Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
21. 4. 2014,
19.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

David Moyes Manchester United Alex Ferguson Ryan Giggs

Ponedeljek, 21. 4. 2014, 19.46

8 let

Uradno: David Moyes ni več trener Manchester Uniteda

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če je karizmatični Škot Alex Ferguson na klopi Manchester Uniteda prebil kar 27 let, pa je njegov naslednik, mlajši rojak David Moyes, na Old Traffordu prebil le pičlih deset mesecev.

Pri Manchester Unitedu so se po bolečem porazu pri Evertonu (0:2) zavili v molk in na perečo temo, kakšna je prihodnost škotskega strokovnjaka v gledališču sanj, niso podajali odgovorov. Vse do torka, ko je v dopoldanskih urah po svetu zaokrožila uradna novica, da je David Moyes že bivši. Nezadovoljni delodajalci so 50-letnega Škota postavili na cesto. Moyes je branilce naslova oddaljil od mest, ki peljejo v ligo prvakov, v najmočnejšem evropskem tekmovanju se je poslovil v četrtfinalu (Bayern München), ostal je tudi brez pokalnih lovorik, poskrbel pa za toliko negativnih rekordov rdečih vragov, da je izgubil zaveznike tudi med pomembnejšimi igralci. Navijači so mu že davno obrnili hrbet in so glasno zahtevali spremembe že več mesecev, v torek je bila njihova želja končno uslišana. "Zahvaljujemo se mu za trud in delo ter poštenost, s katero je opravljal svojo vlogo," je sporočil klub ob pričakovani novici, da se Škot poslavlja od trenerskega sedeža rdečih vragov.

Glazerjevi nezadovoljni s Škotom

Usoda je hotela, da je bila zadnja tekma, na kateri je Moyes vodil United, gostovanje pri Evertonu. Ravno pri klubu, kjer je preživel dolga leta, a se z njim ni nikoli prebil niti v ligo prvakov. Po njegovem odhodu je na Goodison Parku zapihal svež veter, saj Everton igra kot prerojen in diha za ovratnik četrtouvrščenemu Arsenalu. Še eno izmed ponižanj, s katerimi je imel v tej sezoni opravka Moyes. Čeprav ga je z Unitedom vezala šestletna pogodba, je bila nepotrpežljivost vodstva – platno in škarje ima v rokah ameriška družina Glazer – vse večja, tako da je prišlo do predčasnega odhoda. Še pred koncem prve sezone, kar v zgodovini Manchester Uniteda ni pogost pojav. Zlasti po 27-letnem nizu Fergusona, ki se je, zanimivo, ravno v prvi sezoni soočal z ogromno krizo, nato pa začel pisati pravljico, oplemeniteno s 15 angleškimi naslovi.

Do konca sezone za krmilom Giggs, kdo pa pozneje?

Moyes je Old Trafford zapustil v torek. Rdeče vrage bi lahko na naslednji prvenstveni tekmi, tekmec bo Norwich City, kot začasni trener vodil najstarejši igralec Ryan Giggs. Eden izmed kandidatov za prevzem odgovornega mesta ne skriva trenerskih ambicij. Poleti naj bi United okrepil delovanje na borzi, za okrepitve pa potrošil vsaj 150 milijonov evrov. Ne ve se še, kdo bo junak, ki bo razporejal z denarjem in izbiral novince. Med kandidati se omenjajo Nizozemec Louis van Gaal, ki po svetovnem prvenstvu v Braziliji zapušča klop tulipanov, Francoz Laurent Blanc (PSG) ter Nemec Jürgen Klopp (Borussia Dortmund), ki je zelo priljubljen na seznamu želja številnih evropskih velikanov. Morda pa žezlo ostane tudi v rokah Valižana Giggsa, nespornega ljubljenca občinstva …

Ne spreglejte