reuters Juventus brani naslov italijanskega prvaka. Foto: Reuters Walter Ricciardi, italijanski predstavnik pri Svetovni zdravstveni organizaciji, ki svetuje italijanski vladi, je dejal, da je treba upoštevati različne vplive virusa.

"Predlagamo igranje tekem v osrednjem delu Italije in na jugu," je strokovnjak povedal za Radio Punto Nuovo. "V začetku maja bomo lahko podali predloge glede na razvoj dogodkov," Ricciardi še ni mogel predstaviti konkretnih datumov odprave omejevalnih ukrepov.

"Imate različne vrste klubov. Vsi si ne morejo privoščiti preiskav, prav tako nimajo na razpolago ustreznih namestitvenih zmogljivosti za vse. To je velik finančni zalogaj," strokovnjak svetovne zdravstvene federacije opozarja na odprta vprašanja.

Pričakovati je, da 20 klubov, ki igrajo v najvišji italijanski ligi serie A, ne bo utrpelo tako hudih finančnih posledic, kot jih bodo zaradi prepovedi nogometnih tekmovanj utrpeli klubi v nižjih poklicnih in v amaterskih ligah.

Lazio v italijanskem prvenstvu zaostaja za vodilnim Juventusom le za točko. | Foto: Reuters Lazio v italijanskem prvenstvu zaostaja za vodilnim Juventusom le za točko. Foto: Reuters

Italijanska nogometna federacija je v četrtek že odpovedala vse amaterske lige, v katerih igrajo mladi igralci, tako v dekliških kot v fantovskih mladinskih in otroških kategorijah. Že pred tem so svoje sezone odpovedali v ligah v rugbyju, košarki in odbojki.

V serie A se za nadaljevanje sezone, čeprav brez navijaškega pridiha, zgolj s televizijskimi prenosi, najbolj zavzemajo v rimskem Laziu, ki je trenutno le točko za vodilnim Juventusom iz Torina.

Josip Iličić
Sportal Navijači v Italiji in Nemčiji na tribunah šele prihodnje leto?
Ne spreglejte